Κεραυνός εν αιθρία, όχι μόνο για τις αστυνομικές αρχές αλλά και για τους δικαστές, ήταν η εξαφάνιση του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του Πόλας Ρούπα, αφού και μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου είχαν εμφανιστεί στο δικαστήριο, όπου γίνεται η δίκη τους μαζί με άλλα οκτώ μέλη της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», και η παρουσία τους ήταν ενεργή όπως πάντα. Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη ημέρα της δίκης, η οποία διεξάγεται εδώ και 10 μήνες στον Κορυδαλλό, οι δύο κατηγορούμενοι, που είχαν αφεθεί ελεύθεροι λόγω παρέλευσης του 18μήνου, παρέστησαν δηλώνοντας ότι εκπροσωπούνται από τους συνηγόρους τους.

«Ισχύει και σήμερα η εκπροσώπησή μας στη δίκη» δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο συνήγορος του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα κ. Σπύρος Φυτράκης, ο οποίος υπενθύμισε ότι το ποινικό και δικαστικό μας σύστημα επιτρέπει τη μη εμφάνιση των κατηγορουμένων για κακουργήματα όταν νομίμως εκπροσωπούνται από τους συνηγόρους τους. Υπενθύμισε επίσης ότι η παράβαση των όρων από τους πελάτες του είναι «πλημμέλημα» και αμφισβήτησε ευθέως τη δυνατότητα έκδοσης εντάλματος σύλληψης εις βάρος τους.

Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Φυτράκης δήλωσε ότι ουδεμία επαφή έχει με τους πελάτες του και ότι τους είδε για τελευταία φορά την ημέρα που παρέστησαν στο δικαστήριο. «Ισχύει πάντως η εντολή που μας έχει δοθεί και εμείς συνεχίζουμε κανονικά» είπε και πρόσθεσε ότι η δίκη διεξάγεται όπως ορίζει ο νόμος. Υπενθύμισε μάλιστα ότι την περασμένη Παρασκευή οι συνήγοροι έθεσαν πρώτοι τη μη εμφάνιση των πελατών τους και όχι οι ίδιοι οι δικαστές. Ο κ. Φυτράκης αμφισβητεί ευθέως και το θέμα της έκδοσης βουλεύματος και επιβολής όρων στους πελάτες του παραμονές της λήξης του 18μήνου, αναφέροντας ότι αυτό δεν συνάδει προς τη συνταγματική ρύθμιση για τη μη υπέρβαση των 18 μηνών στους προφυλακισμένους κατηγορουμένους.

Από την ψυχραιμία στη σκληρή κριτική

Η αποφυλάκιση των Μαζιώτη – Ρούπα τον Οκτώβριο του 2011 αντιμετωπίστηκε από την ηγεσία της Δικαιοσύνης με ψυχραιμία, αφού ήταν κοινό μυστικό μεταξύ των δικαστών ότι δεν θα προλάβαιναν να αρχίσουν τη δίκη εντός του 18μήνου με τα αποτελέσματα από τους εργαστηριακούς ελέγχους αλλά και την καθυστερημένη πρόταση του εισαγγελέα – πήρε τρεις μήνες για την έκδοση του βουλεύματος παραπομπής σε δίκη. Τότε και μετά την αποφυλάκισή του ο Ν. Μαζιώτης μιλώντας αποκλειστικά στο «Βήμα» είχε πει για τη Δικαιοσύνη ότι «προστατεύει το οικονομικό κατεστημένο». Και όμως, λίγους μήνες μετά το σύστημα της Δικαιοσύνης δέχθηκε σκληρή κριτική για το γεγονός ότι δεν «κράτησε» για περισσότερο από 18 μήνες το ζεύγος των κατηγορουμένων παρά τη συνταγματική επιταγή.
Το ζευγάρι ζούσε μετά την αποφυλάκισή του σε σπίτι στα Εξάρχεια και εκεί μεγάλωνε το μωρό του που είχε γεννηθεί στη φυλακή. Πολλές εικασίες και υποθέσεις έγιναν σχετικά με τον λόγο για τον οποίο οι κατηγορούμενοι αποφάσισαν να μην εμφανιστούν, παρ’ ότι τους προηγούμενους μήνες τηρούσε τους όρους που είχε θέσει το βούλευμα και εμφανίζονταν πέντε φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων.
Η αλήθεια είναι ότι όταν τον περασμένο Οκτώβριο συναντήσαμε τον 40χρονο Ν. Μαζιώτη σχηματίσαμε από τις απαντήσεις του την εντύπωση ότι δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, παρ’ ότι μόλις είχε αποφυλακιστεί ακριβώς με απόφαση δικαστών.
Η συνάντηση είχε γίνει στο γραφείο των συνηγόρων του Φυτράκη και Βαγιανού και φαινόταν τότε ότι βρισκόταν στο στάδιο προσαρμογής και ένταξης εκτός φυλακών. Αργότερα πάντως, στη δίκη του, έκανε κρίσιμες παρεμβάσεις, τόσο για την κλήση των μαρτύρων που αφορούσαν την υπόθεση όσο και για τις διαδικασίες που τηρούνταν στο πλαίσιο της δίκης. Μιλώντας στο «Βήμα», τον περασμένο Οκτώβριο, είχε αρνηθεί ότι έχει ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, αλλά μόνο εκείνος, η σύντροφός του και ο Γουρνάς, επίσης κατηγορούμενος, είχαν δεχθεί τη συμμετοχή τους στον «Επαναστατικό Αγώνα».

Κάθε ώρα «έγκυρες πληροφορίες»

Η δίκη τώρα βρίσκεται στο στάδιο της ανάγνωσης εγγράφων και οδεύει μάλλον στην ολοκλήρωσή της. Είναι άγνωστο αν οι δύο αποφάσισαν να εξαφανιστούν φοβούμενοι την εκ νέου φυλάκισή τους έπειτα από έκδοση καταδικαστικής απόφασης. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι Αρχές είναι στο σκοτάδι σχετικά με το πού μπορεί να βρίσκεται το ζευγάρι. Κάθε ώρα οι «έγκυρες πληροφορίες» αλλάζουν. Αλλοι επιμένουν ότι βρίσκονται στο εξωτερικό και άλλοι ορκίζονται ότι είναι στην Ελλάδα και συνεχίζουν κάπου μακριά να μεγαλώνουν το παιδί τους…
Οι φόβοι των αστυνομικών πάντως έχουν ως βάση και αυτό που είχε πει στη συνέντευξή του: «Η ένοπλη επαναστατική δράση δεν τελειώνει ποτέ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ