Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στην Κερατέα, όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις από τον δυνατό αέρα, κρατώντας σε διαρκή ένταση τις δυνάμεις πυρόσβεσης, που έχουν ήδη ενισχυθεί, από τη νύχτα.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, με το πρώτο φως της μέρας, μετέβησαν στον τόπο της πυρκαγιάς και συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ενώ εκτός από τους 180 πυροσβέστες με 60 οχήματα και 75 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τις δυνάμεις της Αττικής, που παραμένουν στο σημείο, έφτασαν, από την επαρχία, άλλα 15 οχήματα, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Παράλληλα, αναμένονται τα δύο καναντέρ που στέλνει η Ιταλία για ενίσχυση, αποδεχόμενη το αίτημα της Πυροσβεστικής και της κυβέρνησης προς τις χώρες της Ευρώπης για βοήθεια, ενώ εξετάζεται το αίτημα και από τη Γαλλία και την Κροατία.

Από τις υπόλοιπες τέσσερις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το Σάββατο στην Αττική, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, αλλά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι σε ύφεση, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε ύφεση είναι και η φωτιά στη Μονεμβασιά καθώς και μία ακόμα που εκδηλώθηκε, χθες, στις 23.00, στην Πύλο.

Επίσης, στην Κύθνο, είναι ακόμα σε εξέλιξη η πυρκαγιά, που αντιμετωπιζόταν από 15 πολίτες με έναν εποχικό πυροσβέστη και μια υδροφόρα του δήμου ενώ, το πρωί, μετέβησαν με ελικόπτερο 10 πυροσβέστες από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για την κατάσβεση.

Πύρινα μέτωπα σε διάφορα σημεία της Αττικής ξέσπασαν το απόγευμα του Σαββάτου. Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αττική τέθηκαν από νωρίς το απόγευμα σε κατάσταση επιφυλακής.

Ειδικότερα, μεγάλης έκτασης πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην Δροσιά Κερατέας. Το ένα από τα μέτωπα βρισκόταν στην Παλαιά Φώκαια κοντά σε σπίτια και μάλιστα αναζωπυρώθηκε λόγω των δυνατών ανέμων λίγο πριν τις 9 το βράδυ και το άλλο κινήθηκε νότια προς το Λαύριο. Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στην Κερατέα τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε στις 20.00 η φωτιά στο Παπαχωράφι Παλλήνης.

Στην Παλλήνη η φωτιά «εισέβαλε» στα προαύλια του εργοστασίου «Δωδώνη» και σε άλλη μια επιχείρηση της περιοχής.

Στην Κερατέα οι δυνατοί άνεμοι (7 μποφόρ με ριπές που φτάνουν τα 8) δυσχέραιναν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης καθώς δεν μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τα εναέρια μέσα. Η Πυροσβεστική δεν έχει κάνει ακόμα αναφορά για καμμένα σπίτια αλλά εικόνες στην τηλεόραση δείχνουν τουλάχιστον τρία κατεστραμμένα.

Ανά διαστήματα οι φλόγες πλησίασαν απειλητικά τις αυλές σπιτιών και σε ορισμένες περιπτώσεις μπήκαν και μέσα σε αυτές.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το γηροκομείο των Κωνσταντινουπολιτών στη Παλαιά Φώκαια ενώ και ορισμένοι κάτοικοι επέλεξαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν σε ασφαλέστερο σημείο.
Ανά διαστήματα η Τροχαία για λόγους ασφαλείας διακόπτει την κυκλοφορία στην λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη , κ. Λ. Οικονόμου είχαν ο Πρωθυπουργός καθώς επίσης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Κερατέας. Από τη Μεσσηνία όπου βρίσκεται έδωσε εντολή στους κκ. Μ. Βορίδη και Γ. Μιχελάκη να μεταβούν στην περιοχή, ενώ ο ίδιος επικοινώνησε με τοπικούς φορείς.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή Αττικής κ. Αλ. Μητρόπουλο, μεταβαίνει στην περιοχή της Κερατέας.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μόλις ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές στην Αττική ζήτησε να σπεύσει αμέσως στις περιοχες κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενο από τους Εύη Χριστοφιλοπούλου, Παντελή Ασπραδάκη και Αντώνη Λιάρο.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου από τον οποίο και ενημερώθηκε για την κατάσταση στις περιοχές όπου πλήττονται αυτή την ώρα από πυρκαγιές.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα εκδηλώθηκε φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κεφαλόβρυσο Πάτρας όπου επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 11 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 14 ατόμων και δυο αεροσκάφη.

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά και στην περιοχή Μεγάλη Σπηλιά στη Νεάπολη Λακωνίας, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένη περιοχή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά ξεκίνησε από χωματερή και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς την δασική περιοχή.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το Σάββατο και την Κυριακή σε πολλές περιοχές της χώρας είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω των ισχυρών ανέμων.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι:

– Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).

– Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).

– Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Σκύρου, Εύβοιας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).

– Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).

– Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν εκδήλωση πυρκαγιών.

Παράλληλα παρακαλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.