Το να αλλάξεις τον υπουργό Παιδείας τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών είναι σίγουρα ένα μεγάλο ρίσκο. Ειδικά όταν αλλάζεις έναν άνθρωπο που έχει «βγει» από την Παιδεία με έναν άνθρωπο που κατάγεται από διαφορετική επιστημονική αφετηρία. Η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας κυρία Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου, που διατηρεί στενές πολιτικές σχέσεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, κατάγεται από τον χώρο της νομικής επιστήμης και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αναλαμβάνει δε έναν πολύ δύσκολο ρόλο, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. «Πρόκειται για περίοδο με μεγάλη ένταση και τη νέα υπουργό Παιδείας περιμένει ένας σκληρός αγώνας» έλεγε στο «Βήμα» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου που παραμένει στη θέση του. Θέμα ημερών ωστόσο αποτελεί και η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης που είχε ήδη λάβει ο απελθών υπουργός κ. Γ. Μπαμπινιώτης για μετάθεση κατά δύο ημέρες των ειδικών μαθημάτων που θα εξετάζονται τις ημέρες των εκλογών (καθώς στις 17 Ιουνίου δεν θα έχει ολοκληρωθεί ακόμη το σύνολο της εξεταστικής διαδικασίας).

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας που οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν σε περίοδο πολιτικής ρευστότητας, με κυβέρνηση υπηρεσιακή, με νέα υπουργό, νέα διευθύντρια των πανελλαδικών εξετάσεων (με πείρα μόλις δύο μηνών) και μια υπηρεσία αποδεκατισμένη.

Κρίσιμη πληροφορία: ο ως πρόσφατα διευθυντής των πανελλαδικών εξετάσεων κ. Χαρ. Μπαλίκος, τον οποίο είχε επιστρατεύσει, καθ’ ότι είχε συνταξιοδοτηθεί, η πρώην υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και είχε κρατήσει ως συνεργάτη ο κ. Γ. Μπαμπινιώτης, αποφάσισε ότι ο χρόνος του τελείωσε. Ο κ. Μπαλίκος, κατά πολλούς το μοναδικό άτομο μέσα στο υπουργείο Παιδείας που είχε την πείρα να σηκώσει το βάρος των πανελλαδικών εξετάσεων, αποχώρησε ήδη μαζί με τον κ. Μπαμπινιώτη.

Τέλος εποχής
«Είμαι συνταξιούχος και πρέπει να φύγω» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Βήμα», για να συμπληρώσει: «Εγώ κλήθηκα να βοηθήσω από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, έθεσα τις βάσεις για τις εξετάσεις, όλα είναι έτοιμα και τώρα μπορώ να αποχωρήσω». Στη θέση του θα βρίσκεται από την ερχόμενη εβδομάδα μια νέα διευθύντρια. Ο κ. Μπαλίκος δεν αποκλείει να… περνά από το υπουργείο αν χρειαστούν τη βοήθειά του, αλλά οπωσδήποτε δεν θα είναι στο υπουργείο τις επόμενες ημέρες σε μόνιμη βάση.
Την Πέμπτη το πρωί η εικόνα που αντίκριζες στο υπουργείο Παιδείας θύμιζε πραγματικά «τέλος εποχής». Τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη της εξεταστικής διαδικασίας, στους διαδρόμους δεν υπήρχε ψυχή. Τα γραφεία ήταν άδεια. Οι ελάχιστοι εναπομείναντες συνεργάτες της πολιτικής ηγεσίας ήταν «παγωμένοι». Στην πραγματικότητα κανείς δεν περίμενε ότι ο υπουργός Παιδείας θα άλλαζε. Και κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν είχαν «μοιραστεί» τα υπουργεία μεταξύ των κομμάτων που αναδείχθηκαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Και όπως έλεγαν όλοι σχολιάζοντας το θέμα, «είναι γνωστό ότι ο κ. Μπαμπινιώτης δεν είναι αρεστός στον ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο είναι αποδεκτό τελικά, για πολιτικό όφελος, να αναταράσσεται ο χώρος της εκπαίδευσης σε κρίσιμη στιγμή; Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν…

Μυστικός… πρόεδρος
Η ευθύνη για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων αποτελούσε πάντα ευθύνη του γενικού γραμματέα του. Πέρυσι ωστόσο ο τότε υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος είχε μεταφέρει την αρμοδιότητα αυτή στο γραφείο του, καθώς είχε αλλάξει ολόκληρο το σύστημα ηλεκτρονικής οργάνωσής της. Αυτές τις ημέρες όμως ούτε υφυπουργός υπάρχει στο υπουργείο Παιδείας. Η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου που είχε την αρμοδιότητα των εξετάσεων και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Κ. Αρβανιτόπουλος που είχε την ευθύνη της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μάζεψαν τα πράγματά τους, χαιρέτησαν και έφυγαν μία ημέρα πριν από τον κ. Μπαμπινιώτη.
Παραμένουν ωστόσο στις θέσεις τους ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Β. Κουλαϊδής και ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, το όνομα του οποίου για ευνόητους λόγους δεν ανακοινώνεται. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η άτυπη «εντολή» που έχει δοθεί εφέτος είναι παρόμοια με την αντίστοιχη περυσινή για θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας, ενώ δεν δικαιολογούνται οι κινήσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι επιλέγουν δυσνόητα θέματα που μπερδεύουν και ταλαιπωρούν τους υποψηφίους.
«Εγώ έπρεπε να φύγω» δηλώνει σχετικά στο «Βήμα» ο πρώην αρμόδιος υπουργός κ. Μπαμπινιώτης. «Αυτά που έπρεπε να δώσω τα έδωσα στο διάστημα που μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις. Μια περίοδος απλής διαχείρισης δεν με ελκύει από πλευράς χαρακτήρα. Οπότε είμαι ήσυχος γιατί οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τους την έκταση, από τα τετράδια ως τους πίνακες εισακτέων, τη μηχανογράφηση, τα βαθμολογικά κέντρα» συνεχίζει ο κ. Μπαμπινιώτης. «Είμαι ευτυχής δε που μπόρεσα να προχωρήσω το θέμα της εκτύπωσης των βιβλίων της επόμενης χρονιάς, που ήδη τυπώνονται» καταλήγει.

Ως τον Ιούλιο εξετάσεις
Μέσα στον Ιούλιο θα φθάσουν αναγκαστικά εφέτος οι Πανελλαδικές, καθώς η εξέταση κάποιων μαθημάτων που θα αναβληθεί θα μετατεθεί στο τέλος της διαδικασίας. Για τη μεγαλύτερη κατηγορία των εξεταζομένων οι Πανελλαδικές θα έχουν ολοκληρωθεί μεν στις 5 Ιουνίου, οι εξετάσεις ειδικών μαθημάτων ωστόσο, για τα οποία πολλοί υποψήφιοι μεταβαίνουν κάθε χρόνο στα ειδικά εξεταστικά κέντρα, αρχίζουν στις 16 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 23 του μηνός.
Το μάθημα των αγγλικών, στο οποίο προσέρχονται και οι περισσότεροι υποψήφιοι και εξετάζεται το Σάββατο 16 Ιουνίου, μία ημέρα πριν από τις εκλογές, όπως και το μάθημα της Αρμονίας που έχει οριστεί για τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, πιθανότατα θα μετατεθούν στο τέλος των Πανελλαδικών, δηλαδή από τις 23 Ιουνίου και μετά. Καθώς όμως έπεται η βαθμολόγηση των γραπτών, οι βαθμολογητές εκπαιδευτικοί θα χρειαστεί να εργαστούν και μέσα στον Ιούλιο, κάτι που θα κοστίσει στο υπουργείο ίσως και εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις και υπερωρίες. Μετάθεση ημερομηνιών αναμένεται και για τις επαναληπτικές εξετάσεις όσων δεν συμμετείχαν στην εξεταστική του Μαΐου λόγω της χρήσης των σχολικών κτιρίων για τις εκλογές.
Η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων εφέτος στις 21 Μαΐου, αρκετά αργά δηλαδή, είχε αποφασιστεί επί υπουργίας Διαμαντοπούλου, καθώς είχε συζητηθεί σοβαρά και το ενδεχόμενο να παραταθεί κατά μία εβδομάδα το διδακτικό έτος. Κάτι τέτοιο όμως τελικά δεν έγινε, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σήμερα προβλήματα και καθυστερήσεις από το απρόοπτο των βουλευτικών εκλογών. Συνέπεια των παραπάνω θα είναι να καθυστερήσει και η έκδοση των αποτελεσμάτων και των βαθμολογικών στοιχείων για την εισαγωγή των υποψηφίων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ