από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Απριλίου 2018
 
 

ΕΕΔΑ: «Καταγράψτε τους παράνομους μετανάστες τώρα»

Για προεκλογική εκμετάλευση του προβλήματος κάνει λόγο η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
ΕΕΔΑ: «Καταγράψτε τους παράνομους μετανάστες τώρα»
Ανασφάλιστοι μετανάστες κρατούνται από την αστυνομία μετά από έφοδο που πραγματοποιήθηκε σε παράνομη βιοτεχνία ρούχων στην Αθήνα την Τρίτη
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Την καταγραφή των παράνομων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα προτείνει η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) ως το πρώτο βήμα για να λυθεί το μεταναστευτικό στη χώρα. «Με την καταγραφή τους οι μετανάστες θα βγουν από την αφάνεια και θα ταυτοποιηθούν», είπε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής του Παντείου, και εκ των συντακτών της μελέτης «Μια (άλλη) στρατηγική για το μεταναστευτικό» που παρουσιάστηκε την Τρίτη ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Να τους καταγράψουμε. Να δούμε πού και πώς ζουν, πόσο υγιείς είναι, αν έχουν παιδιά κλπ. Δεν γίνεται ένα κράτος να αφίσταται από το να μάθει πόσοι και ποιοι άνθρωποι διαβιούν στην επικράτειά του και υπό ποιες συνθήκες».

Οι παράνομοι μετανάστες εμπίπτουν σε δυο κατηγορίες: εκείνους που είναι ενταγμένοι στον κοινωνικό ιστό _ δηλαδή έχουν μεταφέρει την ζωή τους στην Ελλάδα _ και εκείνους (η πλειοψηφία) που ούτε έχουν ενταχθεί στον κοινωνικό ιστό ούτε μπορούν να φύγουν από τη χώρα με αποτέλεσμα να παραμένουν περιθωριοποιημένοι. «Η καταγραφή τους αποτελεί το πρώτο βήμα προκειμένου στη συνέχεια να ομαδοποιηθούν και πλέον ως ομάδες να αντιμετωπιστούν με διαφορετικές πολιτικές».

Η ΕΕΔΑ άσκησε σφοδρή κριτική στην προεκλογική εκμετάλλευση του μεταναστευτικού και ειδικότερα στα σχεδιαζόμενα κέντρα κράτησης και στα περί «υγειονομικής βόμβας» που αποτελούν οι μετανάστες.

«Το να λέει ένας πολιτικός σήμερα "δώστε στους μετανάστες ταξιδιωτικά έγγραφα" για να περάσουν σε άλλη χώρα της ΕΕ είναι ανέφικτο διότι δεν υφίσταται τέτοια δυνατότητα στην ισχύουσα νομοθεσία εκτός και αν υπονοεί να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν και την ΕΕ», είπε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα.

Εξίσου ανεδαφικό είναι να υποστηρίζει κάποιος ότι τα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών θα λύσουν το πρόβλημα. Και μόνο αριθμητικά να το πάρει κανείς, οι 30.000 αλλοδαποί που θα κρατούνται στα 30 κέντρα που έχουν εξαγγελθεί αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών που περιφέρονται στην Ελλάδα χωρίς να μπορούν ούτε να βρουν δουλειά ούτε να περάσουν σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Οσο για την «υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί» στην οποία αναφέρθηκαν πρόσφατα οι υπουργοί προστασίας του πολίτη και υγείας κκ. Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος, είναι και αυτό, σύμφωνα με την ΕΕΔΑ, ένα αβάσιμο προεκλογικό πυροτέχνημα. Οι δυο υπουργοί επικαλέστηκαν την αύξηση των κρουσμάτων Aids _ η οποία όμως οφείλεται στο ότι, λόγω περικοπών, διακόπηκε το πρόγραμμα που διάνεμε σύριγγες στους χρήστες ναρκωτικών.

Οι κκ. Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος συνέδεσαν τους μετανάστες με ασθένειες που δεν προσβάλλουν τάχα πια τους Ελληνες, όπως η ελονοσία και η φυματίωση. Ομως οι επίσημες εκθέσεις του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αποδεικνύουν ότι η φυματίωση σταθερά μειώνεται τελευταίως και στην Ελλάδα το ποσοστό είναι μικρότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ η ελονοσία έχει να κάνει με μια συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας και όχι με τους μετανάστες.

«Το 2011, το 63% των κρουσμάτων υγείας είχαν προκληθεί από τις συνθήκες κράτησης στους χώρους πρώτης υποδοχής των μεταναστών» που λειτουργούν στις παραμεθόριες περιοχές, είπε ο Απόστολος Βεΐζης, υπεύθυνος προγραμμάτων στο ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα οι οποίοι έχουν αναλάβει την περίθαλψη των μεταναστών στα σύνορα. Με άλλα λόγια, οι μετανάστες μπαίνουν υγιείς στην Ελλάδα και βγαίνουν άρρωστοι από τα κέντρα υποδοχής όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και ρυπαρές.

«Στο Εβρο, οι ασθενείς αφήνονταν ελεύθεροι επειδή δεν ήταν διαθέσιμοι οι τέσσερις αστυνομικοί που έπρεπε να συνοδεύσουν τον καθένα στο κέντρο υγείας», πρόσθεσε ο κ. Βεΐζης.

Επιπλέον, «ο νομοθέτης υποχρεώνει τις αρχές να αναφέρουν τους παράνομους μετανάστες που πάνε να νοσηλευτούν πράγμα που λειτουργεί αντίθετα προς το δημόσιο συμφέρον», παρατήρησε ο κ. Χριστόπουλος. Το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι αυτοί να διστάζουν να ζητήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τελικά δημιουργείται μείζον πρόβλημα για την δημόσια υγεία.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» για την οργή των ελλήνων φορολογουμένων που περιμένουν στην ουρά στα δημόσια νοσοκομεία πίσω από παράνομους μετανάστες, ο κ. Βεΐζης είπε ότι οι ουρές οφείλονται στο ότι «λόγω κρίσης, σημειώθηκε αύξηση 25% από τα ιδιωτικά στα δημόσια νοσοκομεία σε συνδυασμό με τις περικοπές στην υγεία».

Η ΕΕΔΑ είναι υπέρ των απελάσεων των μεταναστών γιατί στο κάτω-κάτω, όπως παρατήρησε ο κ. Τσαρμπόπουλος, «δεν είναι καλύτερο να ζουν στον Αγιο Πανελεήμονα και να τρώνε ξύλο από την Χρυσή Αυγή».

Σύμφωνα με την ΕΕΔΑ, αυτή την στιγμή εκκρεμούν 3.000 αιτήσεις αλλοδαπών στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος εθελοντικού επαναπατρισμού, οι οποίες δεν προωθούνται λόγω της αδυναμίας της Ελλάδας να αναλάβει το 25% του κόστους που της αναλογεί. Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η Αθήνα δεν ζητά, όπως έχει δικαίωμα, να μειωθεί το ποσοστό της στο 5%.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα κέντρα κράτησης μεταναστών 
Αμυγδαλέζα: Εξι προσαγωγές έπειτα από επεισόδια με την αστυνομία 
 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΑ | 11/04/2012 18:39
  ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΣΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΑΥΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
  ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ
  απάντηση03
   
   
   
  Ώπα και τσαμπουκάδες από την ΕΕΔΑ! | 11/04/2012 12:19
  Διαβάζουμε, λοιπόν, ότι τα αρχικά ΕΕΔΑ σημαίνουν Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ποιού ανθρώπου; Του Έλληνα; Του λαθρομετανάστη; Και των δύο; 'Η μήπως κανενός; Ας φροντίσουν όλοι αυτοί οι κηφήνες, αν θέλουν να λέγονται επιστήμονες, να εξετάζουν και τις δύο πλευρές του νομίσματος. Στο σοβαρό ζήτημα της μετανάστευσης, δεν υπάρχουν μόνο τα δικαιώματα των λαθρομεταναστών. Υπάρχουν και τα δικαιώματα των Ελλήνων που πρέπει να προστατεύονται. Τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα. Το μόνο που έκαναν ήταν να γράφουν θεωρητικά άρθρα, γεμάτα φιλοσοφίες. Τώρα ήρθε η ώρα των πράξεων. Και δεν αναφέρομαι, φυσικά, στις γελοιότητες του Χρυσοχοΐδη, ούτε στους ψευτο-τσαμπουκάδες της ΕΕΔΑ...
  Πάνος
  απάντηση54
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Η ΕΕΔΑ: Ενας καλά αμειβόμενος επαγγελματικός "προοδευτισμός" | 11/04/2012 10:33
  Οι της ΕΕΔΑ είναι αυτοί που κατασκεύασαν ουσιαστικά τον λαθρονόμο Ραγκούση. Κατά καιρούς, έχουν δείξει ένα περίεργο ενδιαφέρον, με το αζημίωτο πάντοτε, για διάφορες πραγματικές ή φανταστικές " μειονότητες" στην Ελλάδα. Ο Χριστόπουλος της Παντείου είναι γνωστός του "χώρου". Και τώρα, έρχονται να μας δώσουν λύση για το λαθρομεταναστευτικό. Αλήθεια, σε ποιες συνοικίες κατοικούν τα μέλη αυτής της περίεργης, αλλά με καλούς πόρους, οργάνωσης; Και από πού προέρχεται η χρηματοδότησή της;
  Δυτικά
  απάντηση102
   
   
  ΕΕΔΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΦΕΛΟΙ | 10/04/2012 23:41
  Ευτυχώς που μας το είπε η ΕΕΔΑ και οι υπόλοιποι ψευτοπροοδευτικοί πρακτορίσκοι γιατί δεν το καταλάβαμε ότι είναι προεκλογικό φούμο.Θα μαντρώσει 3-5000 λάθρους και θα κομπάζει ο Χρυσοψευτίδης πόσο τρισμέγιστος είναι.Βέβαια θα ξεχάσει να μας πει με το υπόλοιπο 1.500.000 τι θα γίνει;ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΑΣΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ.
  ΟΟΟΟΞΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ
  απάντηση65
   
   
   
  επιτέλους | 10/04/2012 22:34
  μερικές αλήθειες επιτέλους για τους μετανάστες. Ο ρατσισμός στην Ελλάδα είναι προεκλογικό εργαλείο σε ευήκοα, ένεκα ημιμάθειας και εθνικισμού, ώτα
  corrupted
  απάντηση98
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  AΠΕΛΑΣΗ ΤΩΡΑ | 10/04/2012 22:25
  Αν ως τις εκλογές δεν έχει λυθεί το θέμα εγώ ψηφίσω Χρυσή Αυγή, που είμαι σίγουρος ότι θα το λύσει!!! ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΩΡΑ!!!
  Χρυσή Αυγή here we come!!!
  απάντηση87
   
   
   
  Να σταματήσει η υποκρισία | 10/04/2012 22:04
  Η ΕΕΔΑ προτείνει “να καταγράψει το ελληνικό κράτος τους παράνομους μετανάστες ώστε μετά να τακτοποιηθούν”. Και σε τι ακριβώς θα αφορά αυτή η τακτοποίηση αν όχι σε μια ακόμη εκστρατεία νομιμοποίησης; Δηλαδή ο κ. Χριστόπουλος αν διέμενε παρανόμως στη χώρα του μεταναστευτικού του προορισμού, για ποιον άλλο λόγο θα πήγαινε να καταγραφεί από τις κρατικές υπηρεσίες με συνέπεια να επισημοποιηθεί η λαθραία παραμονή του αν όχι για μια νομιμοποίηση; Η ΕΕΔΑ επικαλείται την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά δε λέει ότι η ΕΕ τα τελευταία 5 χρόνια έχει συμπεριλάβει στις αποφάσεις της και την υποχρέωση των κρατών-μελών να απέχουν από εκστρατείες νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών. Την ίδια στιγμή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, κάνει πολιτική με ξένα κόλυβα. Πόσα χρήματα έχει διάθεση να συνεισφέρει η ίδια και ο κ. Τσαρμπόπουλος ως εκπρόσωπός της για το κόστος φιλοξενίας όλων των χιλιάδων παρανόμως εισερχομένων έως ότου ξεχωρίσουν οι πραγματικοί πολιτικοί πρόσφυγες από τους παρανόμως εισερχόμενους για άλλους λόγους. Για τα ζητήματα υγείας των λαθρομεταναστών, φτάνει η υποκρισία. Είναι αποδεδειγμένο από τις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται βάσει του νόμου οι αιτούντες άσυλο στα κρατικά νοσοκομεία ότι τα ποσοστά φυματίωσης και ηπατίτιδας είναι κατά πολύ αυξημένα μεταξύ αυτών που έρχονται από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, κ.λ.π. Φυσικά και δεν φταίνε οι μετανάστες, που προέρχονται από χώρες όπου δεν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής ούτε υπάρχει σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να χώνουμε το κεφάλι μας στην άμμο σαν τις στρουθοκαμήλους και να μην αναγνωρίζουμε το πρόβλημα που είναι ΥΠΑΡΚΤΟ. Εάν η ΕΕΔΑ είναι υπέρ της μόνιμης και διαρκούς λαθρομετανάστευσης από τρίτες χώρες στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης και με έξοδα των φορολογουμένων, Ελλήνων ή νόμιμων μεταναστών, να μας το πει να τελειώνουμε. Τα υπόλοιπα είναι μισόλογα. Τα οποία φυσικά επιβάλλονται, γιατί όπως γνωρίζει η ΕΕΔΑ, θα δυσκολευτεί πολύ να βρει πολίτες που θα υποστήριζαν μια τέτοια λύση.
  george
  απάντηση55
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  geliotites | 10/04/2012 21:47
  emeis ftaime gia ola!!! hahahaha
  Ανώνυμος / η
  απάντηση50
   
   
  Γελοιότητες! | 10/04/2012 21:42
  Ο λαθρομετανάστης δεν έχει κανένα δικαίωμα στη χώρα της οποίας παραβίασε τα σύνορα!!! Οι κουταμάρες τις οποίες παραθέτουν οι διάφοροι τύποι της ΕΕΔΑ αφορούν τους ίδιους και τους πάτρωνές τους. Εμάς, τους ΕΛΛΗΝΕΣ, μας αφορά η υπεράσπιση της πατρίδας μας που υφίσταται εισβολή από μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Και φαίνεται ότι ο αποτελεσματικότερος εκπρόσωπός μας θα είναι η Χρυσή Αυγή!!!
  ΑΒΓ
  απάντηση76
   
-