Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας με την τρόικα, εν όψει της ψήφισης, το βράδυ της Τετάρτης, του νομοσχεδίου το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συγχωνεύσεις μονάδων και αλλαγές στο χώρο του φαρμάκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τροποποιείται η διάταξη που προέβλεπε κάλυψη του κόστους των νέων θεραπειών από τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς μόνο εάν αποζημιώνονταν από 18 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που εξετάζεται είναι να καλύπτεται το κόστος των νέων θεραπειών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία εάν αποζημιώνονται σε 12 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διαθέτουν μηχανισμό τεχνολογικής αποτίμησης των φαρμάκων (κόστος – όφελος).

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Ι. Τούντας, υπερασπίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης τα γενόσημα φάρμακα (αντίγραφα) λέγοντας ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά καθώς ελέγχονται τακτικά από τον Οργανισμό.

Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι για να γίνονται όπως πρέπει οι επιθεωρήσεις στις μονάδες παραγωγής και ό,τι επιπλέον προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας (τιμολόγηση φαρμάκων) θα πρέπει ο ΕΟΦ να ενισχυθεί με προσωπικό. «Ο ΕΟΦ επιτελεί ηρωικό έργο. Από τους 260 εργαζόμενους που είχε, έχουν μείνει μόνο 150. Αν ο Οργανισμός δεν ενισχυθεί δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά σε όλα αυτά που απαιτούν τα νέα μέτρα», τόνισε. Όπως είπε, στη Δανία ο αντίστοιχος Οργανισμός λειτουργεί με 500 άτομα προσωπικό.

Νέες απεργίες στην Υγεία
Σε πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν αύριο, Τετάρτη, οι γιατροί όλης της χώρας, με απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Οι γιατροί διαφωνούν κυρίως με τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που αφορούν τη συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας.

Με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) καλούν τους γιατρούς να συμμετάσχουν στην απεργία.

Στις 10.30 το πρωί της ίδιας μέρας, στο ξενοδοχείο President θα πραγματοποιηθεί έκτακτη πανιατρική συγκέντρωση, με θέμα τα μέτρα που προβλέπει ο Εφαρμοστικός Νόμος, όπως η υποχρεωτική αναγραφή από τους ιατρούς της δραστικής ουσίας. Θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή.

Επίσης, το απόγευμα της Τετάρτης (6 μμ), πραγματοποιείται στην πλατεία Συντάγματος συναυλία διαμαρτυρίας, με τον Μανώλη Μητσιά, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Stop στην πίστωση
Την αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους έξι Ασφαλιστικών Ταμείων από την 1η Μαρτίου αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί της Αττικής. Πρόκειται για τα ΤΑΠ ΟΤΕ, Τραπέζης Πίστεως, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΗΣΑΠ και Δικηγόρων Αθηνών.

Όπως αναφέρουν, οι οφειλές των Ταμείων προς τα φαρμακεία της Αττικής έχουν αγγίξει τα 137,7 εκατομμύρια ευρώ. Από το σύνολο του ποσού, περισσότερα από 110 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί από τα φαρμακεία στις φαρμακευτικές εταιρείες.