Τη χωροθέτηση τεσσάρων νέων διαδημοτικών νεκροταφείων προβλέπει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική. Οι επιστήμονες του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και προστασίας περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ) προωθούν τις τελικές αλλαγές προκειμένου να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΡΣΑ κ. Ι. Πολύζο, για το ένα έχει ήδη βρεθεί κατάλληλη έκταση μεγαλύτερη των 100 στρεμμάτων στον δήμο Σαρωνικού, κοντά στη λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου. Το έδαφος έχει ελεγχθεί και βρέθηκε κατάλληλο για ταφή νεκρών και απομένει η απαλλοτρίωση του χώρου με κονδύλια του Πράσινου Ταμείου.

Έτσι αναμένεται να δοθεί τελεσίδικη λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί τον περασμένο Αύγουστο στο δήμο Γλυφάδας με την ταφή των νεκρών σε αναδασωτέα περιοχή στην Α’ Ζώνη του Υμηττού. Τα άλλα τρία νεκροταφεία θα χωροθετηθούν στα βόρεια, στα νότια και στα δυτικά του νομού Αττικής ώστε να εξυπηρετούνται όλες οι περιοχές.
Την ίδια στιγμή ο ΟΡΣΑ δέχεται πολλές πιέσεις και για άλλες… προσθήκες στο ήδη διαμορφωμένο κείμενο του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου. Το… πρεσάρισμα είναι έντονο, κυρίως από το υπουργείο Υποδομών, ώστε να περιληφθούν στο σχέδιο νόμου, νέες οδικές υποδομές όπως η σήραγγα της Ηλιούπολης (από την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού έως το Κορωπί) και η υποθαλάσσια σήραγγα η οποία θα συνδέει το Πέραμα με τη Σαλαμίνα.
Ακόμη, κυβερνητικοί παράγοντες πολιορκούν στελέχη του ΟΡΣΑ και επιχειρούν να πετύχουν περιορισμό των προστατευόμενων υγροτόπων στην Αττική. Έως σήμερα, παρά τις επανειλημμένες… ενοχλήσεις, δεν έχουν έχουν αφαιρεθεί υγρότοποι ούτε έχουν περιληφθεί νέοι αυτοκινητόδρομοι στο αρχικό κείμενο του Ρυθμιστικού το οποίο είχε παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Ιούλιο από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τον αναπληρωτή υπουργό κ. Ν. Σηφουνάκη και τον κ. Πολύζο. Εξετάζονται ωστόσο εναλλακτικές λύσεις για την απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού.
Επίσης, επιχειρείται συρρίκνωση και ανασύνταξη του αρχικού κειμένου των 235 σελίδων ώστε να μοιάζει περισσότερο με σχέδιο νόμου παρά με ένα οραματικό σχέδιο για την ανάπτυξη της πρωτεύουσας. Πάντως, πηγές του ΥΠΕΚΑ εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την τύχη που θα έχει το Ρυθμιστικό όταν τελικά εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή.

Οι σημαντικοί υγρότοποι της Αττικής

Έλος Βραυρώνας: στον υγρότοπο περιλαμβάνεται ο ναός της Αρτέμιδος αλλά και μια πλούσια ορνιθοπανίδα με 170 είδη πουλιών μεταξύ των οποίων τρία παγκοσμίως απειλούμενα (χαλκόκοτα, λιμόζα και αετογερακίνα). Απειλείται κυρίως από τα σκουπίδια και τη λαθροθηρία.
Λιμνοθάλασσα Σκάλας Ωρωπού και Εκβολή Ασωπού: εκεί διαβιούν 180 είδη πουλιών μεταξύ των οποίων αγριόπαπιες, κύκνοι, φοινικόπτερα, γλαρόνια, ψαραετοί και φιδαετοί. Κινδυνεύει από την οικιστική ανάπτυξη και τη ρύπανση από απόβλητα.
– Λίμνη Μαραθώνα: διαθέτει πλούσια ορνιθοπανίδα και απειλείται από τη λαθροθηρία.
– Έλος Σχινιά: έχουν καταγραφεί 236 πτηνά μεταξύ των οποίων εννέα παγκοσμίως απειλούμενα είδη. Εξαιτίας της κακής διαχείρισης των υδάτων ο υγρότοπος σταδιακά ξεραίνεται. Παράλληλα απειλείται από επιχωματώσεις και οικιστική ανάπτυξη.
– Λίμνη Κουμουνδούρου: εκεί διαβιούν 75 είδη πτηνών μεταξύ των οποίων η παγκοσμίως απειλούμενη βαλτόπαπια. Κινδυνεύει από τη ρύπανση των υδάτων από πετρελαϊκές δεξαμενές.
– Εκβολές Κηφισού – Ιλισού και Εκβολές Πικροδάφνης: Αποτελεί νησίδα άγριας ζωής για ερωδιούς, γερακίνες, ασημόγλαρους, σκαντζόχοιρους χελώνες κ.ά. Αλλοιώνεται από μπαζώματα και σκουπίδι.
Έλος Λούτσας και Ρέμα Ραφήνας: Συντηρεί πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη όπως ο σπιζαετός, η χαλκόκοτα και η αετογερακίνα. Απειλείται από μπαζώματα και εναπόθεση αδρανών υλικώ.
Λιμνοθάλασσα Ψάθας Συχνάζουν πολλά παρυδάτια πουλιά όπως οι σκαλίδρες. Συρρικνώνεται εξαιτίας μπαζωμάτων και οικιστικής ανάπτυξης.
Έλος Βουρκάρι Μεγάρων και Υγρότοπος Πάχης Έχουν καταγραφεί 127 είδη πουλιών. Ρυπαίνονται καθημερινά από τις γειτονικές βιομηχανικές ζώνες.
Αλυκές Αναβύσσου: Αποτελούν καταφύγιο για πολλά παρυδάτια πουλιά όπως οι σφυριχτές.