Με ένταση, πανό, μαύρα μαντίλια και πολιτικούς που φυγαδεύθηκαν εν μέσω συνθημάτων και βολής αβγών εορτάσθηκε η εφετινή 28η Οκτωβρίου σε ολόκληρη τη χώρα. Η παρέλαση ματαιώθηκε σε αρκετές πόλεις λόγω της διαμαρτυρίας διαδηλωτών που αρνούνταν να αποχωρήσουν αν οι επίσημοι δεν απομακρύνονταν. Αποκορύφωμα των επεισοδίων ήταν η αποχώρηση εν μέσω συνθημάτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, από την παρέλαση της Θεσσαλονίκης, λόγω της παρουσίας χιλιάδων διαδηλωτών που, μεταξύ άλλων, τον φώναζαν «προδότη».

Οι διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης κατέλαβαν την παραλιακή λεωφόρο της πόλης από νωρίς το πρωί με αποτέλεσμα να μη μπορούν να περάσουν τα αγήματα της παρέλασης. Μιλώντας στο «Βήμα» αξιωματικοί της αστυνομίας Θεσσαλονίκης ανέφεραν ότι ήταν αδύνατο να γίνει επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο χώρο, καθώς υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρωμένοι, μεταξύ τους εκατοντάδες μητέρες με μικρά παιδιά. Οι διαδηλωτές εν τέλει επέτρεψαν μόνο σε ομάδες πολιτών, όπως συλλόγους και σωματεία, να παρελάσουν με πολιτικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχώρησε εμφανώς δυσαρεστημένος, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Λυπάμαι για αυτό που γίνεται. Διαλέξανε τέτοια μέρα. Ντροπή τους. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Εγώ πολέμησα τον ναζισμό, δεκαπέντε χρονών ήμουν κάτω και πολεμούσα τους Γερμανούς. Τι μου λένε ότι είμαι προδότης; Απαράδεκτη η συμπεριφορά τους. Πρόκειται για απαράδεκτες μειοψηφίες».

Ένταση και… αβγά στο Σύνταγμα

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην παρέλαση της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να εμποδίσουν την ολοκλήρωσή της. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κυρίως μπροστά στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η πλατεία Συντάγματος, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη ήταν αποκλεισμένη από δυνάμεις των ΜΑΤ, κάγκελα και αστυνομικές κλούβες από νωρίς το πρωί, για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο βίαιων επεισοδίων. Αυτό δεν πτόησε τους διαδηλωτές, βέβαια, οι οποίοι κρατούσαν πανό, φώναζαν συνθήματα και πετούσαν αβγά ή ποτήρια με καφέ.

Τα μέλη της μπάντας του Δήμου Αθηναίων παρήλασαν με μαύρες κορδέλες στα μουσικά τους όργανα. Ως αποτέλεσμα, όπως διεμήνυσε και σήμερα ο δήμαρχος, κ. Γιώργος Καμίνης επαναλαμβάνοντας τη χθεσινή του προειδοποίηση, τα μέλη της μπάντας θα περάσουν την Δευτέρα από πειθαρχικό συμβούλιο με την απειλή της απόλυσης. Περνώντας μπροστά από τους επισήμους, μαθητές ορισμένων σχολείων έστριψαν το κεφάλι προς την αντίθετη κατεύθυνση (αριστερά), ενώ οι μαθητές ενός σχολείου, σήκωσαν μαύρα μαντίλια καθώς περνούσαν μπροστά από την εξέδρα όπου παρευρίσκεται η υπουργός Παιδείας, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.

Τις ίδιες ώρες, περίπου είκοσι άτομα κινήθηκαν πεζή στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης κρατώντας πανό που έγραφε «Όχι μια ζωή». Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, περίπου 600 άτομα έμειναν στην πλατεία Συντάγματος φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή στην Καλλιθέα, παρεισέφρησαν στην παρέλαση και μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω», τα οποία παρήλασαν μετά τους μαθητές! Με ένταση πραγματοποιήθηκε η παρέλαση και στον Πειραιά, καθώς διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα.

Ματαιώσεις και προπηλακισμοί στην επαρχία

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, διαδηλωτές εμπόδισαν την παρέλαση και προκάλεσαν ένταση και μικροεπεισόδια. Οι επίσημοι αποχώρησαν υπό την προστασία των ειδικών δυνάμεων των ΜΑΤ και η παρέλαση ακυρώθηκε. Οι βουλευτές του Ηρακλείου κκ. Μ. Στρατάκης, Μ. Κεφαλογιάννης και Μ. Σφακιανάκης, έγιναν στόχος έντονων αποδοκιμασιών από τους συγκεντρωμένους πολίτες. Παράλληλα, δική τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργάνωσαν μέλη της «Σπίθας», του κ. Μ. Θεοδωράκη. Από την πλευρά τους οι μαθητές σε παρέλαση στη Νέα Αλικαρνασό, γύρισαν την πλάτη τους στους επισήμους φτάνοντας στην εξέδρα. Μάλιστα, τα τύμπανα σίγησαν επιδεικτικά μόλις έφτασε η παρέλαση στην εξέδρα.

Ακυρώθηκε η παρέλαση λόγω συγκεντρώσεως διαδηλωτών και στη Ρόδο, όπου διαδηλωτές προπηλάκισαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη, το βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κρεμαστινό και τη βουλευτή της ΝΔ κυρία Μίκα Ιατρίδη. Οι επίσημοι αποχώρησαν από την εξέδρα των επισήμων πριν δεχθούν κάποια επίθεση και χωρίς να κάνουν δηλώσεις και μετέβησαν στο κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ομοίως στη Βέροια, η παρέλαση ματαιώθηκε λόγω της επιμονής των συγκεντρωμένων διαδηλωτών.

Με φωτοβολίδες, αβγά και… γιαούρτωμα εξελίχθηκε η παρέλαση και στο Βόλο. Οι διαδηλωτές διέκοψαν την παρέλαση πετώντας αβγά στους επισήμους αλλά και σε άλλους πολιτικούς που παρακολουθούσαν την παρέλαση. Ο συγκεντρωμένος κόσμος κινήθηκε εναντίον της αστυνομίας ζητώντας από τα ΜΑΤ να αποσυρθούν από την παραλία της πόλης. Την ίδια στιγμή, φίλαθλοι του Ολυμπιακού Βόλου φώναζαν συνθήματα όπως «Έξω οι κλέφτες». Η παρέλαση εν τέλει ματαιώθηκε.

Παρόμοιες ήταν οι συνθήκες και στη Χίο, όπου η παρέλαση δεν ξεκίνησε διότι οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές απαιτούσαν να φύγουν πρώτα ο επίσημοι. Την ίδια στιγμή, στο Μεσολόγγι μαθητές της παρέλασης δεν χαιρέτησαν τους επισήμους, ενώ στην εξέδρα δεν υπήρχαν βουλευτές. Η παρέλαση ακυρώθηκε και στα Τρίκαλα.

Ένταση και στην Πάτρα, όπου η παρέλαση εμποδίσθηκε από διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα εναντίον του υφυπουργού Άμυνας, κ. Κ. Σπηλιόπουλου. Εν τέλει ο υφυπουργός φυγαδεύθηκε υπό την προστασία αστυνομικών δυνάμεων και εν τέλει η μαθητική παρέλαση πραγματοποιήθηκε. Ομοίως στην Καλαμάτα η παρέλαση διακόπηκε από διαδηλωτές και ξεκίνησε εκ νέου μόνο όταν οι επίσημοι είχαν φυγαδευθεί από την αστυνομία.

Ένταση επικράτησε και στην Κέρκυρα, χωρίς να εμποδίσει όμως την ολοκλήρωση της παρέλασης, ενώ στην Άρτα οι διαδηλωτές πέταξαν αβγά στην εξέδρα των επισήμων. Στην Σύρο η παρέλαση ολοκληρώθηκε χωρίς επισήμους ενώ στον Πύργο, πραγματοποιήθηκε μόνο η μαθητική και όχι η στρατιωτική παρέλαση.


Δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε. Όμως, όσοι χαίρονται που τραυμάτισαν την εθνική μας γιορτή, να ξέρουν ότι οι ίδιοι πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια, οι ίδιοι αμαύρωσαν την εικόνα όλων των Ελλήνων, οι ίδιοι πρόσβαλαν τη μνήμη των ηρώων μας. Σε μια στιγμή που η χώρα μετράει τις πληγές της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, δεν θα έπρεπε να μπερδεύουν τα εθνικά μας σύμβολα και την ελληνική ιστορία με μια καταστροφική κυβέρνηση. Είναι ένας ολέθριος τρόπος αντίδρασης σε
μια ολέθρια πολιτική. Μόνον οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους».

Δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη

Την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, ζητάει με ανακοίνωση του ο ΛΑΟΣ, με αφορμή τα σημερινά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και την ματαίωση της παρέλασης, ενώ επιτίθεται με σφοδρότητα κατά των «γνωστών αριστεριστών» τους οποίους κατηγορεί για προσπάθεια ανατροπής του δημοκρατικού
πολιτικού συστήματος.

«Καλείται η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι στο έθνος. Η διασάλευση του νόμου και της τάξης μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη χειρότερα αποτελέσματα από αυτά τα οποία απεδέχθη η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Προφανώς ο κ. Παπουτσής δεν έχει καμία θέση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την στιγμή που δεν μπόρεσε να προστατεύσει την εύρυθμη διεξαγωγή των παρελάσεων» τονίζει ο ΛΑΟΣ και προσθέτει: «Η λοιδορία προς το πρόσωπο του ΠτΔ από τους γνωστούς αριστεριστές είναι μέρος του σχεδίου της ανατροπής του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος. Ο ΛΑΟΣ θα προστατεύσει με όλες του τις δυνάμεις τη χώρα, από την προσπάθεια κάποιων να τη ρίξουν στο χάος».

Το ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το αν έγινε ή δεν έγινε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη είναι ένα δευτερεύον ζήτημα μπροστά στο δράμα που ζει ο λαός και τα χειρότερα που του φέρνουν κυβέρνηση – Εωρωπαϊκή Ενωση – πλουτοκρατία». Είναι αναφαίρετο δικάιωμα του λαού να διαδηλώνει την αντίθεσή του και «να παλεύει με όρους μαζικού κινήματος για να ανατρέψει την πολιτική και την εξουσία που τον θυσιάζει για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών του». Στις παρελάσεις καταδείχτηκε πόσο μεγάλη είναι η λαϊκή οργή και η αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική.

Ο ΣΥΝ

«Οι διαμαρτυρίες ήταν ο καλύτερος φόρος τιμής στην επέτειο» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού κ. Π. Σκουρλέτης. Είπε ότι «οι διαμαρτυρόμενοι ήθελαν να μπει τέλος στον κατήφορο της χώρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει σπείρει ανέμους και θερίζει θύελλες».

Τα ξένα ΜΜΕ

Στα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και στην αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρονται τα ξένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία γράφουν ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών έχει αυξηθεί, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που ζητούν οι ξένοι πιστωτές.

«Έλληνες διαδηλωτές αποκαλούν τον πρόεδρο «προδότη», διακόπτουν την παρέλαση» γράφει το πρακτορείο Reuters, λέγοντας ότι διαδηλωτές αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας που ζητούν οι ξένοι πιστωτές εμπόδισαν μεγάλη παρέλαση.

Το πρακτορείο αναφέρεται και στις μαύρες κορδέλες που φορούσαν πολλοί διαδηλωτές, λέγοντας ότι εκφράζει την οργή για την υψηλή φορολογία και τις μειώσεις των μισθών που ζητούν ΕΕ και ΔΝΤ, προκειμένου να αποφευχθεί χρεοκοπία.

Το Associated Press αναφέρει ότι οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν τον πρόεδρο Κάρολο Παπούλια και άλλους αξιωματούχους που βρίσκονταν στην παρέλαση, ενώ αναφέρει ότι «αναρχικοί έφτυσαν απόστρατους αξιωματικούς».

«Η ανυπακοή των πολιτών αυξάνεται εξαιτίας της λιτότητας» είναι ο τίτλος πολλών ξένων μέσων ενημέρωσης.

«Οι διαδηλωτές αποτελούνταν από Αριστερούς, αναρχικούς, νεο-ναζί, ανθρώπους που έχουν κουραστεί από τις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης, καθώς και από οπαδούς της τοπικής ομάδας Ηρακλής που «έπεσε» από την πρώτη κατηγορία, εξαιτίας οικονομικών παρατυπιών» αναφέρει η Washington Post.