«Αν δεν βάλουμε όλοι μαζί ένα χέρι το 2011, το 2012 θα θρηνούμε», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος μιλώντας στο συνέδριο Pharma Conference 2011 με κεντρικό θέμα «Η Φαρμακευτική Αγορά στην περίοδο της Οικονομικής κρίσης».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η εθνική στρατηγική για την Υγεία θα προχωρήσει ό,τι κι αν συμβεί το 2011, κάνοντας λόγο για εφαρμογή επώδυνων πολιτικών προκειμένου να μην προσγειωθούμε βίαια το 2012. «Επιλέγουμε το δρόμο του ορθολογισμού, αντί το δρόμο του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας», είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων είναι προ των πυλών, ενώ ισχύει η εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου για τους ανθρώπους του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, καθηγητή κ. Ηλ. Μόσιαλο, για τα επόμενα δέκα χρόνια η υγεία στην Ελλάδα θα αποτελεί μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα.

Στη συνέχεια, η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Αθηνά Δρέττα ανέφερε ότι η θετική λίστα φαρμάκων θα αποτελέσει το πρόπλασμα για την ασφαλιστική λίστα. Η Κοινωνική Ασφάλιση _ είπε _ δεν μπορεί να πληρώνει κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί στην αγορά.

Κατά της λίστας των φαρμάκων τάχθηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών κ. Ι. Στουρνάρας, καθώς για να επιτύχει το μέτρο πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα εργαλεία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θ. Αμπατζόγλου, επισήμανε ότι η περίπτωση των ασφαλιστικών ταμείων είναι ενδεικτική και ανατρέπει τον ισχυρισμό ότι η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνει λόγω του κόστους των φαρμάκων. Κύριος παράγοντας _ σημείωσε _ είναι η υποκατάσταση των φθηνών φαρμάκων από ακριβά φάρμακα και ο πλημμελής έλεγχος της συνταγογραφίας.

Ο κ. Αμπατζόγλου πρόσθεσε ότι λύση στο πρόβλημα θα δώσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και πρότεινε να αναλάβει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τη δημιουργία του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για λογαριασμό της πολιτείας, με σκοπό τη διαφάνεια και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης που οδηγεί στην βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.