«Αν θέλετε και μπορείτε να προμηθευθείτε υγειονομικό υλικό απ’ ευθείας από άλλες χώρες, κάντε το», απαντούν οι προμηθευτές στον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο μετά τη συνάντηση της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή ανέβηκαν οι τόνοι όταν ο υπουργός έριξε στο τραπέζι των συζητήσεων την εναλλακτική λύση προμήθειας υλικών και ιατρικών εργαλείων απ’ ευθείας από εταιρείες του εξωτερικού. Παράλληλα τους κάλεσε να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και να συνεργαστούν με το ΕΣΥ κάνοντας εκπτώσεις προς τα Νοσοκομεία.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε τρία Νοσοκομεία που ακολούθησαν αυτή την τακτική την περίοδο που οι προμηθευτές έκαναν σκληρό εμπάργκο προς το ΕΣΥ, λέγοντας τους: «Πρόκειται για μια alternativa που έχει το σύστημα, την οποία όμως δεν θέλω να εφαρμόσω σε όλα τα Νοσοκομεία».

Συνεχίζουν το εμπάργκο

«Αν η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να προμηθεύεται υλικά από ξένες χώρες, ας το κάνει; Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί πρέπει να προχωρήσει σε τέτοιες τακτικές και να μην είναι εντάξει προς τους έλληνες προμηθευτές;»
, δηλώνει στο «ΒΗΜΑ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) κ. Β. Μανέτας.

Παρά την έκκληση του υπουργού να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, οι εταιρείες-μέλη του συλλόγου, οι οποίες προμηθεύουν τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα με αναλώσιμο υγειονομικό υλικό (γάντια, γάζες κλπ) συνεχίζουν το εμπάργκο.

«Θα πάμε τη Δευτέρα στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και από εκεί και πέρα βλέπουμε…», αναφέρει ο κ. Μανέτας.

Εκτός από την αποπληρωμή των οφειλών, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ζητούν και την απόσυρση του άρθρου 14 του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου, το οποίο προβλέπει την έκδοση πιστωτικών τιμολογίων από τους προμηθευτές στα Νοσοκομεία, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της τιμής που διέθεσαν τελικά στα Νοσοκομεία και της τιμής του Παρατηρητηρίου η οποία είναι χαμηλότερη.Το ζήτημα αυτό έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εμπάργκο σε τρία Νοσοκομεία της χώρας _ «Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς», Κρατικό Νικαίας _ κάνουν και οι εταιρείες – μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ). Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Διον. Σαργέντη, αργά το απόγευμα της Παρασκευής θα συνεδριάσουν τα μέλη του προεδρείου για το μέλλον της κινητοποίησης.

Απαισιόδοξος για τη συνάντηση της Δευτέρας είναι ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας κ. Π. Αρναούτης. Όπως δηλώνει, «στη νέα συνάντηση θα ελέγξουμε τα στοιχεία, τι μας οφείλουν κλπ, και πιθανόν να συμφωνήσουμε στο ότι δεν συμφωνούμε με αυτά…».