Ενα ολοκληρωμένο δίκτυο σύγχρονων σεισμογράφων, που θα έχει εγκατασταθεί έως το τέλος του έτους, θα βοηθήσει στην εξαγωγή χρήσιμων επιστημονικών συμπερασμάτων και θα οδηγήσει στο απώτερο μέλλον στην τροποποίηση του αντισεισμικού κανονισμού της χώρας μας. Αυτό επισημαίνει ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), κ. Β. Μάργαρης.

Μέχρι το τέλος του 2011, η χώρα μας θα διαθέτει ένα εκ των πλέον σύγχρονων δικτύων επιταχυνσιογράφων στην Ευρώπη. Παράλληλα, η ανάπτυξη και άλλων τέτοιων δικτύων σε γεωτρήσεις και μεγάλες υποδομές θα κάνει τη δουλειά των σεισμολόγων αρκετά πιο εύκολη.
Οπως τονίζει ο κ. Μάργαρης, μιλώντας προς το «Βήμα», το ΙΤΣΑΚ σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο εγκατάστασης και πύκνωσης σεισμογράφων ισχυρής εδαφικής κίνησης (επιταχυνσιογράφοι) σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, που θα επιτρέψει στους Έλληνες επιστήμονες να έχουν ακριβή και real time αποτελέσματα.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη η επέκταση του δικτύου και εγκαθίστανται 200 νέα μηχανήματα. Ηδη υπάρχουν άλλα 200, τα οποία είχαν εγκατασταθεί σε επίπεδο νομαρχίας. Το νέο σύστημα θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα, καθώς θα παρέχει περισσότερο βελτιωμένη εικόνα της σεισμικής δραστηριότητας και δεν θα χάνουμε καμία καταγραφή» εξηγεί ο κ. Μάργαρης.
«Πλέον το σύστημα θα μας επιτρέπει να εξειδικεύσουμε τις μετρήσεις μας στα πολεοδομικά συγκροτήματα, μέσα από ειδικές πυκνώσεις με αυτόματη ενημέρωση, μέσω διαδικτύου. Μάλιστα, θα υπάρχει και εφεδρικό δίκτυο για κάθε περίπτωση» συνεχίζει.

Παράλληλες δράσεις
Το ΙΤΣΑΚ εφαρμόζει παράλληλα ακόμη μία δράση, εγκαθιστώντας και αναπτύσσοντας δίκτυα σεισμογράφων μέσα σε γεωτρήσεις, προκειμένου να καταγραφούν οι διαφορές μεταξύ της σεισμικής δραστηριότητας σε διαφορετικά γεωλογικά επίπεδα.
Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα εγκατάστασης σύγχρονων οργάνων μέτρησης μέσα σε κατασκευές. Πρόκειται για κινητά δίκτυα που τοποθετούνται σε μεγάλα έργα υποδομής και πολυώροφα κτίρια, καταγράφοντας την απόκριση των κατασκευών στα μετασεισμικά φορτία.
Τα τελικά συμπεράσματα από τη συγκέντρωση των στοιχείων της σεισμικής δραστηριότητας θα αξιοποιηθούν στην τροποποίηση του αντισεισμικού κανονισμού, όταν αποφασιστεί η επικαιροποίησή του.