Ανθεί στην Ελλάδα η προσπάθεια απόκτησης παιδιού μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και ο… αναπαραγωγικός τουρισμός. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο γίνονται τουλάχιστον 15.000 προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης από ζευγάρια που δεν κατάφεραν στο παρελθόν να τεκνοποιήσουν χωρίς την παρέμβαση ειδικού επιστήμονα. Ανάμεσά τους και ζευγάρια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι κυριότεροι λόγοι του αναπαραγωγικού τουρισμού είναι οικονομικοί και θρησκευτικοί. Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή γυναικολόγο κ. Μ. Μαστρομηνά , την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Ισπανία επιλέγουν προκειμένου να τεκνοποιήσουν Γερμανοί, Ιταλοί και Τούρκοι. «Στη Γερμανία και στην Ιταλία δεν επιτρέπεται να γίνει χρήση ξένου σπέρματος και ωαρίων, το ίδιο και στην Τουρκία,κυρίως για θρησκευτικούς λόγους» εξηγεί. Επίσης, υπάρχουν χώρες όπου το κόστος των απαιτούμενων εξετάσεων είναι πολύ υψηλό. Στην Ελλάδα κάθε κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης στοιχίζει περίπου 3.500 ευρώ ως 3.800 ευρώ, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να φθάνει τα 6.000 ευρώ.

Το 10% με δανεικό ωάριο
Πολύ λίγες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης γίνονται στην Ελλάδα με δανεικό ωάριο. Μόλις το 10%, δηλαδή 1.500 κύκλοι. «Η ζήτηση είναι μεγάλη αφού πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν σε μεγάλη ηλικία -, αλλά η προσφορά μικρή» δηλώνει ο κ. Μαστρομηνάς. Ετσι εξηγείται και η παραβατικότητα ορισμένων γιατρών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται κυρίως μετανάστες. «Η διαδικασία δωρεάς σπέρματος και ωαρίου στην Ελλάδα είναι νόμιμη, από τη στιγμή που δεν ξεχνάμε ποτέ τη λέξη “δωρεά”. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται πάντα σε εθελοντική βάση. Οι δότες πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος, οι γυναίκες κάτω των 35 ετών και οι άνδρες κάτω των 40 ετών. Τόσο οι δότες όσο και οι λήπτες ωαρίου ή σπέρματος υπογράφουν χαρτί στο οποίο δηλώνουν ότι η διαδικασία αυτή γίνεται με τη συγκατάθεσή τους. Επίσης, τηρείται ανωνυμία μεταξύ των δοτών και των ληπτών» διευκρινίζει ο κ. Μαστρομηνάς. Οπως σημειώνει, οι δότες ωαρίου ή σπέρματος ελέγχονται για όλα τα μεταδοτικά νοσήματα και δίνουν πλήρες ατομικό και οικογενειακό ιστορικό. Η γυναίκα που θέλει να δωρίσει ωάριο ακολουθεί την ίδια διαδικασία με αυτές που επιχειρούν να μείνουν έγκυοι με μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Παίρνουν ορμόνες, κάνουν υπερήχους και όταν τα ωάριά τους είναι ώριμα λαμβάνονται από τον ειδικό και γονιμοποιούνται με το σπέρμα του συζύγου για τη δημιουργία του εμβρύου.

Εκανα δυόμισι προσπάθειες

Η 38χρονη Κατερίνα Καραγιάννη (φωτ.) ήταν κατά των μεθόδων εξωσωματικής γονιμοποίησης, δεδομένου- όπως λέει- ότι δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερο πρόβλημα. «Πίστευα ότι ήταν πολύ εύκολο για μια γυναίκα να μείνει έγκυος. Δυστυχώς όμως, το παιδί δεν έρχεται πάντα όποτε το θέλεις. Αφού κάναμε σοβαρές προσπάθειες με προγραμματισμένες επαφές χωρίς αποτέλεσμα αποφασίσαμε να καταφύγουμε στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.Εκανα δυόμισι προσπάθειες- λέω μισή διότι η πρώτη δεν είχε αποτέλεσμα και σταματήσαμε αμέσως. Η τελευταία προσπάθεια ήταν η τυχερή. Διανύω τον τρίτο μήνα κύησης και ελπίζω να πάνε όλα καλά».

Περιμένοντας δίδυμα
Στον έβδομο μήνα της κύησης βρίσκεται η 36χρονη Κατερίνα Νικάνδρου , έπειτα από δύο προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. «Κάναμε με τον άνδρα μου μία αποτυχημένη προσπάθεια και έπειτα από οκτώ μήνες τη δεύτερη. Περιμένω τα διδυμάκια μου και είμαι πολύ χαρούμενη». Η κυρία Νικάνδρου σημειώνει ότι με τον σύζυγό της δώρισαν τρία ωάρια στο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. «Πρέπει να παροτρύνουμε τις γυναίκες που “γεννούν” περισσότερα ωάρια απ΄ όσα χρειάζονται να τα δωρίζουν. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο δεν θα έχουν πεδίο δράσης κυκλώματα εκμετάλλευσης». Η Μagna Μater
Το σωματείο Μagna Μater βοηθάει όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας ως προς την ενημέρωση αλλά και την ψυχολογική υποστήριξη.Το σωματείο ενισχύει τα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.Οσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με το σωματείο μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 210 9011.706 ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα http://www.magnamater.gr Εμπόριο ωαρίων στην Αθήνα από αδίστακτους

K αταγγελίες για κλινικές στην Αττική και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου εξαναγκάζο- νται γυναίκες να δίνουν παράνομα τα ωάριά τους εξετάζουν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος μετά την αποκάλυψη ανάλογης περίπτωσης με θύματα τουλάχιστον 10 κοπέλες. Πρωταγωνιστής της υπόθεσης είναι 47χρονος μαιευτήρας, ο οποίος στην κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που διατηρεί στα βόρεια προάστια προέβη στην αφαίρεση ωαρίων.

Ολα ξεκίνησαν όταν 32χρονη από τη Βουλγαρία επικοινώνησε με την πρεσβεία της χώρας της στην Αθήνα και κατήγγειλε ότι είχε πέσει θύμα κυκλώματος εκμετάλλευσης γυναικών που τις εξαναγκάζει να εκδίδονται, ενώ τους αφαιρούν τα ωάρια. Διαθέτοντας τη μαρτυρία της γυναίκας και αξιοποιώντας τα στοιχεία προχώρησαν σε συλλήψεις. Η 32χρονη μετά την κατάθεσή της επέστρεψε στην πατρίδα της και τελεί υπό προστασία. Συνολικά συνελήφθησαν επτά άτομα, εκ των οποίων τέσσερις υπήκοοι Βουλγαρίας, από 18 ως 26 ετών, δύο γυναίκες από τη Ρουμανία 26 και 36 ετών και ο 47χρονος γιατρός. Ακόμη αναζητείται μια 20χρονη από τη Βουλγαρία.

Ο γιατρός υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι αφαιρούσε τα ωάρια δίνοντας χρήματα ως «χαρτζιλίκι» στις κοπέλες. Οπως προέκυψε από την έρευνα, στις αρχές Νοεμβρίου του 2009 μέλη του κυκλώματος πλησίασαν την 32χρονη και την έπεισαν να έρθει στην Ελλάδα για να εργαστεί. Τη μετέφεραν οδικώς στην Αθήνα και αφού της άρπαξαν το διαβατήριο την «πούλησαν» αντί 1.800 ευρώ σε συμπατριώτη της, ο οποίος μαζί με την 20χρονη που αναζητείται την ανάγκαζαν να εκδίδεται. Στη συνέχεια τη μετέφεραν στην κλινική-μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπου ο 47χρονος γιατρός την υποχρέωσε να υπογράψει έγγραφα στην ελληνική γλώσσα. Επρόκειτο για χαρτιά σύμφωνα με τα οποία έδινε τη «συγκατάθεσή» της για την υποβολή της διαδικασίας αφαίρεσης ωαρίων. Επί δώδεκα ημέρες της έκαναν ενέσεις και τελικά έπειτα από τρεις εξετάσεις ο 47χρονος της αφαίρεσε οκτώ ωάρια.