Στη διελκυστίνδα των κομμάτων έχει μπει ξανά το θέμα του ασύλου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, δηλαδή να επεμβαίνουν οι αστυνομικές αρχές με εντολή εισαγγελέα όταν τελούνται κακουργηματικές πράξεις, και προτρέπει τις πρυτανικές αρχές να ζητούν προστασία. Η Αριστερά επιμένει στην περιφρούρηση του ασύλου. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται- αν και δεν ομολογείται ευθέως από τη ΝΔ- να διαμορφώνεται ένα μέτωπο με τον ΛΑΟΣ υπέρ της πλήρους κατάργησης του ασύλου.

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ενθαρρύνει τους πρυτάνεις να αξιοποιήσουν όλες τις πρόνοιες του νόμου για «ένα ανοικτό πανεπιστήμιο, σύμβολο της δημοκρατίας,των αγώνων και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών». «Το άσυλο θα το υποστηρίξουμε εμείς μέχρι τέλους.Γι΄ αυτό και είμαστε δίπλα στις πρυτανικές αρχές» δηλώνει η υπουργός Παιδείας. Αντιστοίχως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής

επισήμανε ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του νόμου για το άσυλο αλλά θέμα εφαρμογής του ήδη υφιστάμενου νομικού πλαισίου. «Η υπουργός Παιδείας ήταν ίσως η πρώτη υπουργόςη οποία δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τις επιλογές των πρυτανικών αρχών» υπογράμμισε. Η παραβίαση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η υποστολή της ελληνικής σημαίας και η επίθεση κατά του πρύτανη κ. Χρ. Κίττα θεωρούνται από πολλούς πανεπιστημιακούς, αλλά και πολιτικούς, κακουργηματικές πράξεις. Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο κ. Μ. Γλέζος ο οποίος, μιλώντας στο Βήμα FΜ, είπε ότι θα έπρεπε να είχε παρέμβει η Αστυνομία.

Από την άλλη πλευρά, η φρεσκοεκλεγμένη ηγεσία της ΝΔ δηλώνει μέσω του εκπροσώπου της κ. Π.Παναγιωτόπουλου ότι δεν επιθυμεί να δοθεί η εντύπωση ότι τάσσεται υπέρ της πλήρους κατάργησης του ασύλου. Ταυτοχρόνως, όμως, ζητεί την επαναφορά «στις ρυθμίσεις του Συντάγματος του 1975». Είναι γνωστό ωστόσο ότι το άσυλο θεσπίστηκε με τον νόμο-πλαίσιο για την Παιδεία που ψήφισε το ΠαΣοΚ το 1982. Νωρίτερα δεν υπήρχε καμία ρύθμιση (άρα ούτε ανάγκη προστασίας) για το άσυλο. Παράλληλα ο πρόεδρος του κόμματος κ. Α. Σαμαράς δήλωσε χθες ότι η ΝΔ «κατέθεσε μια συγκεκριμένη πρόταση για το άσυλο» και ότι αναμένει γρήγορα τις προτάσεις της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων επ΄ αυτής «προκειμένου να πάμε στο διά ταύτα». Πίσω από τις γραμμές, διαφαίνεται η άποψη της ΝΔ για την πλήρη κατάργηση του θεσμού αυτού. Με μια τέτοια θέση διαφωνεί η πρώην υπουργός Παιδείας κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ της κατάργησης του ασύλου αλλά υπέρ της εφαρμογής του νόμου. «Παραβίαση του ασύλου δεν συνιστά μόνο η είσοδος δημόσιας δύναμης χωρίς άδεια αλλά και οι δραστηριότητες εξωπανεπιστημιακών ή και πανεπιστημιακώνπου δεν επιτρέπουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών» δήλωσε (στον Real FΜ), ενώ αναφέρθηκε και στην ύπαρξη «αριστερής τρομοκρατίας» στα Πανεπιστήμια.

Ο ΛΑΟΣ, αντιθέτως, ζητεί την πλήρη κατάργηση του ασύλου. «Χαιρόμαστε που στις θέσεις του ΛΑΟΣ για το άσυλο προσχωρούν όλο και περισσότερες προσωπικότητες του πνευματικού και του πολιτικού κόσμου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Κ. Αϊβαλιώτης . Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης κατέθεσε χθες επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για το άσυλο.