«Τα πανδημικά εμβόλια θα καθυστερήσουν. Η παραγωγή είναι μειωμένη» . Αυτό ανέφερε χθες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος στα μέλη της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης, η οποία συνεδρίασε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Μάλιστα, όπως επεσήμαναν στελέχη του υπουργείου Υγείας μιλώντας προς «Το Βήμα», ο υπουργός δεν διευκρίνισε αν έχει πάρει νέες ημερομηνίες παραλαβής των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνίες.

Ωστόσο επισήμως, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη συνεδρίαση, σε σχετική ερώτηση ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Σε ό,τι αφορά γενικότερα τα φάρμακα και τα εμβόλια, ισχύει για την Ελλάδα ό,τι ισχύει και για ολόκληρο τον κόσμο. (…) Εχουν εξασφαλιστεί για τον μήνα Σεπτέμβριο οι πρώτες δόσεις και έπεται συνέχεια». Για το θέμα των πανδημικών εμβολίων ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Β. Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αναμένεται περί τα μέσα Οκτωβρίου, χωρίς να διευκρινίζει πότε θα γίνει η παραλαβή των πρώτων εμβολίων.

Οι επιστήμονες οι οποίοι συμμετείχαν στην Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου συζήτησαν επίσης, χθες, το ενδεχόμενο σύστασης μιας μικρότερης, πιο ευέλικτης, επιτροπής η οποία θα προχωρήσει σε εκτίμηση κινδύνου για την Ελλάδα όσον αφορά την πανδημία, ώστε να μην αναγκάζονται να προβαίνουν σε συμπεράσματα βάσει των εκτιμήσεων άλλων κρατών.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας τα βαριά περιστατικά που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση είναι τέσσερα. Αλλα δύο σοβαρά περιστατικά διέφυγαν τον κίνδυνο και βρίσκονται σε φάση νοσηλείας και αποθεραπείας, και άλλα τρία έχουν ιαθεί πλήρως. Πέραν αυτών, με πνευμονία από τον ιό Η1Ν1 έχουν νοσήσει συνολικά 43 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των εννέα βαρέων περιστατικών, 37 εκ των οποίων έχουν ιαθεί πλήρως.

Σχετικά με τις τελικές οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία θα αποφασίσει αύριο το πρωί η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης. Πάντως, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, προτού ανοίξουν τα σχολεία θα πρέπει να γίνει έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, έτσι ώστε να επιδιορθωθούν άμεσα τυχόν βλάβες και να τοποθετηθούν φιάλες με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσεως στους νιπτήρες στις τουαλέτες αλλά και στο προαύλιο. Οι κάδοι απορριμμάτων πρέπει να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσεως. Το κάθε θρανίο πρέπει να τοποθετηθεί στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τα παρακείμενά του. Ακόμη, μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος αναφέρει ότι πρέπει να γίνεται διασπορά των μαθητών κατά τον προαυλισμό τους.

Κατά 30% φθηνότερο σκεύασμα υπόσχονται οι Κινέζοι
ΜΑΔΡΙΤΗ Το κινεζικό εργαστήριο Sinovac, το οποίο παρασκευάζει το εμβόλιο της γρίπης Η1Ν1 σε μία μόνο δόση, εκτιμά ότι το προϊόν του θα είναι κατά 30% φθηνότερο από τα εμβόλια των άλλων εργαστηρίων. «Το εμβόλιό μας θα είναι φθηνότερο από τα εμβόλια των δυτικών πολυεθνικών. Η τιμή του είναι περίπου 30 δολάρια (21 ευρώ) και εμείς μπορούμε να το πουλήσουμε περίπου 30% φθηνότερα» είπε ο γενικός διευθυντής του εργαστηρίου Βέϊντόνγκ Γιν στην ισπανική εφημερίδα «Εl Εconomista».

Η Sinovac ανακοίνωσε στα μέσα Αυγούστου ότι θα παρασκευάσει εμβόλιο μιας δόσης, ενώ τα περισσότερα μεγάλα δυτικά εργαστήρια που κινούνται στην αγορά προτείνουν ένα εμβόλιο σε δύο δόσεις. Πρόκειται για τη γαλλική Sanofi – Ρasteur, την ελβετική Νovartis, τη βρετανική GlaxoSmithΚline και την αμερικανική Βaxter.

Η κινεζική εταιρεία δεν έχει ακόμη άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου. Ελπίζει ότι θα τη λάβει το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου για να αρχίσει να διανέμει τμήμα των πέντε εκατομμυρίων δόσεων που έχουν παραγγελθεί από την κινεζική κυβέρνηση. Η Sinovac ελπίζει ότι η παραγωγή του κινεζικού εμβολίου θα φθάσει τα δύο εκατομμύρια δόσεις σε μηνιαία βάση. Οι πολυεθνικές φαρμακευτικές έχουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής. Για παράδειγμα, στόχος της Νovartis είναι η παραγωγή 150 εκατομμυρίων δόσεων σε ετήσια βάση.

Ο Βεϊντόνγκ Γιν από το κινεζικό εργαστήριο Sinovac δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα ότι το εργαστήριο φιλοδοξεί να αναλάβει την προμήθεια και άλλων πελατών εκτός της κινεζικής κυβέρνησης και σε αυτό το πλαίσιο είναι σε συνομιλίες με την Ελλάδα. Πάντως επισήμως το ελληνικό υπουργείο Υγείας διαψεύδει ότι έχει προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με το Sinovac. Στελέχη του υπουργείου ωστόσο ανέφεραν χθες στο «Βήμα» ότι στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας της χώρας έχουν γίνει κάποιες επαφές με όλες τις εταιρείες που παρασκευάζουν πανδημικά εμβόλια. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνίες με τη Sanofi- Ρasteur, τη Νovartis και την GlaxoSmithΚline.

Εν τω μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι ορισμένες χώρες αναφέρουν πως σε ποσοστό που φθάνει και το 15% άτομα που νοσηλεύονται με Η1Ν1 χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, επιβαρύνοντας εκτός των άλλων τα ήδη επιβαρημένα συστήματα υγείας. «Στους ασθενείς αυτούςο ιός προσβάλλει απευθείας τους πνεύμονες, προκαλώντας σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια. Η σωτηρία της ζωής τους εξαρτάται από εξειδικευμένη και απαιτητική περίθαλψη σε ΜΕΘ, συνήθως με παρατεταμένη και δαπανηρή νοσηλεία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στη Νέα Υόρκη ο ιός της νέας γρίπης Η1Ν1 υπολογίζεται ότι προσέβαλε περίπου 800.000 ανθρώπους την άνοιξη, ήτοι το 10% των κατοίκων, ανακοίνωσε κορυφαίος αμερικανός υγειονομικός αξιωματούχος, επικαλούμενος έρευνα που θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα αυτή την εβδομάδα.