Τραγέλαφος. Ετσι μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί γύρω από τη δασοπροστασία και την καταστολή των δασικών πυρκαϊών, όπως προκύπτει από έρευνα στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών στην οποία καταγράφονται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και οι αρμοδιότητες των φορέων που εμπλέκονται στη σχετική υπόθεση. Το ρυθμιστικό πλαίσιο για την πολιτική προστασία, όπως αναφέρεται στην έρευνα, βασίζεται σε 29 διάσπαρτες ρυθμίσεις (νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα) που έχουν ψηφιστεί ή καταρτιστεί από το 1992 ως σήμερα και πολλές εκ των οποίων είναι αντιφατικές μεταξύ τους.

Μόνο στον σχεδιασμό της πολιτικής για τις δασικές πυρκαϊές εμπλέκονται πέντε δομές που περιλαμβάνουν όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία, τη Διϋπουργική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας, το Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας, τις περιφέρειες της χώρας και τις νομαρχίες. Για την αντιπυρική προστασία των δασών ως υπεύθυνοι, αλλά στην πράξη ανεύθυνοι, καταγράφονται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Διευθύνσεις Δασών των Περιφερειών, οι Διευθύνσεις Δασών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οι περιφερειακές διοικήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι ΟΤΑ και τα Συντονιστικά Νομαρχιακά Οργανα. Μπορεί η πρόσφατη καταστρεπτική πυρκαϊά της Αττικής να ανέδειξε τη διαμάχη που υπέβοσκε μεταξύ των δημάρχων και των δασολόγων για τη διάνοιξη δρόμων αντιπυρικής προστασίας, αλλά όπως καταδεικνύει η έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών μόνο η αρμοδιότητα του καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου πυρκαϊάς ανήκει σε 10 φορείς του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, για να καθαριστεί ένα χαντάκι εμπλέκονται οι δήμοι, το υπουργείο Αμυνας, η ΔΕΗ, το υπουργείο Πολιτισμού, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ο ΟΣΕ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι νομαρχίες, οι γενικοί γραμματείς Περιφερειών και οι Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες.

Αρμόδιοι για να αποφευχθεί η πρόκληση πυρκαϊάς στους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων είναι αρκετοί φορείς του Δημοσίου, γεγονός που ερμηνεύει μάλλον το γεγονός ότι περίπου το 75% των πυρκαϊών εκδηλώνεται στις ανεξέλεγκτες χωματερές. Ποιοι είναι αυτοί; Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι γενικοί γραμματείς των Περιφερειών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, οι ΟΤΑ, οι κατά τόπους εισαγγελικές αρχές και η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Πολιτικής Προστασίας. Στην προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας πολιτών στα δάση, όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαϊάς, εμπλέκονται ο υπουργός Εσωτερικών, το Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας, οι γενικοί γραμματείς των Περιφερειών και τα Συντονιστικά Νομαρχιακά Οργανα.

Ακόμη και για την έκδοση του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης πυρκαϊών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος αποστέλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες και στα μέσα ενημέρωσης, «συμμετέχουν» η ΕΜΥ, οι κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το Πυροσβεστικό Σώμα, τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Αιγαίου, η ΔΕΗ, οι Περιφέρειες και οι Νομαρχίες. Ενδεικτικό της σύγχυσης αρμοδιοτήτων που επικρατούν είναι και ότι τα δημόσια έργα δασοπροστασίας σχεδιάζονται από τους γενικούς γραμματείς Περιφερειών με βάση τις προτάσεις των Διευθύνσεων Δασών των Περιφερειών, υλοποιούνται από τους Συνδέσμους Δήμων και Κοινοτήτων και χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εσωτερικών.

Τέλος, αν και η αρμοδιότητα του επιχειρησιακού σχεδιασμού καταστολής των πυρκαϊών ανήκει στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, εν τούτοις στον συντονισμό του πυροσβεστικού έργου εκτός από το Πυροσβεστικό Σώμα συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς Περιφερειών, οι νομάρχες, οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι κοινοτήτων, οι οποίοι υποχρεούνται, εκτός των άλλων, να θέτουν και τα μέσα τους στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.