Αίτημα να κληθεί ο κ. Δ. Αβραμόπουλος στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει για το επίπεδο προετοιμασίας της χώρας απέναντι στον ιό της γρίπης και να δώσει εξηγήσεις για τα κενά του συστήματος σκέπτεται να καταθέσει το ΠαΣοΚ τις προσεχείς ημέρες. Χθες στελέχη του κόμματος, βουλευτές και επιστήμονες, οι οποίοι εκλήθησαν να καταθέσουν τις επιστημονικές τους απόψεις, συσκέφθηκαν υπό την προεδρία του Γραμματέα του κόμματος κ. Ι. Ραγκούση και διαπίστωσαν ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζει την πανδημία το υπουργείο Υγείας παρουσιάζει πολλά και ανησυχητικά ελλείμματα. Το ΠαΣοΚ είχε επιλέξει να κρατήσει χαμηλούς τόνους στο θέμα αυτό εκτιμώντας ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, ωστόσο οι διαστάσεις που εκτιμάται ότι θα λάβει η πανδημία και κυρίως τα κενά που διαπίστωσαν στη θωράκιση της χώρας συνέβαλαν στην αλλαγή της τακτικής του. Στο εξής θα φανερώνει την ανησυχία του, θα θέτει τα ερωτήματά του, θα ασκεί κριτική και αναλόγως των εξελίξεων δεν αποκλείεται παρέμβαση στο θέμα αυτό και από τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει ζητήσει διαρκή ενημέρωση.

Στη χθεσινή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι κκ. Εμμ. Σκουλάκης , Ηλ. Καρανίκας, Φ. Πετσάλνικος , Ν. Αθανασάκης, οι κυρίες Κατερίνα Περλεπέ και Ρεγγίνα Βάρτζελη (ο εκπρόσωπος για θέματα Υγείας κ. Γ. Φλωρίδης βρισκόταν στο εξωτερικό, είχε όμως τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπολοίπους) και καθηγητές Ιατρικής, διαπίστωσαν δυσλειτουργίες σε οργανωτικό επίπεδο. Επίσης, ότι ορισμένες εξαγγελίες του υπουργού Υγείας είναι κενές περιεχομένου, όπως ότι θα ξεκινήσει η παραλαβή εμβολίων τον Σεπτέμβριο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τα αντιγριπικά εμβόλια θα είναι έτοιμα το νέο έτος, ή ότι θα προσλάβει επιπλέον προσωπικό στα νοσοκομεία τη στιγμή που δεν έχει εκδώσει σχετική προκήρυξη.

Οι επιστήμονες που παρευρέθησαν στη σύσκεψη επισήμαναν, μεταξύ άλλων, πως λαμβάνοντας υπόψη τις μετριοπαθείς προβλέψεις ότι κινδυνεύει να νοσήσει ένας στους τρεις πολίτες, τα νοσοκομεία ενδεχομένως να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον φόρτο εργασίας στην περίπτωση που αρρωστήσει ακόμα και το 1% του προσωπικού τους. Τα στελέχη του ΠαΣοΚ ομολογούν ότι το θέμα αυτό απαιτεί προσεκτικό χειρισμό «γιατί δεν μπορούμε να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο, αλλά δεν μπορούμε πλέον να κρατήσουμε το στόμα μας κλειστό», όπως επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους. Επιπλέον, γνωρίζουν ότι η γρίπη ενδέχεται να καλύψει την υπόλοιπη επικαιρότητα και να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ώστε να εμποδίσει το ΠαΣοΚ να θέσει τη δική του ατζέντα στην αρχή του φθινοπώρου.