Πέντε ημέρες μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε η γενική γραμματέας της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών κυρία Κωνσταντίνα Κούνεβα, μετανάστρια από τη Βουλγαρία, οι έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης παραμένουν στο σκοτάδι. Εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και σωματείων ζητούν από την Αστυνομία να διερευνήσει ποιοι είναι οι αυτουργοί αλλά και τι κρύβεται πίσω από εκείνους οι οποίοι επιτέθηκαν έξω από το σπίτι της συνδικαλίστρια και της έριξαν οξύ στο πρόσωπο.

Την ώρα που η κυρία Κούνεβα μαχόταν για τη ζωή της εξαιτίας των τραυμάτων της στο νοσοκομείο, συνδικαλίστριες στον χώρο της καθαριότητας από το σωματείο καθαριστριών «δείχνουν» προς τα πού πρέπει να κινηθεί η έρευνα, αναδεικνύοντας τον «μεσαίωνα» που βιώνουν οι εργάτριες στον χώρο της καθαριότητας, με την καταπάτηση από την εργοδοσία κάθε έννοιας εργατικής νομοθεσίας, αλλά και με την πολιτική που εξέθρεψε και επέτρεψε σε ιδιωτικές εταιρείες, ακόμη και σε δημόσιες υπηρεσίες να είναι κράτος εν κράτει, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Επιπλέον, ο φαύλος κύκλος της «μαύρης» εργασίας, αλλά και η εκμετάλλευση των γυναικών, ιδιαίτερα δε αλλοδαπών εργατριών που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης ενός συστήματος που διακινεί το εργατικό δυναμικό σαν εμπόρευμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το δίκτυο γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι οι συναδέλφισσες της συνδικαλίστριας, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του σωματείου «καταγγέλλουν ότι η επίθεση προέρχεται από κύκλους της εργοδοσίας η οποία τρομοκρατούσε όλες τις εργαζόμενεςκαι σκληρότερα την Κούνεβα επειδή είναι βουλγαρικής καταγωγής και συνεπώς πιο ευάλωτη». Οι καταγγελίες του σωματείου προς τον ΗΣΑΠ και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΒΟ) «για τη βαριά εκμετάλλευση των εργαζομένων από τον εργολάβο και για την καταπάτηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο κενό, δηλαδή οι κρατικές εταιρείες-πελάτες δεν αντιδρούσαν στα παράπονα για τον εργολάβο και δεν παρενέβαιναν για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον σημειώνεται στην ανακοίνωσή τους ότι «η τρομοκρατία της επιχείρησης ήταν συνεχής,όποια γυναίκα τολμούσε να ζητήσει βασικά δικαιώματα απολυότανκαι το σωματείο βρισκόταν σε διαρκείς παραστάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας, σ το υπουργείο Εργασίας, αλλά και στη ΓΣΕΕ και στο Εργατικό Κέντρο», ενώ καταγγέλλουν ότι κανείς δεν προσπάθησε να ελέγξει πραγματικά τον εργολάβο «που αντιμετωπίζει τις εργαζόμενες σαν σκλάβες».

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα είχε αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δράση εξαιτίας της οποίας είχε έλθει σε σύγκρουση με τους εργοδότες, διεκδικώντας την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και την ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά. Δεν είχε βάλει «το κεφάλι μέσα».

Αν και είχε μαζεμένα πάνω της όσα μπορούσαν να την πείσουν να «το βάλει κάτω». Μετανάστρια και καθαρίστρια. Μια γυναίκα που ήλθε ως ξένη και δούλεψε μαζεύοντας σκουπίδια. Πολλοί ήθελαν να την ισοπεδώσουν, να την κάνουν ένα με το σκουπίδι. Αλλά εκείνη, η εργάτρια από Βουλγαρία που βρέθηκε στην Αθήνα, ούτε τα εργασιακά της δικαιώματα πέταξε στο καλάθι των αχρήστων ούτε την πεποίθησή της ότι η συλλογική διεκδίκηση ανοίγει δρόμους, όχι μόνο στην ίδια αλλά και στη διπλανή της καθαρίστρια, ελληνίδα ή αλλοδαπή, που δουλεύουν σε χώρους όπου ανθεί η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, όπως αναφέρουν συνδικαλίστριες του χώρου.

Οργισμένες αντιδράσεις από κόμματα – συνδικάτα
Απαιτούν την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αυστηρή τιμωρία των ενόχων
Τη συμπαράστασή τους στη συνδικαλίστρια της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών, μετανάστρια από τη Βουλγαρία, εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΝΑΡ και άλλες αριστερές πολιτικές οργανώσεις, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, μαζί με σωματεία εργαζομένων και συνδικάτων, τα οποία μίλησαν για «δολοφονική επίθεση». Ολοι απαιτούν την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αυστηρή τιμωρία των ενόχων, τονίζοντας παράλληλα ότι θα εντείνουν την πάλη τους για να μην περάσει ο εκφοβισμός των εργαζομένων που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ η επίθεση φανερώνει «την εργοδοτική τρομοκρατία που βασιλεύει στους περισσότερους εργασιακούς χώρους και ειδικά εκεί που εφαρμόζονται οι ελαστικές και προσωρινές εργασιακές σχέσεις» . Επιπλέον, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠαΣοΚ ότι έχουν τεράστιες ευθύνες για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ τις κατηγόρησε και για την ανοχή τους και τη συγκάλυψη της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ τόνισε πως πρόκειται για επίθεση ενάντια σε όλους τους εργαζομένους με στόχο να παρεμποδιστεί η δράση τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Την ανησυχία και τη θλίψη του για την επίθεση εναντίον της συνδικαλίστριας στον χώρο της Καθαριότητας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ.Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Επιχειρήθηκε «με τον πιο απάνθρωπο τρόπο,πρωτοφανή για τα συνδικαλιστικά χρονικά» επισήμανε η κυρία Λίτσα Δουδούμη, υπεύθυνη του τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, να φιμωθεί μια μετανάστρια, γυναίκα, καθαρίστρια, η οποία «αναδείχθηκε σε τολμηρή και αποφασισμένη συνδικαλίστρια σε έναν επαγγελματικό χώρο όπου η πλειοψηφία είναι γυναίκες και υφίστανται την πιο στυγνή εκμετάλλευση και τρομοκρατία εκ μέρους των ιδιωτών εργοδοτών». Επιπλέον, το Δίκτυο Γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί μαζί με τις εργαζόμενες την πρόσληψη καθαριστριών με κανονικές συμβάσεις εργασίας και όχι υπό τη μορφή εργολαβιών.