Προσπάθεια να υποστηρίξει τις ενέργειες που έκανε για την προστασία των κατοίκων του Ματιού κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς της Δευτέρας, έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος εξήγησε τους λόγους που δεν προχώρησε το σχέδιο εκκένωσης των περιοχών της Ανατολικής Αττικής.

Μιλώντας στο ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Φιλίππου παραδέχθηκε την έλλειψη σχεδίου λέγοντας«τρέχαμε πίσω από τα γεγονότα» και μεταβιβάζοντας την ευθύνη στους κατοίκους είπε:«Ποιός σας είπε ότι αν λέγαμε στον κόσμο να φύγει, θα έφευγε;».

Ο αντιπεριφερειάρχης επιχείρησε να ακυρώσει τη σημασία του μέτρου της εκκένωσης, λέγοντας ότι είναι προληπτικό και στη συνέχεια αναρωτήθηκε: «Τί να κάναμε; Να παίρναμε ντουντούκα μέσα στη φωτιά; Πώς θα γινόταν πρακτικά; Ποιοί θα έμπαιναν στη φωτιά; Και οι αστυνομικοί άνθρωποι είναι…».

Και επιμένοντας στην ορθότητα των κρατικών ενεργειών διαχείρισης της κατάστασης, που στοίχισε τη ζωή σε 83 ανθρώπους μέχρι τώρα, οαντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, είπε: «Έστω κι έβγαινε η ανακοίνωση. Σπίτι-σπίτι πως θα πας για να ελέγξεις;»

Σε ερώτηση αν υπάρχουν σχέδια εκκένωσης, ο κ. Φιλίππου υποστήριξε ότι υπάρχουν σχέδια, «αλλά έχουμε και τον απρόβλεπτο παράγοντα. Σχέδια έχεις με φυσιολογικές συνθήκες. Η φωτιά εξαπλώθηκε μέσα σε ένα τέταρτο» και κάλεσε τους δημοσιογράφους να αναρωτηθούν «γιατί δεν πέρασαν περιπολικά να διώξουν τον κόσμο».

Τέλος, ο κ.Φιλίππου σημείωσε ότι αν γύριζε ο χρόνος πίσω δεν ξέρει αν θα έκανε κάτι διαφορετικό και εκτίμησε ότι οι άνθρωποι που χάθηκαν δεν μπορούσαν να σωθούν και συμπλήρωσε ότι αν η Λεωφόρος Μαραθώνος είχε μείνει ανοιχτή «θα είχαν χαθεί κι άλλοι τόσοι».