Το 2002, ο βραζιλιάνος μηχανικός Αλφρέντο Μόζερ σκέφτηκε έναν νέο τρόπο για να αντικαταστήσει τις ηλεκτρικές λάμπες με λιακάδα στη διάρκεια της ημέρας.

Σε ένα εκατομμύριο σπίτια μέχρι το 2014

Και η ιδέα του αποδείχθηκε πραγματικά λαμπρή: περίπου ένα εκατομμύριο σπίτια σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε φτωχές χώρες, εκτιμάται ότι θα έχουν εγκαταστήσει τις περίφημες λάμπες Μόζερ μέχρι τις αρχές του 2014.

Είναι μια πραγματικά απλή εφεύρεση: ένα πλαστικό μπουκάλι του 1,5 λίτρου, γεμισμένο με νερό και λίγη χλωρίνη για να κρατά το νερό καθαρό. Το μπουκάλι σφηνώνει σε μια τρύπα στην οροφή, οπότε το νερό διαθλά το φως και το σκορπά σε όλο το δωμάτιο.


«Έφερα μηχανικό και μέτρησε το φως. Η απόδοση εξαρτάται από το πόσο δυνατός είναι ο ήλιος, κυμαίνεται όμως γύρω στα 40 με 60 watt» λέει ο εφευρέτης στο BBC.

Και, για να δείξει πόσο απλή είναι η εγκατάσταση, ανοίγει μια τρύπα στη μεταλλική στέγη του σπιτιού του, σφηνώνει ένα πλαστικό μπουκάλι και το στερεώνει στη θέση του με ένα υδατοστεγές στρώμα ρητίνης πολυεστέρα.

Η μεγάλη ιδέα ήρθε το 2002 στη διάρκεια μιας ακόμα διακοπής της ηλεκτροδότησης -συχνό φαινόμενο στη Βραζιλία.

«Δεν χρειάστηκε καν να το σχεδιάσω στο χαρτί» λέει ο ίδιος.

Σώζει ζωές

«Ο Θεός έδωσε τον ήλιο σε όλους […] Όποιος θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λάμπα για να εξοικονομήσει χρήματα. Δεν μπορείς να πάθεις ηλεκτροπληξία, και δεν στοιχίζει τίποτα. Θυμάμαι την περίπτωση ενός άνδρα που εγκατέστησε τη λάμπα και μέσα σε ένα μήνα είχε κάνει αρκετή οικονομία ώστε να πληρώνει τα απαραίτητα για το παιδί του που επρόκειτο να γεννηθεί. Μπορείτε να το φανταστείτε;» σχολιάζει.

Η ιδέα του τράβηξε το ενδιαφέρον του ιδρύματος MyShelter στις Φιλιππίνες, το οποίο δημιουργεί σπίτια από ανανεώσιμα υλικά όπως άδεια μπουκάλια γεμάτα λάσπη.

Εχει ήδη εγκατασταθεί σε 140.000 σπίτια στις Φιλιππίνες

Οι λάμπες Μόζερ που παράγει τώρα το ίδρυμα, μέσω της πρωτοβουλίας Α Liter of Light («Ένα λίτρο φωτός») έχουν ήδη εγκατασταθεί σε 140.000 σπίτια στις Φιλιππίνες, μια χώρα όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας.

Λάμπες Μόζερ φωτίζουν επίσης χιλιάδες νοικοκυριά σε 15 ακόμα χώρες, από την Ινδία μέχρι την Τανζανία και τα Φίτζι.

Δεν κέρδισε πλούτη

Παρά την επιτυχία της εφεύρεσής του, όμως, ο ίδιος ο Αλφρέντο Μόζερ δεν έγινε πλουσιότερος χάρη στην ιδέα του -όπως μαρτυρά το φτωχικό του σπίτι και το αυτοκίνητό του, το οποίο χρονολογείται στο 1974.

«Δεν το είχα φανταστεί ποτέ» απαντά ο Μόζερ στην ερώτηση τού εάν είχε προβλέψει την επιτυχία της εφεύρεσής του.

Τουλάχιστον μπορεί να είναι περήφανος ότι φώτισε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.