Η καταστροφή των δασών στον Αμαζόνιο έχει μια ακόμη αρνητική επίπτωση. Σύμφωνα με νέα μελέτη, αν η αποψίλωση συνεχιστεί θα περιορίζεται συνεχώς η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.

Οι επιπτώσεις

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα τροπικά δάση είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό ποταμών και παραποτάμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Οι χώρες που βρίσκονται σε τροπικές περιοχές έχουν στραφεί στην υδροηλεκτρική ενέργεια για τις ανάγκες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βραζιλία σχεδιάζεται η κατασκευή 45 νέων υδροηλεκτρικών εργοστασίων.

Τα τροπικά δάση είναι τα κύρια σημεία στα οποία κατασκευάζονται φράγματα για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Αν η αποψίλωση των δασών συνεχιστεί στον Αμαζόνιο, η ενέργεια που παράγεται στο μεγαλύτερο φράγμα του πλανήτη το οποίο βρίσκεται στην περιοχή θα μειωθεί σε ποσοστό 30%.

Ο μηχανισμός

Μέχρι σήμερα επικρατούσε η άποψη ότι η μείωση του αριθμού των δέντρων κοντά σε ένα φράγμα βοηθά στην παραγωγή ενέργειας αυξάνοντας την ποσότητα του νερού που καταλήγει σε αυτό. Ομως ερευνητές ενός διεθνούς προγράμματος περιβαλλοντικής έρευνας του Αμαζονίου μελέτησαν σε μεγαλύτερη κλίμακα τις επιπτώσεις της αποψίλωσης σε σχέση με την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Διαπίστωσαν ότι τα τροπικά δάση παίζουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο από αυτόν που πιστευόταν μέχρι σήμερα στην εμφάνιση βροχοπτώσεων οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν τους ποταμούς και τους παραποτάμους. Με απλά λόγια, μπορεί η απουσία δέντρων να επιτρέπει σε περισσότερο νερό να κυλήσει προς τα φράγματα αλλά αν δεν υπάρχουν δέντρα δεν θα υπάρχει καν νερό για να κυλήσει…

«Τα τροπικά δάση παράγουν τις δικές τους βροχές. Τραβούν νερό από το υπέδαφος σε καθημερινή βάση και παραμένουν πράσινα και πυκνά. Εκπέμπουν μόνιμα υγρασία στην ατμόσφαιρα η οποία κάποια στιγμή παίρνει τη μορφή βροχής που τροφοδοτεί τα ποτάμια. Εχουμε πλέον ισχυρές αποδείξεις ότι η ικανότητα της Βραζιλίας να παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια εξαρτάται από τη διατήρηση των τροπικών δασών» αναφέρει η Κλόντια Στίκλερ, του Διεθνούς Προγράμματος Περιβαλλοντικών Ερευνών του Αμαζόνιου (IPAM-IP).Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».