Μετά τα 40, οι πυγμαίοι χιμπατζήδες μπονόμπο αρχίζουν να χρειάζονται γυαλιά πρεσβυωπίας -όχι για το διάβασμα, αλλά για το ξεψείρισμα.

Σε ένα είδος τελετουργίας που ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς της ομάδας, οι μπονόμπο αφιερώνουν πολύ χρόνο στο να περιποιούνται ο ένας το τρίχωμα του άλλου. Αυτό γίνεται κανονικά από απόσταση μερικών εκατοστών, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να διακρίνει παράσιτα όπως οι ψείρες.

Ξεψείρισμα από… απόσταση

Η μελέτη για την πρεσβυωπία στους πιθήκους ξεκίνησε όταν βιολόγοι στο Κέντρο Έρευνας Πρωτευόντων του Πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία παρατήρησαν ότι ορισμένοι μπονόμπο ξεψείριζαν τους φίλους από μεγαλύτερη απόσταση, με τα χέρια σχεδόν τεντωμένα.

Αποφάσισαν έτσι να εξετάσουν φωτογραφίες 14 μπονόμπο διαφόρων ηλικιών την ώρα που ξεψείριζαν τους φίλους τους.

Η ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology, έδειξε ότι η απόσταση του ξεψειρίσματος αυξάνεται εκθετικά με την ηλικία. Και όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, η πρεσβυωπία τείνει να εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 40 ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι η πρεσβυωπία είναι φυσική συνέπεια του γήρατος και δεν σχετίζεται με το διάβασμα από μικρή απόσταση.