Μια απλή 15λεπτη διαδικασία που κοστίζει περί τα 100 ευρώ μπορεί να διπλασιάσει τα ποσοστά επιτυχίας της IVF, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Μάλιστα από τη μελέτη προέκυψε για πρώτη φορά ότι η τεχνική οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των μωρών που έρχονται στον κόσμο μετά την εφαρμογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Το «ξύσιμο» της «φόδρας» της μήτρας

Η διαδικασία που είναι γνωστή ως απόξεση του ενδομητρίου αφορά ήπιο «ξύσιμο» της εσωτερικής «φόδρας» της μήτρας μέσα στον μήνα πριν τη διεξαγωγή της IVF. Η εφαρμογή της φάνηκε να αυξάνει το ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης κατά 20% σε σύγκριση με τα ποσοστά που επιτυγχάνονται με την «παραδοσιακή» IVF (49% έναντι 29%). Φάνηκε επίσης να αυξάνει σημαντικά το ποσοστό γέννησης ζώντων παιδιών σε σχέση με τη συμβατική IVF (42% έναντι 23%).

Ο δρ Νικ Ρέιν-Φένινγκ από τη Μονάδα Ερευνας και Θεραπείας του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ ο οποίος συνεργάζεται επάνω στο συγκεκριμένο πεδίο με βραζιλιάνους συναδέλφους του ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη είναι η πρώτη καλά σχεδιασμένη κλινική δοκιμή η οποία αφορά την απόξεση του ενδομητρίου και τα αποτελέσματά της είναι υποσχόμενα». Ο ειδικός προσέθεσε ότι άλλες δοκιμές έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει ανεπίσημα στοιχεία τα οποία ήταν περιορισμένα με αποτέλεσμα να τίθεται υπό αμφισβήτηση η αξία της τεχνικής. «Διεξάγουμε τώρα μια δεύτερη μελέτη στο Νότιγχαμ προκειμένου να παράσχουμε περαιτέρω οδηγίες στους ειδικούς σχετικά με την απόξεση του ενδομητρίου και τα πρώιμα αποτελέσματα είναι επίσης ενθαρρυντικά».

Η πρώτη επίσημα σχεδιασμένη δοκιμή

Σημειώνεται ότι η τεχνική της απόξεσης του ενδομητρίου δεν είναι νέα – έγινε γνωστή για πρώτη φορά το 2003 – και εφαρμόζεται από αρκετούς γιατρούς. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχαν υπάρξει επίσημα σχεδιασμένες μελέτες που να δείχνουν τη δυναμική της.

Στο πλαίσιο της νέας δοκιμής συμμετείχαν 158 γυναίκες οι οποίες είχαν υποβληθεί προηγουμένως ανεπιτυχώς σε κύκλους συμβατικής IVF.

Από το σύνολο των γυναικών 77 υπεβλήθησαν στην απόξεση του ενδομητρίου μια ως δύο εβδομάδες προτού αρχίσει ένας νέος κύκλος θεραπείας αντιμετώπισης της υπογονιμότητάς τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, από τις 77 οι 39 έμειναν έγκυες και σε 33 περιπτώσεις ήλθαν στον κόσμο ζωντανά μωρά – σε σύγκριση με 23 γεννήσεις ζώντων βρεφών στην ομάδα ελέγχου.

Διαρκεί ένα τέταρτο της ώρας

Η διαδικασία της απόξεσης διαρκεί μόλις 15 λεπτά και μπορεί να διεξαχθεί από εκπαιδευμένες νοσοκόμες με χρήση ήδη υπάρχοντος εξοπλισμού των νοσοκομείων ή των κλινικών. Οσο για το κόστος της, «επιβαρύνει» τη συνολική δαπάνη ενός κύκλου εξωσωματικής η οποία κυμαίνεται στα 4.500 ευρώ κατά μόλις 100 ευρώ επιπλέον.

Τα καινούργια αποτελέσματα αναμένεται να παρουσιαστούν στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Υπερήχων στη Μαιευτική και τη Γυναικολογία, το οποίο ξεκίνησε χθες τις εργασίες του στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και θα διαρκέσει ως τις 9 Οκτωβρίου.