από metereologos.gr
Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016
 

Ιατρική – Βιολογία

Νεα γονιδιακή τεχνική εξαφανίζει την μεσογειακή αναιμία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2016 13:01Σχολιάστε
Επιστήμονες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική τροποποίησης του γονιδιώματος, με την οποία θεράπευσαν σε ποντίκια τη β-θαλασσαιμία ή μεσογειακή αναιμία. Πρόκειται για μια κληρονομική νόσο του αίματος, που μειώνει την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης και έτσι προκαλεί έλλειψη οξυγόνου στο σώμα, πράγμα που έχει ποικίλες συνέπειες (ωχρό δέρμα, αδυναμία, κόπωση και πιο σοβαρές επιπλοκές).
Αθώος ο «Ασθενής Μηδέν» του AIDS
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2016 12:00Σχολιάστε
«Αθώος»! Αυτή είναι η επίσημη ετυμηγορία της επιστήμης για έναν από τους πιο δαιμονοποιημένους ασθενείς στην ιστορία, τον ομοφυλόφιλο Γαλλοκαναδό ιπτάμενο φροντιστή Γκαετάν Ντιγκά, γνωστό και ως «Ασθενή Μηδέν», ο οποίος επί δεκαετίες τώρα θεωρείτο αυτός που πρώτος έφερε το AIDS στις ΗΠΑ. Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιθεώρηση «Nature», δείχνει ότι ο Ντιγκά δεν ήταν παρά απλώς ένας από τους χιλιάδες ασθενείς που μολύνθηκαν με τον ιό HIV στη δεκαετία του ΄70.
Κράνμπερι εναντίον βακτηριακών λοιμώξεων
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2016 08:11Σχολιάστε
Ένα συστατικό του κρανμπερι ή ελληνιστί φίγγι, είναι ικανό διαταράξει την επικοινωνία μεταξύ βακτηρίων που ευθύνονται για σοβαρές και διηθητικές λοιμώξεις, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.
Άγνοια για τις επιπτώσεις του e-τσιγάρου στην υγεία των παιδιών
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2016 08:00Σχολιάστε
Πολλοί καπνιστές αγνοούν ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε κλειστό χώρο εκθέτει τα παιδιά στη νικοτίνη και αφήνει υπολείμματά της στις επιφάνειες, σύμφωνα με αμερικανική δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής στο Σαν Φρανσίσκο, το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Νέα γενετική μέθοδος θεράπευσε τη μεσογειακή αναιμία σε πειραματόζωα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2016 12:27Σχολιάστε
Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική τροποποίησης του γονιδιώματος, με την οποία θεράπευσαν σε ποντίκια τη β-θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.
Οι γονείς παιδιών με αυτισμό χρειάζονται εκπαίδευση
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2016 12:17Σχολιάστε
Ακόμη και τα παιδιά με σοβαρά συμπτώματα αυτισμού, που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν καθόλου με τους γονείς τους, εμφανίζουν αξιοσημείωτες ενδείξεις βελτίωσης, όταν οι γονείς έχουν περάσει ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται και εφόσον η σχετική επικοινωνιακή παρέμβαση αρχίσει νωρίς, από το προσχολικό στάδιο.
Η μίξη ενεργειακών ποτών και αλκοόλ κακή όσο η χρήση κοκαΐνης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2016 12:08Σχόλια (1)
Η μίξη ενεργειακών ποτών με αλκοόλ προκαλεί στον εφηβικό εγκέφαλο αλλαγές όμοιες με αυτές που προκαλεί η κοκαΐνη, με τις συνέπειες μάλιστα να είναι μακροχρόνιες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «PLOS ONE».
Προξενιό για αριστερόστροφο σαλιγκάρι
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/10/2016 15:32Σχολιάστε
Είναι ίσως το πρώτο σαλιγκάρι στην ιστορία της Εξέλιξης που απευθύνεται στο Διαδίκτυο για να βρει σύντροφο: ερευνητές στη Βρετανία διοργανώνουν προξενιό για τον Τζέρεμι, ένα εξαιρετικά σπάνιο σαλιγκάρι με αριστερόστροφη σπείρα στο κέλυφός του.
Οι γυναίκες πίνουν πλέον περισσότερο από τους άνδρες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/10/2016 13:00Σχολιάστε
Ιστορικά οι άνδρες έπιναν συνήθως περισσότερο αλκοόλ από τις γυναίκες. Όμως, αυστραλιανή μελέτη δείχνει ότι η «ψαλίδα» τείνει να κλείσει, καθώς οι γυναίκες πίνουν πια όλο και πιο πολύ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.
Και όμως τα βαράκια αυξάνουν το… ΙQ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/10/2016 11:53Σχόλια (1)
Η άρση βαρών δεν έχει συσχετισθεί ιδιαίτερα με την εξυπνάδα, ίσως το αντίθετο... Όμως μια νέα μικρή αυστραλιανή επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δυνάμωμα των μυών -π.χ. με βαράκια- κάνει καλό στον εγκέφαλο και απομακρύνει την πιθανότητα άνοιας. Τουλάχιστον στα άτομα άνω των 50 ετών.
Εχει 414 πόδια και 4 πέη!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/10/2016 11:40Σχόλια (3)
Πώς είναι άραγε να περιφέρεται κανείς με 414 πόδια και με τέσσερα πέη; Δύσκολο να ξέρουμε, αλλά ένα αρθρόποδο που οι επιστήμονες ανακάλυψαν μέσα σε ένα σπήλαιο της Καλιφόρνια, κάνει αυτό ακριβώς. Πρόκειται για ένα είδος μικροσκοπικής σαρανταποδαρούσας (ή μάλλον πολυποδαρούσας), με την ονομασία Illacme tobini, που έχει μήκος μόλις 20 χιλιοστών.
Ενα βήμα πιο κοντά στο ανδρικό αντισυλληπτικό
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2016 19:35Σχολιάστε
Βρετανοί ερευνητές έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη ενός ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού το οποίο αναμένεται να αλλάξει τη σεξουαλική ζωή εκατομμυρίων ζευγαριών. Συγκεκριμένα, ειδικοί του Πανεπιστημίου του Γουλβερχάμπτον στη Βρετανία αναφέρουν ότι κατάφεραν να κάνουν τους άνδρες παροδικώς μη γόνιμους καθιστώντας ουσιαστικώς ανίκανα τα σπερματοζωάρια να κολυμπούν.
Ύπνο στο δωμάτιο των γονιών για τα νεογνά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2016 16:07Σχολιάστε
Οι γονείς πρέπει να τοποθετούν την κούνια του μωρού τους στο δωμάτιό τους προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος νεογνικής θνησιμότητας, για παράδειγμα λόγω του συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου. Αυτό συστήνει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής,σύμφωνα με νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε.
Ο θεμέλιος λίθος της ζωής, τώρα και σε μουσική
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2016 12:38Σχολιάστε
Οι πρωτεΐνες, οι θεμέλιοι λίθοι της ζωής, δεν είναι καθόλου εύκολο να μελετηθούν. Υπάρχουν πάνω από 100.000 διαφορετικά είδη τους στο ανθρώπινο σώμα, που το καθένα αποτελείται από ένα διαφορετικό συνδυασμό αμινοξέων και, επιπλέον, μπορούν να διπλώσουν και να πάρουν τα πιο πολύπλοκα σχήματα, ιδίως όταν εμφανίζεται κάποια ασθένεια.
Οι κεφαλιές αλλάζουν τον εγκέφαλο και επιδεινώνουν τη μνήμη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2016 12:23Σχολιάστε
Μικρές αλλά όχι αμελητέες αλλαγές στον εγκέφαλο προκαλούν οι κεφαλιές στους ποδοσφαιριστές, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της μνήμης τους, σύμφωνα με μικρή βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο EbioMedicine.
1|2|3|4|5|...27