από metereologos.gr
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017
 

Ιατρική – Βιολογία

Το μαγγάνιο μειώνει τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14:34Σχολιάστε
Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έχουν υψηλότερα επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο NeuroToxicology.
Η ωκυτοκίνη «κλειδί» για τον...  συνεργάσιμο σκύλο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2017 18:03Σχολιάστε
Η μεγαλύτερη ή μικρότερη προθυμία των σκύλων για επικοινωνία και συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους είναι γραμμένη στα γονίδιά τους! Όπως δείχνει μια νέα σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Hormones and Behavior» η προθυμία αυτή συνδέεται με γενετικές παραλλαγές σε ό,τι αφορά την ευαισθησία στην ορμόνη ωκυτοκίνη. Το νέο αυτό εύρημα συμβάλλει μεταξύ άλλων στη γνώση μας σχετικά με το πώς οι σκύλοι εξελίχθηκαν από άγριους λύκους σε φιλικά κατοικίδια.
Ασθενείς με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία μπορούν να σταματήσουν τη θεραπεία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2017 15:25Σχολιάστε
Ορισμένοι ασθενείς με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία έχουν πλέον τη δυνατότητα να σταματήσουν οριστικά τη θεραπεία στην οποία υποβάλλονται, εφόσον βέβαια το επιθυμούν. Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) από τον Οκτώβριο ξεκινά ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης ασθενών με ΧΜΛ που πληρούν τα κριτήρια διακοπής της αγωγής.
Το αλάτι «σύμμαχος» του διαβήτη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2017 07:55Σχολιάστε
Η καταναλισκόμενη ποσότητα νατρίου ενδεχομένως να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 αλλά και λανθάνοντος αυτοάνοσου διαβήτη ενηλίκων, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), στη Λισσαβόνα.
Τι μας σκοτώνει, τι μας καθηλώνει στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2017 12:26Σχόλια (2)
Μια νέα μεγάλη διεθνής έρευνα με τη συμβολή άνω των 2.500 ερευνητών από 130 χώρες αποκαλύπτει ότι ενώ οι θάνατοι από λοιμώδεις μεταδοτικές νόσους και πρόωρους τοκετούς μειώνονται διαχρονικά, αντίθετα αυξάνονται οι θάνατοι από καρδιοπάθειες, τρομοκρατία και πολεμικές συγκρούσεις.
Διάβασαν το γονιδίωμα της ορχιδέας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2017 13:52Σχολιάστε
Ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Διατήρησης της Ορχιδέας στην Κίνα διάβασαν το γονιδιώμα ενός αυτογονιμοποιούμενου είδους
Βρέθηκε ο T.rex των κροκοδείλων
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2017 13:36Σχόλια (1)
H μελέτη απολιθωμάτων που εντοπίστηκαν πριν από οκτώ έτη αποκάλυψαν ένα άγνωστο πρόγονο των κροκοδείλων που ζούσε πριν από περίπου 95 εκ. έτη. Εφτανε σε μήκος τα επτά μέτρα και σ έτρωγε κυριολεκτικά τα πάντα από φυτά μέχρι ζώα της θάλασσας και της στεριάς. Οπως εκτιμούν οι ερευνητές αυτός ο τρομερός θηρευτής δεν δίσταζε να επιτεθεί ακόμη και σε μεγάλους δεινοσαύρους!
Αισθητήρας στα παπούτσια θα σώζει τη μέση σας!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/09/2017 20:02Σχολιάστε
Ενας αισθητήρας στο κάτω μέρος των παπουτσιών σας μπορεί να γίνει ο καλύτερος καθημερινός σας «σύμβουλος» για την προστασία της ευαίσθητης μέσης σας! Με ποιον τρόπο; Θα ανιχνεύει αν κινδυνεύετε να προκαλέσετε τραυματισμό στη μέση ενώ σηκώνετε κάτι βαρύ και έτσι θα σας προειδοποιεί να αλλάξετε στάση σώματος και να λυγίσετε τα γόνατα αντί να κάνετε κάμψη του κορμού για να σηκώσετε το βάρος.
Πόσο περπατούν οι Ελληνες κάθε μέρα;
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/09/2017 14:34Σχόλια (1)
Ένας άνθρωπος πάνω στον πλανήτη μας κάνει κατά μέσο όρο σχεδόν 5.000 βήματα, για την ακρίβεια 4.961, μέσα στη μέρα, σύμφωνα με μια διεθνή επιστημονική έρευνα.
Τα υγρά του ηλεκτρονικού τσιγάρου ερεθιστικά για τους πνεύμονες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/09/2017 09:50Σχολιάστε
Όλα τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων περιέχουν τουλάχιστον μια ερεθιστική χημική ουσία, που μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) στο Μιλάνο.
Εκτεθειμένοι στο παθητικό κάπνισμα και στους χώρους εργασίας οι Έλληνες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2017 12:57Σχόλια (2)
Πάνω από το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων εργαζομένων σε κλειστούς χώρους εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα και το ποσοστό αυτό εμφανίζει ανοδική τάση διαχρονικά. Όμως, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο, αγγίζοντας το 60%.
Χειρουργικό «πενάκι» εντοπίζει τον καρκίνο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2017 13:13Σχολιάστε
Γιατροί, χημικοί και μηχανικοί στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα καινοτόμο χειρουργικό εργαλείο χειρός, το οποίο γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκινικό ιστό στη διάρκεια μιας επέμβασης στον ασθενή.
Ο επτάλογος του υγιούς εγκεφάλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2017 12:59Σχολιάστε
Επτά βήματα για έναν υγιή εγκέφαλο από την παιδική ηλικία έως τα γηρατιά συστήνουν με νέα οδηγία τους οι Αμερικανοί ειδικοί. Όπως επισημαίνουν σε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Stroke» αυτό το απλό πρόγραμμα (με την ονομασία «Life's Simple 7») ωφελεί σημαντικά τον εγκέφαλο όσο και το υπόλοιπο σώμα, μειώνοντας τον κίνδυνο για άνοια, καθώς κανείς γερνάει.
Οι ηλιακές εκλάμψεις σκοτώνουν τους φυσητήρες;
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/09/2017 05:40Σχολιάστε
Μια απρόσμενη εξήγηση για τους μυστηριώδεις μαζικούς θανάτους φυσητήρων που σημειώθηκαν στις αρχές του 2016 στη Βόρεια Ευρώπη δίνει μια ομάδα φυσικών από τη Γερμανία. Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο σε ισχυρές ηλιακές καταιγίδες οι οποίες «τρέλαναν» την εσωτερική πυξίδα των κητωδών στέλνοντας πολλά από αυτά να εκβραστούν στις ακτές. Αν και αμφιλεγόμενη, η θεωρία δεν θεωρείται απίθανη καθώς τελευταία επιβεβαιώνεται ότι όλο και περισσότερα είδη χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της Γης για να πλοηγηθούν στις μετακινήσεις τους. Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ωστόσο ότι, ακόμη και αν είναι έτσι, η αιτία των θανάτων του 2016 δεν είναι τόσο απλή και μιλούν για περισσότερους διαφορετικούς παράγοντες οι οποίοι έδρασαν σωρευτικά.
Λογισμικό διαγιγνώσκει το Πάρκινσον και χωρίς εμφανή συμπτώματα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2017 15:35Σχολιάστε
Αυστραλοί ερευνητές σχεδίασαν το πρώτο διαγνωστικό εργαλείο που μπορεί να εν εντοπίσει τη νόσο του Πάρκινσον ακόμα και όταν δεν υπάρχουν σωματικά συμπτώματα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Neurology.
1|2|3|4|5|...27