από metereologos.gr
Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017
 

Ιατρική – Βιολογία

Στο ανθρώπινο σάλιο, το φάντασμα ενός χαμένου συγγενή
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13:58Σχολιάστε
Ανθρώπινοι πληθυσμοί που ζουν σήμερα στην υποσαχάρια Αφρική έχουν στο σάλιο τους μια πρωτεΐνη την οποία δείχνουν να κληρονόμησαν από κάποιο αρχαίο αλλά άγνωστο είδος ανθρώπου, αποκαλύπτει διεθνής μελέτη με ελληνική συμμετοχή.
Παιδί από τη Νότια Αφρική θεωρείται οριστικά θεραπευμένο από το AIDS
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13:57Σχολιάστε
Ένα κορίτσι από τη Νότια Αφρική που είχε γεννηθεί με τον ιό HIV φαίνεται να έχει θεραπευθεί από το AIDS μετά από 12μηνη αντιρετροϊκή αγωγή. Οκτώμισι χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας το παιδί παραμένει ελεύθερο της νόσου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Έταιρείας για το AIDS στο Παρίσι.
Γιατί ο συνδυασμός αναψυκτικού και φαγητού παχαίνει
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13:22Σχολιάστε
Αμερικανοί ερευνητές δίνουν επιστημονική απάντηση στο γιατί ο συνδυασμός αναψυκτικών και πρωτεΐνης είναι ιδιαίτερα παχυντικός. Σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο BMC Nutrition υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός αυτός ωθεί το σώμα να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος.
Τί ώρα πρέπει να φάμε για να αδυνατίσουμε;
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2017 08:17Σχολιάστε
Διεθνής επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι ο συγχρονισμός και η συχνότητα των γευμάτων παίζουν ρόλο στην πρόβλεψη της απώλειας ή αύξησης του σωματικού βάρους.
Μία στις τρεις περιπτώσεις άνοιας μπορεί να προληφθεί
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2017 18:29Σχολιάστε
Το ένα τρίτο των περιπτώσεων άνοιας, παγκοσμίως, θα μπορούσαν να προληφθούν αν δίναμε περισσότερη προσοχή δια βίου σε εννέα παράγοντες κινδύνου, αποφαίνεται ομάδα ειδικών σε έκθεση που δημοσίευσε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, κατά τη διάρκεια του ετήσιο συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ στο Λονδίνο.
Μειώθηκαν σχεδόν στο μισό οι θάνατοι από παθήσεις σχετικές με το AIDS
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2017 18:12Σχολιάστε
Ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες που συνδέονται με το AIDS το 2016, δηλαδή σχεδόν οι μισοί σε σχέση με το απόγειο των θανάτων το 2005, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία επισημαίνει «ότι επετεύχθη μια αποφασιστική στροφή».
Καλή διατροφή και γυμναστική μειώνουν τον κίνδυνο καισαρικής
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2017 17:50Σχολιάστε
Η υγιεινή διατροφή και η γυμναστική κατά την κύηση δεν κάνουν καλό μόνο στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Μειώνουν επίσης την πιθανότητα καισαρικής τομής ή εκδήλωσης διαβήτη κύησης, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ.
Οι αρχαίοι Αβορίγινες αποδεικνύονται εντυπωσιακά πιο αρχαίοι
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2017 17:39Σχολιάστε
Νέες ανασκαφές στον αρχαιότερο προϊστορικό οικισμό της Αυστραλίας υποδεικνύουν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος είχε ήδη φτάσει στη μακρινή ήπειρο πριν από 65.000 χρόνια, περίπου 20.000 χρόνια πριν τον αποικισμό της ίδιας της Ευρώπης. Τα ευρήματα έχουν γενικότερες συνέπειες για την ιστορία του ανθρώπου, αφού δείχνουν να σπρώχνουν προς τα πίσω την πρώτη Έξοδο από την Αφρική.
Τα στρεσογόνα γεγονότα γερνούν πρόωρα τον εγκέφαλο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/07/2017 17:03Σχολιάστε
Τα στρεσογόνα γεγονότα είναι ικανά να γεράσουν τον εγκέφαλο κατά αρκετά χρόνια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, στο Λονδίνο.
Ακόμα και λίγα επιπλέον κιλά «εγκυμονούν» χρόνιες παθήσεις
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/07/2017 15:16Σχολιάστε
Για τους περισσότερους ενηλίκους η αύξηση του βάρους γίνεται αργά και σταθερά, αλλά μια νέα αμερικανική μελέτη δείχνει ότι ακόμα και μερικά επιπλέον κιλά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση.
Επιτυχημένη η πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριών σε παιδί
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/07/2017 12:10Σχολιάστε
Επιτυχημένη θεωρείται η πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριών σε παιδί, καθώς 18 μήνες μετά την επέμβαση ο 10χρονος Ζάιον Χάρβεϊ μπορεί πια να γράφει, να τρώει και να ντύνεται μόνος του. Η πορεία της υγείας του μικρού ασθενή περιγράφεται σε ειδική έκθεση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Child & Adolescent Health.
Πολύ αργός ο T. rex!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/07/2017 18:32Σχόλια (1)
Ο γίγαντας των δεινοσαύρων δεν μπορούσε να τρέξει. Το μέγεθός του δεν του επέτρεπε να ξεπερνά σε ταχύτητα τα 20 χλμ/ώρα, κατέληξαν επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ που πραγματοποίησαν μελέτες προσομοίωσης με τη βοήθεια υπολογιστή.
Ποδόσφαιρο για γερά οστά στους εφήβους
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/07/2017 17:23Σχολιάστε
Το ποδόσφαιρο «χτίζει» γερά οστά στα αγόρια, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Εξετερ στη Βρετανία, με ελληνική συμμετοχή.
Παίζοντας μουσική με τη... σκέψη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/07/2017 05:00Σχολιάστε
Νευρολόγοι δημιούργησαν ένα «hands-free» μουσικό όργανο το οποίο ελέγχεται... με τη σκέψη. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Frontiers in Human Neuroscience», ελπίζουν ότι το νέο αυτό μουσικό όργανο που ονομάστηκε εγκεφαλόφωνο θα βοηθήσει σημαντικά στην αποκατάσταση ασθενών με κινητικά προβλήματα, όπως εκείνοι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, ακρωτηριασμό ή πάσχουν από πλάγια μυοατροφική σκλήρυνση (amyotrophic lateral sclerosis, ALS).
Εγκεφαλικός διακόπτης κάνει τα δειλά ποντίκια αρχηγούς
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2017 16:01Σχολιάστε
Χρησιμοποιώντας μια σχετικά νέα τεχνική, η οποία επιτρέπει τον έλεγχο συγκεκριμένων νευρώνων στον εγκέφαλο, νευροεπιστήμονες στην Κίνα κατάφεραν να μετατρέψουν δειλά ποντίκια σε γενναία κυρίαρχα αρσενικά, επιτρέποντάς τους έτσι να ανέβουν στην κοινωνική ιεραρχία.
1|2|3|4|5|...27