από metereologos.gr
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017
 

Ιατρική – Βιολογία

Η συχνή χρήση του GPS αδρανοποιεί τον εγκέφαλο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2017 13:54Σχολιάστε
Όσο πιο συχνά χρησιμοποιεί κανείς το GPS στις ηλεκτρονικές συσκευές του για να βρει μια διαδρομή, τόσο οδηγεί σε αδράνεια περιοχές του εγκεφάλου του που χρησιμοποιούνται για τον προσανατολισμό και τη νοητική επεξεργασία εναλλακτικών διαδρομών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.
Η εξασθενημένη όσφρηση συνεπάγεται κίνδυνο πρόωρου θανάτου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2017 12:20Σχολιάστε
H εξασθένηση της όσφρησης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και για τα δύο φύλα, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of American Geriatrics Society. Ενώ μια δεύτερη μελέτη σχετίζει την απώλεια της όσφρησης με λιγότερες κοινωνικές επαφές.
Μείωση (αλλά όχι αρκετή) των καπνιστών την τελευταία δεκαετία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2017 11:54Σχολιάστε
Κατά 2,5%, κατά μέσο όρο, μειώθηκε το ποσοστό των καπνιστών, παγκοσμίως, την τελευταία δεκαετία, αλλά όχι παντού στον ίδιο βαθμό και όχι σε όλες τις χώρες, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Εξέταση αίματος εντοπίζει νωρίς την υποτροπή του καρκίνου του πνεύμονα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2017 12:08Σχολιάστε
Μια αιματολογική εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει την υποτροπή του καρκίνου του πνεύμονα μήνες πριν από την αξονική τομογραφία (CT) και την Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET), υποστήριξαν αμερικανοί επιστήμονες παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ακτινολογίας Ογκολογίας στο Σαν Φρανσίσκο.
Η άνοδος της θερμοκρασίας συντελεί σε αύξηση των διαβητικών
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2017 11:42Σχολιάστε
Η αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη, λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα συντελέσει και σε αύξηση των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2 υποστηρίζουν ολλανδοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open Diabetes Research and Care.
Δηλητήριο αράχνης περιορίζει τη βλάβη μετά από εγκεφαλικό
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2017 11:01Σχολιάστε
Μια ουσία που περιέχεται στον δηλητηριώδη ιστό μιας αράχνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο από τις βλάβες που προκαλεί το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Νέα φάρμακα αποτελεσματικότερα από τις στατίνες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2017 14:42Σχολιάστε
Δύο νέα ενέσιμα φάρμακα μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης πολύ αποτελεσματικότερα από τις στατίνες, αποτρέποντας μελλοντικά εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στην Ουάσινγκτον.
Ανακαλύφθηκε γονίδιο που επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2017 12:24Σχολιάστε
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που κάνει τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου να γερνάει απότομα μετά την ηλικία των 65 ετών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cell Systems.
Γονιδιακή μετάλλαξη κάνει τον καρκίνο του προστάτη πιο επιθετικό
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2017 14:13Σχολιάστε
Μια γενετική μετάλλαξη που σχετίζεται με την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη ανακάλυψαν ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.
Οι κλιματικές συνθήκες άλλαξαν το σχήμα της μύτης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2017 12:17Σχολιάστε
Το μέγεθος και το σχήμα της μύτης διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων και αυτό εν μέρει οφείλεται στις επιδράσεις του διαφορετικού κατά τόπου κλίματος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS Genetics.
3D χαρτογράφηση του γονιδιώματος υπόσχεται καλύτερη κατανόηση των νόσων
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2017 11:19Σχολιάστε
Η «Χαρτογράφηση της Αρχιτεκτονικής του Γονιδιώματος» (Genome Architecture Mapping-GAM), που βασίζεται σε πολύπλοκα μαθηματικά βιολογικά μοντέλα, έρχεται να αλλάξει την κατανοήση των ασθενειών και να συμβάλλει στον εντοπισμό γονιδίων που εμπλέκονται άμεσα στη νοσηρότητα.
Eγκαιρη διάγνωση του αυτισμού με τεστ αίματος;
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2017 09:21Σχολιάστε
Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα πειραματικό τεστ αίματος, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να ανιχνεύσει τον αυτισμό σε πάνω από 96% των περιπτώσεων, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για πιο έγκαιρη διάγνωση της διαταραχής στο μέλλον.
Νέα μέθοδος εντοπίζει κρυμμένα κύτταρα του HIV στο ανοσοποιητικό
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2017 12:24Σχολιάστε
Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα τρόπο για να ξετρυπώνουν τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS από τις «κρυψώνες» του στο σώμα του ασθενούς, όπου μπορεί να παραμένει σε ύπνωση για δεκαετίες πριν εκδηλωθεί.
Εξέταση «βρίσκει» την ομάδα αίματος σε δευτερόλεπτα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2017 11:59Σχολιάστε
Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα ταχύτατο και σχεδόν 100% ακριβές τεστ αίματος που μπορεί να προσδιορίσει την ομάδα αίματος ενός ανθρώπου σε λιγότερα από 30 δευτερόλεπτα. Το τεστ κρίνεται ιδανικό για επείγουσες καταστάσεις, όπως σε πολεμικές ζώνες, φυσικές καταστροφές, απομονωμένες περιοχές κ.α., καθώς η γνώση της ομάδας αίματος είναι ζωτική σε περίπτωση μετάγγισης.
Οι αράχνες τρώνε περισσότερο κρέας από ό,τι η ανθρωπότητα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/03/2017 16:05Σχολιάστε
Μπορεί να φαίνονται μικρές στο μάτι, όπως φαίνεται όμως είναι από τους πιο αχόρταγους κυνηγούς στη φύση: οι αράχνες όλου του κόσμου καταναλώνουν κάθε χρόνο 400 με 800 εκατομμύρια τόνους εντόμων και άλλων ασπονδύλων, δείχνει νέα μελέτη.
1|2|3|4|5|...27