από metereologos.gr
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016
 

Ιατρική – Βιολογία

Πειραματικό φάρμακο δημιουργεί ελπίδες επιβράδυνσης της νόσου Πάρκινσον
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11:47Σχολιάστε
Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πειραματικό φάρμακο μπορεί να ανακόψει την επιδείνωση της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Science Translational Medicine». Το MSDC-0160 βρίσκεται σε στάδιο κλινικών δοκιμών για τη θεραπεία του διαβήτη.
Τεχνητά β-κύτταρα παγκρέατος βάζουν τέλος στη λήψη ινσουλίνης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11:17Σχολιάστε
Ελβετοί ερευνητές δημιούργησαν τεχνητά β-κύτταρα παγκρέατος, τα οποία μπορούν όπως τα φυσικά να μετράνε τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα και να παράγουν αρκετή ινσουλίνη, ώστε να μην αυξάνεται το επίπεδο του σακχάρου στους πάσχοντες από διαβήτη.
Ρομποτικός εξωσκελετός, «χείρα βοηθείας» για τετραπληγικούς
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/12/2016 12:21Σχολιάστε
Ρομποτικός εξωσκελετός, που φοριέται στο χέρι και δημιουργήθηκε από ευρωπαίους επιστήμονες, επέτρεψε για πρώτη φορά σε έξι τετραπληγικούς να πιάσουν και να χειριστούν αντικείμενα, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Science Robotics.
LED εναντίον Αλτσχάιμερ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/12/2016 11:20Σχολιάστε
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτοποριακή μη επεμβατική τεχνική αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάιμερ χωρίς φάρμακα, η οποία χρησιμοποιεί φως LED, σύμφωνα με δημοσίευμα του Nature.
Φως εναντίον Αλτσχάιμερ!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/12/2016 10:07Σχολιάστε
Επιστήμονες στις ΗΠΑ αισιοδοξούν ότι ανακάλυψαν μια πρωτοποριακή μη επεμβατική τεχνική αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάιμερ χωρίς φάρμακα, η οποία χρησιμοποιεί απλώς ένα φως που αναβοσβήνει γρήγορα μπροστά από τα μάτια. Στο μέλλον, οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ μπορεί να φορούν ειδικά γυαλιά που θα εκπέμπουν φως ή να κάθονται μπροστά σε μια συσκευή που θα παράγει τέτοιο φως.
Ξεκινά ο πόλεμος της πατέντας για το επαναστατικό CRISPR
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2016 16:50Σχολιάστε
Δεδομένου ότι η νέα μέθοδος αναμένεται να έχει ευρείες εμπορικές εφαρμογές, το διακύβευμα της διαμάχης μπορεί να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια: δύο επιστημονικές ομάδες στις ΗΠΑ τσακώνονται για το ποιος θα εξασφαλίσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σύστημα γενετικής τροποποίησης CRISPR.
Η γυμναστική δυναμώνει και το… σπέρμα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2016 13:36Σχολιάστε
Οι άνδρες, ιδίως όσοι κάνουν καθιστική ζωή, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματός τους μέσα σε ένα μόνο εξάμηνο, αν ασκούνται σωματικά τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα ιρανική επιστημονική έρευνα.
Οι καισαρικές επηρεάζουν την ανθρώπινη εξέλιξη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2016 11:47Σχόλια (3)
Η ολοένα συχνότερη γέννηση παιδιών με καισαρική σε όλο τον κόσμο πιθανώς έχει επίπτωση στην ανθρώπινη εξέλιξη και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τους φυσικούς τοκετούς, καθώς εξαιτίας της σταδιακά μεγαλώνει η «ψαλίδα» ανάμεσα στο μέγεθος των μωρών που γεννιούνται και στη διάσταση της λεκάνης των γυναικών.
Οι δίαιτες γιο-γιο έχουν αντίθετα αποτελέσματα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/12/2016 12:22Σχολιάστε
Οι συχνά επαναλαμβανόμενες αλλά μάταιες δίαιτες χαμηλών θερμίδων -που έχουν κάτι από την ηρωική προσπάθεια του Σίσυφου, εξ ου και ο χαρακτηρισμός τους ως «γιο-γιο»- είναι πιθανό ότι θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: να παχύνουν κάποιον, αντί να τον αδυνατίσουν.
Τα φυτά-«γιέτι»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2016 16:10Σχολιάστε
Τα αγγειακά ή ανώτερα φυτά - γνωστά και ως τραχειόφυτα - διαθέτουν τους δικούς τους παγκόσμιους πρωταθλητές: έξι είδη χαμηλών και μικροσκοπικών φυτών που βρέθηκαν να φυτρώνουν σε υψόμετρο 6.150 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας, στο όρος Σουκούλε 2 των Δυτικών Ιμαλαΐων, στην περιοχή Λαντάκ της Ινδίας.
Αλγόριθμος κάνει διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2016 11:54Σχολιάστε
Ένας αλγόριθμος είναι ικανός να διαγνώσει την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το οίδημα ωχράς κηλίδας, αναλύοντας φωτογραφίες των ματιών ασθενών με διαβήτη. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA, η διαγνωστική επιτυχία του προγράμματος έχει ποσοστά επιτυχίας από 93% έως 97%.
Η νόσος του Πάρκινσον περνάει από το… στομάχι
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2016 11:45Σχολιάστε
Επιστήμονες στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά ότι υπάρχει σαφής και λειτουργική σχέση ανάμεσα στα βακτήρια του εντέρου και στη νευροεκφυλιστική νόσο Πάρκινσον. Τα μικρόβια στο έντερο των ασθενών με Πάρκινσον δεν είναι ίδια με εκείνα των ανθρώπων χωρίς τη νόσο. Η ανακάλυψη αναμένεται να έχει επίπτωση στη διάγνωση και στη θεραπεία της νόσου στο μέλλον, καθώς φάρμακα επόμενης γενιάς μπορεί να μη στοχεύουν πλέον στον εγκέφαλο, αλλά στο έντερο των ασθενών.
Επίθεμα «επιδιορθώνει» την καρδιά μετά από έμφραγμα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2016 11:09Σχολιάστε
Διεθνής επιστημονική ομάδα δημιούργησε ένα εύκαμπτο επίθεμα από πολυμερές υλικό, το οποίο διευκολύνει τους ηλεκτρικούς παλμούς της καρδιάς μετά από έμφραγμα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Science Advances.
Οι Ελληνίδες Γυναίκες στην Επιστήμη για το 2016
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2016 18:08Σχόλια (2)
Για 9η συνεχή χρονιά η L’Oréal Hellas σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO τίμησαν τρεις διακεκριμένες ερευνήτριες με τα «Ελληνικά Βραβεία 2016 L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη».
Τα μαγικά μανιτάρια «απαλύνουν την κατάθλιψη και τον φόβο του θανάτου»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2016 15:31Σχολιάστε
Θεραπεία της κατάθλιψης με ψυχεδελικά τριπ; Μπορεί. Το παραισθησιογόνο συστατικό των λεγόμενων «μαγικών» μανιταριών προσφέρει γρήγορη και παρατεταμένη ανακούφιση από το άγχος και την κατάθλιψη που συχνά συνοδεύουν τον καρκίνο, δείχνουν δύο μικρές αλλά σημαντικές μελέτες στις ΗΠΑ.
1|2|3|4|5|...27