από metereologos.gr
Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018
 

Ιατρική – Βιολογία

Το ανθυγιεινό φαγητό κάνει επιθετικό το ανοσοποιητικό σύστημα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2018 11:52Σχολιάστε
Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά με τον ίδιο τρόπο σε μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και πολλές θερμίδες, όπως και σε μια βακτηριακή λοίμωξη, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell.
Από πού κρατάει η σκούφια των Σκανδιναβών;
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2018 14:50Σχολιάστε
Νέα μελέτη αποκαλύπτει το ποιοι και πώς έφτασαν πρώτοι στην Σκανδιναβία και αποφάσισαν να ζήσουν εκεί
Τα πανομοιότυπα δίδυμα είναι πιο ίδια απ' ό,τι δείχνουν
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/01/2018 12:38Σχόλια (1)
Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ένα νέο φαινόμενο που συμβαίνει στα πανομοιότυπα δίδυμα: ανεξαρτήτως της γονιδιακής ομοιότητας τους μοιράζονται και μια μοριακή ομοιότητα που επηρεάζει τα βιολογικά χαρακτηριστικά τους.
Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα γονίδια καθορίζουν τα κιλά μας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/01/2018 11:43Σχολιάστε
Δεν είναι μόνο η διατροφή και σωματική δραστηριότητα που παίζουν ρόλο στο πόσο εύκολα παίρνουμε ή χάνουμε βάρος. Νέα αμερικανική μελέτη δείχνει ότι τα γονίδια μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στον Δείκτη Μάζας Σώματος.
Τρεις στους πέντε που δοκιμάζουν τσιγάρο γίνονται καπνιστές
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/01/2018 09:18Σχόλια (1)
Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ατόμων που δοκιμάζουν τσιγάρο τελικά εξελίσσονται σε καθημερινούς καπνιστές, έστω και προσωρινά, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nicotine & Tobacco Research.
Δημιουργήθηκε ο πρώτος λειτουργικός ανθρώπινος μυς από κύτταρα δέρματος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2018 16:28Σχολιάστε
Ερευνητές στις ΗΠΑ κατάφεραν να αναπτύξουν στο εργαστήριο -μετά από επανειλημμένες αποτυχημένες απόπειρες- τον πρώτο λειτουργικό ανθρώπινο σκελετικό μυ, ο οποίος προέρχεται από βλαστικά κύτταρα του δέρματος.
Η παρατεταμένη χρήση ιβουπροφαίνης αυξάνει τον κίνδυνο ανδρικής υπογονιμότητας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2018 16:17Σχολιάστε
Προβλήματα γονιμότητας μπορεί να έχουν οι άνδρες που κάνουν συχνή χρήση ιβουπροφαίνης (ibuprofen), ενός ευρέως συνταγογραφούμενου μη στεροειδούς φαρμάκου με αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντιπυρετική δράση. Οι μεγάλες δόσεις και η λήψη του φαρμάκου για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με μια νέα μικρή δανο-γαλλική επιστημονική έρευνα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανδρικής υπογονιμότητας λόγω σημαντικής μείωσης της τεστοστερόνης και μικρότερης παραγωγής σπερματοζωαρίων. Δεν φαίνεται να υπάρχει πάντως κανένα πρόβλημα από τη λήψη ιβουπροφαίνης για σύντομο χρόνο και σε μικρότερες δόσεις.
Νέα μέθοδος πρόγνωσης των μεταστάσεων του καρκίνου μαστού
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2018 12:05Σχολιάστε
Βρετανοί ερευνητές βρήκαν έναν νέο τρόπο να προβλέψουν ποιες γυναίκες με καρκίνο του μαστού και θετικούς λεμφαδένες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν ανίατους δευτερογενείς όγκους (μεταστάσεις), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Pathology: Clinical Research.
Λίφτινγκ σε αντιβιοτικό σκοτώνει υπερβακτήρια
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/2018 20:19Σχολιάστε
Ένα παλαιό αντιβιοτικό με νέο… ενισχυμένο προφίλ δράσης φαίνεται ότι μπορεί να καταστρέψει ορισμένα από τα πιο επικίνδυνα υπερβακτήρια – μάλιστα η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για το «λίφτινγκ» της βανκομυκίνης, περί ης ο λόγος, πιστεύεται ότι θα μπορεί να «ξανανιώσει» και άλλα αντιβιοτικά.
Γιατί πιο πολλές γυναίκες πεθαίνουν από έμφραγμα;
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/2018 10:23Σχολιάστε
Λιγότερες γυναίκες θα πέθαιναν εξαιτίας εμφράγματος αν τύγχαναν ίσης φροντίδας με τους άνδρες, αποφαίνεται διεθνής μελέτη που φέρνει στη δημοσιότητα το BBC.
Η έκτη γεύση; Το ασβέστιο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/01/2018 19:41Σχολιάστε
Μπορεί να σας φανεί παράξενο αλλά ο άνθρωπος (και όχι μόνο) είναι ικανός να γευτεί το ασβέστιο. Παρότι η γεύση αυτή δεν περιλαμβάνεται στις πέντε «επίσημες» γεύσεις που εντοπίζουν οι υποδοχείς της γλώσσας – γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό και ουμάμι – οι άνθρωποι την αντιλαμβάνονται και μάλιστα τη χαρακτηρίζουν ως ελαφρώς πικρή και ξινή.Τώρα μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα (UCSB) και συνεργατών τους από την Κορέα έδειξε ότι η γεύση του ασβεστίου γίνεται αντιληπτή και από τις δροσόφιλες. Η ερευνητική ομάδα αποκάλυψε επίσης μια μοναδική κατηγορία νευρώνων (gustatory receptor neurons, GRNs) απαραίτητων για την αντίληψη της γεύσης του ασβεστίου σε αυτά τα πειραματικά μοντέλα.
Η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/01/2018 10:02Σχολιάστε
Ο τρόπος που ο οργανισμός κάθε ανθρώπου επεξεργάζεται την καφεΐνη μπορεί να είναι μια ένδειξη για το άν έχει ή όχι νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική θεραπεία της φαλάκρας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2018 14:50Σχολιάστε
Ενδεχομένως οι επιστήμονες να έχουν κάνει ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην οριστική θεραπεία της αλωπεκίας (φαλάκρας), αφού κατάφεραν σε εργαστηριακές συνθήκες να αναπτύξουν επιτυχώς τεχνητό δέρμα με τριχοθυλάκια.
Τα αλλαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2018 13:03Σχόλια (1)
Η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, όπως το μπέικον,το ζαμπόν και τα λουκάνικα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και ειδικά στις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Cancer.
Οι άνδρες τελικά προτιμούν τις ξανθιές, σύμφωνα με νέα μελέτη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2018 11:52Σχολιάστε
Οι άνδρες πιστεύουν ότι οι ξανθές γυναίκες δείχνουν νεότερες και πιο υγιείς από τις μελαχρινές, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Social Psychology. Επίσης, επηρεασμένοι από τα κοινωνικά στερεότυπα τις θεωρούν ερωτικά πιο διαθέσιμες.
1|2|3|4|5|...27