από metereologos.gr
Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017
 

Ιατρική – Βιολογία

Τα πρωινά τραύματα επουλώνονται ταχύτερα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/11/2017 08:40Σχολιάστε
Αν χτυπήσουμε το πρωί, το τραύμα θα επουλωθεί ταχύτερα από ό,τι αν χτυπήσουμε το βράδυ. Αυτό ανακάλυψαν επιστήμονες του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου της Βρετανίας (MRC). Όπως ανέφεραν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», «νυχτερινά» εγκαύματα χρειάζονταν κατά μέσο όρο 28 ημέρες για να επουλωθούν σε σύγκριση με μόνο 17 ημέρες επούλωσης των «πρωινών» εγκαυμάτων.
Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι θεράπευσαν τον διαβήτη τύπου 1
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2017 09:59Σχολιάστε
Ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αντιστρέψουν επιτυχώς τον διαβήτη τύπου 1 σε ζωικό μοντέλο εγχέοντας αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα τα οποία είχαν ωθήσει προηγουμένως να παράγουν την πρωτεΐνη PD-L1 που συνήθως είναι ανεπαρκής σε ζώα και ανθρώπους με τον συγκεκριμένο τύπο διαβήτη.
Πώς η εποχή της γέννησης «ορίζει» τον κίνδυνο νόσων
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2017 05:00Σχολιάστε
Μελέτες έχουν δείξει κατά καιρούς ότι η εποχή του χρόνου στην οποία γεννιέται ένα παιδί παίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο που διατρέχει να αναπτύξει νόσους στη ζωή του – για παράδειγμα τα παιδιά που γεννιούνται χειμώνα αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κάποια στιγμή στη ζωή τους ενώ τα παιδιά του φθινοπώρου κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη.Πώς όμως μπορούν να εξηγηθούν αυτές οι συσχετίσεις; Μια νέα μεγάλη μελέτη σχετικά με την υγεία περισσότερων από 10.000.000 ανθρώπων που ζουν σε τρεις χώρες και σε πέντε διαφορετικούς τύπους κλίματος δείχνει τώρα ότι η έκθεση της γυναίκας σε ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον κίνδυνο ασθένειας του παιδιού της για ολόκληρη τη ζωή του.
Σκαθάρι με τρία μάτια δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2017 10:16Σχολιάστε
Στη σειρά Games of Thrones ένα κοράκι με τρία μάτια κατέχει τα μυστικά του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος σε ένα φανταστικό βασίλειο. Αλλά και στο πιο πεζό γήινο βασίλειο δεν λείπουν οι εκπλήξεις, καθώς αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν -με τις κατάλληλες γενετικές επεμβάσεις- ένα σκαθάρι σκαραβαίο με τρία μάτια.
Τα οικονομικά άγχη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2017 18:39Σχόλια (1)
Το στρες που προκαλεί στον άνθρωπο η οικονομική κρίση φαίνεται να αυξάνει κατά 13 φορές τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο 18ο Ετήσιο Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρείας Νοτίου Αφρικής, στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Η μύτη μας έχει βιολογικό ρολόι
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2017 05:00Σχολιάστε
Κάποιοι έχουν «γερή μύτη», άλλοι όχι και τόσο - αυτό είναι γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν χρειάζεται να μας το πει η επιστήμη. Εκείνο όμως που ανακάλυψε πρόσφατη μελέτη προκαλώντας τη γενική έκπληξη είναι ότι η ίδια μύτη μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο «γερή» ανάλογα με το τι ώρα είναι. Αυτό γιατί, όπως φάνηκε, η ικανότητα της όσφρησης ακολουθεί το βιολογικό ρολόι μας, όπως συμβαίνει άλλωστε με πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Ετσι, μέσα στο εικοσιτετράωρο, η όσφρησή μας είναι άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο ευαίσθητη. Σύμφωνα με τα ευρήματα γίνεται πιο ισχυρή αργά το απόγευμα, φθάνοντας στην κορύφωση των επιδόσεών της λίγο προτού πάμε για ύπνο, αλλά εξασθενεί όταν κοιμόμαστε.
Μεταμόσχευσαν νέα επιδερμίδα σε επτάχρονο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/11/2017 13:52Σχολιάστε
Για πρώτη φορά ευρωπαίοι επιστήμονες κατάφεραν, με τη βοήθεια μιας συνδυασμένης βλαστοκυτταρικής και γενετικής θεραπείας, να δημιουργήσουν και να μεταμοσχεύσουν μια νέα επιδερμίδα σε σχεδόν όλο το σώμα ενός επτάχρονου παιδιού, που έπασχε από μια σπάνια ανίατη γενετική δερματική πάθηση.
Τα πρόβατα αναγνωρίζουν ανθρώπινα πρόσωπα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/11/2017 08:59Σχόλια (1)
Τα πρόβατα μπορούν να εκπαιδευτούν για να αναγνωρίζουν ανθρώπινα πρόσωπα από φωτογραφίες, όπως αποκάλυψαν πειράματα επιστημόνων στη Μ. Βρετανία.
Πρωτεΐνη του εγκεφάλου προστατεύει από το Αλτσχάιμερ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/11/2017 17:29Σχολιάστε
Αμερικανοί ερευνητές ανέδειξαν μια νέα προστατευτική λειτουργία εγκεφαλικής πρωτεΐνης που γενετικά σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα θεραπευτικές στρατηγικές ενάντια στη νευροεκφυλιστική νόσο.
Καρκινογόνοι ίσως είναι οι νανοσωλήνες άνθρακα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/11/2017 10:08Σχολιάστε
Βετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν για πρώτη φορά, μετά από πειράματα σε ποντίκια, ότι οι μεγάλου μήκους νανοσωλήνες άνθρακα μπορεί να προκαλούν καρκίνο, όπως συμβαίνει και με τον αμίαντο.
Έλληνας ερευνητής αλλάζει τη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/11/2017 09:08Σχολιάστε
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η νόσος Crohn και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος ενδεχομένως να μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα ή ακόμα και να προληφθούν χάρη σε μια νεοανακαλυφθείσα σχέση μεταξύ αυτοφαγίας και φλεγμονής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.
Νέο είδος εντόμου ανακαλύφθηκε στην Ρόδο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2017 11:28Σχολιάστε
Επιστήμονες από την Ελλάδα και τη Ρωσία, ανακάλυψαν ένα νέο είδος εντόμου, του Ovaliptila rhodos, στη γνωστή Κοιλάδα των Πεταλούδων της Ρόδου.
Ένα βήμα πιο κοντά σε ένα καθολικό εμβόλιο για τη γρίπη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2017 18:01Σχολιάστε
Ενώ ο φετινός αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά και στη χώρα μας, με τους ειδικούς να υπενθυμίζουν την αξία του ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αμερικανοί ερευνητές έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της γρίπης που θα προστατεύει από όλα τα στελέχη του ιού της εποχικής και πανδημικής γρίπης.
Ανακαλύφθηκε νέος Μεγάλος Πίθηκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2017 12:53Σχολιάστε
Εντοπίστηκε νέο είδος ουρακοτάγκων που κινδυνεύει με εξαφάνιση
Πτερόσαυρος βγαλμένος από το… Game of Thrones
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2017 14:04Σχόλια (1)
Ανακαλύφθηκε άγνωστο είδος πτερόσαυρου που είχε άνοιγμα φτερών 11 μέτρα, ύψος παρόμοιο με αυτό μιας καμηλοπάρδαλης και τρεφόταν με νεαρής ηλικίας δεινόσαυρους.
1|2|3|4|5|...27