από metereologos.gr
Τρίτη 23 Μαΐου 2017
 

Ιατρική – Βιολογία

Τα light τσιγάρα βλάπτουν σοβαρά τους πνεύμονες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2017 18:50Σχολιάστε
Με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αδενοκαρκινώματος στους πνεύμονες σχετίζονται τα «ελαφριά» (light) τσιγάρα, σύμφωνα με μελέτη του Αντικαρκινικού Κέντρου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, στις ΗΠΑ.
Ανησυχητική εισροή νερού στο παγκόσμιο θησαυροφυλάκιο σπόρων
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2017 16:47Σχολιάστε
Η διαβεβαίωση ότι «θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και σε κάθε φυσική ή ανθρωπογενή φυσική καταστροφή» δείχνει πλέον λιγότερο πειστική: η Νορβηγία υποσχέθηκε να λάβει μέτρα μετά την εισροή νερού στην Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων στην Αρκτική, μια από τις τελευταίες ελπίδες της ανθρωπότητας σε περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδρά αρνητικά στην ποιότητα του ύπνου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2017 12:30Σχολιάστε
Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην ποιότητα του ύπνου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Θώρακος στην Ουάσινγκτον.
Συγκεντρωθείτε στο φαγητό σας και χάστε βάρος χωρίς δίαιτα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2017 12:16Σχολιάστε
Οι άνθρωποι που όταν τρώνε είναι συγκεντρωμένοι στη διαδικασία του φαγητού μπορούν όχι μόνο να χάσουν κιλά, αλλά και να μην τα ξαναπάρουν, υποστήριξαν αμερικανοί ερευνητές σε σχετική ανακοίνωση που έκαναν στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, στο Πόρτο της Πορτογαλίας.
Στην 20η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στην ποιότητα υγείας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2017 12:21Σχολιάστε
Η ποιότητα και διαθεσιμότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχει βελτιωθεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου μετά το 1990. Όμως, από την άλλη, έχουν αυξηθεί οι ανισότητες τόσο μεταξύ των χωρών, όσο και στο εσωτερικό τους. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 20ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ακριβώς πάνω από τη Γερμανία, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Τα υπέρβαρα παιδιά κινδυνεύουν να εκδηλώσουν κατάθλιψη ως ενήλικοι
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2017 08:42Σχολιάστε
Τα άτομα που έχουν είναι υπέρβαρα από μικρή ηλικία έχουν αυξημένο δια βίου κίνδυνο εκδήλωσης μείζονος κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, στο Πόρτο της Πορτογαλίας.
Τα πανίσχυρα σαγόνια του T.rex
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2017 05:00Σχόλια (2)
Ο βασιλιάς των δεινοσαύρων είναι ένας από τους μεγαλύτερους θηρευτές που έζησαν επάνω στη Γη και, όπως όλα δείχνουν, δεν φέρει τυχαία αυτόν τον τίτλο. Όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη, ο Tyrannosaurus rex είχε ικανότητες που ξεπερνούν κάθε ρεκόρ. Μπορούσε να κάνει θρύψαλα τα οστά των θυμάτων του δαγκώνοντάς τα με δύναμη ίση με το βάρος τριών μικρών αυτοκινήτων ενώ παράλληλα τα δόντια του ασκούσαν τρομακτικές πιέσεις που ξεπερνούσαν τους 195 τόνους.
Αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα εργαστηρίου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2017 18:27Σχολιάστε
Δύο ξεχωριστές επιστημονικές ομάδες, εφαρμόζοντας διαφορετικές τεχνικές, κατάφεραν να δημιουργήσουν για πρώτη φορά σε εργαστηριακό περιβάλλον βλαστοκύτταρα που παράγουν αίμα. Το επίτευγμα αναμένεται να αλλάξει τη θεραπεία γενετικών ασθενειών και των αιματολογικών καρκίνων.
Κοινή γενετική κληρονομιά στην Ανατολική Μεσόγειο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2017 17:45Σχόλια (2)
Παρά την πολύπλοκη ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου, υπάρχει μια κοινή γενετική κληρονομιά και συνέχεια από τη Σικελία έως την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο, ενώ οι πληθυσμοί της νότιας Ιταλίας εμφανίζονται να έχουν στενότερη γενετική συγγένεια με τους πληθυσμούς ορισμένων ελληνικών νησιών παρά με της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από εννέα παθήσεις
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2017 13:32Σχολιάστε
Όσο περισσότερο κόκκινο κρέας τρώει κάποιος, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από εννέα διαφορετικές παθήσεις, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο ΒΜJ.
Το γιαούρτι ενδυναμώνει τα οστά και προλαμβάνει την οστεοπόρωση
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2017 12:00Σχολιάστε
Οι ηλικιωμένοι που τρώνε καθημερινά γιαούρτι ενδυναμώνουν τα οστά τους και μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης οστεοπόρωσης, σύμφωνα με ιρλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Osteoporosis International.
«Μεταλλαγμένες» πορτοκαλί πετούνιες πωλούνται παράνομα σε ΕΕ και ΗΠΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2017 16:04Σχολιάστε
Καλλωπιστικές πετούνιες που έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να δίνουν ζωηρά πορτοκαλί άνθη βρέθηκαν να πωλούνται παράνομα στις ΗΠΑ και σε τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές χώρες, αν και οι αρμόδιες αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους καταναλωτές και το περιβάλλον.
Γονιδιακή θεραπεία εναντίον εκφύλισης ωχράς κηλίδας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2017 13:01Σχολιάστε
Ενθαρρυντικές είναι οι πρώτες ενδείξεις από πειραματική γονιδιακή θεραπεία σε άτομα που κινδυνεύουν να χάσουν την όρασή τους, εξαιτίας εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Μύθος τα περί «υγιούς» πάχους
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2017 09:42Σχολιάστε
Η άποψη ότι είναι δυνατό οι παχύσαρκοι να είναι μεταβολικά υγιείς δεν είναι παρά μύθος, υποστηρίζει βρετανική έρευνα. Η μελέτη συμπέρανε ότι οι λεγόμενοι «παχείς αλλά υγιείς» στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
Με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης σχετίζονται άτμισμα και κάπνισμα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2017 07:23Σχολιάστε
Αν και το άτμισμα προμοτάρεται ως «υγιεινή» εκδοχή του καπνίσματος μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας στη Βοστόνη, δείχνουν ότι τόσο τα ηλεκτρονικά, όσο και τα συμβατικά τσιγάρα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
1|2|3|4|5|...27