από metereologos.gr
Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017
 

Ιατρική – Βιολογία

«Κρυφές» γενετικές μεταλλάξεις
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08:00Σχολιάστε
Πολλοί άνθρωποι - έως ένας στους πέντε - που φαινομενικά είναι υγιείς, στην πραγματικότητα είναι πιθανό ότι έχουν στο γονιδίωμά τους μεταλλάξεις, οι οποίες τους προδιαθέτουν για σπάνιες νόσους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Καταγγελίες για σοβαρές παρενέργειες καλλυντικών στις ΗΠΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/06/2017 17:45Σχολιάστε
Υπερδιπλασιασμό των καταγγελιών από γιατρούς και καταναλωτές για παρενέργειες καλλυντικών προϊόντων καταγράφει αμερικανική μελέτη για το χρονικό διάστημα 2015-2016 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.
Ανακαλύφθηκε δίκτυο γονιδίων που αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/06/2017 17:45Σχολιάστε
Πολλά γονίδια που σχετίζονται με την όψιμη απαρχή της νόσου Αλτσχάιμερ εκφράζονται στα μυελοειδή κύτταρα και ρυθμίζονται από μια μοναδική πρωτεΐνη, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής Icahn που δημοσιεύεται στο επιστημονική επιθεώρηση Nature Neuroscience.
Η φυτική πρωτεΐνη προστατεύει από πρόωρη εμμηνόπαυση
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/06/2017 17:02Σχολιάστε
Η αυξημένη κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης φαίνεται να προστατεύει τις γυναίκες από την πρόωρη εμμηνόπαυση και να παρατείνει την αναπαραγωγική τους λειτουργία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
ΔιΆνοια: Δωρεάν εφαρμογή για ασθενείς με άνοια
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2017 17:35Σχολιάστε
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε έγκαιρα τον άνθρωπό μας όταν η άνοια αρχίζει να χτυπά την πόρτα; Η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Science For You (SciFY), υπό την επιστημονική επιμέλεια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, με τη νέα της δωρεάν εφαρμογή ΔιΆνοια προτείνει πρακτικούς τρόπους για τη βοήθεια ανθρώπων με άνοια να βελτιώσουν τις νοητικές τους λειτουργίες, τη διάθεση, τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής τους!
Η ηχορύπανση στο εμπορικό κέντρο της πόλης αναστατώνει την καρδιά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2017 12:04Σχολιάστε
Η ηχορύπανση στα εμπορικά κέντρα των πόλεων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της καρδιάς υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Information Fusion.
Γονιδιακή σχέση έχουν στεφανιαία νόσος και αναπαραγωγική υγεία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2017 11:05Σχολιάστε
Κοινή σχέση υπάρχει ανάμεσα στη στεφανιαία νόσο και την αναπαραγωγική υγεία, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS Genetics. Ερευνητές από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Φινλανδία, με επικεφαλής τον Σον Μπάιαρς του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που έχουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις στο γονιδίωμά τους εξαιτίας των οποίων κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο, έχουν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν περισσότερα παιδιά.
Θέμα DNA το να «διαβάζουμε» τα μάτια των άλλων
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2017 05:00Σχολιάστε
Το DNA επιδρά στην ικανότητα του ανθρώπου να «διαβάζει» τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων απλώς κοιτώντας τα μάτια τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Molecular Psychiatry».
Μια απλή εξήγηση για το σχήμα των αβγών
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/06/2017 14:57Σχολιάστε
Η μεγάλη ποικιλία σχημάτων στα αβγά των πουλιών προβλημάτιζε τον Αριστοτέλη αλλά και τους σημερινούς ορνιθολόγους. Μελέτη στο περιοδικό Science προτείνει τώρα μια απλή εξήγηση: το σχήμα των αβγών εξαρτάται από την πτητική ικανότητα κάθε πουλιού, η οποία επηρεάζει την ανατομία του σκελετού.
Διατροφή πλούσια σε καλά λιπαρά αμβλύνει τα συμπτώματα της νόσου Crohn
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/06/2017 14:13Σχολιάστε
Αμερικανοί ερευνητές απέδειξαν ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένες αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα οι οποίες με τη σειρά τους να καταπολεμήσουν την επιβλαβή φλεγμονή που χαρακτηρίζει τη νόσο του Crohn.
Οι βηματοδότες θυμούνται την ώρα και την αιτία θανάτου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/06/2017 13:55Σχολιάστε
Όταν η κλασική νεκροψία αποτυγχάνει, οι βηματοδότες και άλλες εμφυτεύσιμες συσκευές που συνδέονται στην καρδιά είναι δυνατό να αποκαλύψουν τον χρόνο και την αιτία του θανάτου του κατόχου τους, διαπιστώνουν οι γιατροί.
Μικρές αλλαγές που προλαμβάνουν ή επιβραδύνουν την άνοια
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/06/2017 12:56Σχολιάστε
Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής ίσως καθυστερούν την απαρχή της άνοιας ή επιβραδύνουν την εξέλιξή της, αποφαίνεται νέα έκθεση επιτροπής των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ.
Δυο γονίδια ένοχα για το σύνδρομο Τουρέτ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/06/2017 06:20Σχόλια (2)
Διεθνής επιστημονική ομάδα με τη συμμετοχή τριών ελληνικής καταγωγής επιστημόνων ανακάλυψε σε δύο γονίδια σπάνιες μεταλλάξεις οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης του συνδρόμου Τουρέτ (Tourette), μιας κληρονομικής νευροαναπτυξιακής διαταραχής που χαρακτηρίζεται από ακούσιες κινήσεις και φωνητικά τικ.
Σύσταση για απαγόρευση αλιείας στον Κορινθιακό λόγω μεδουσών
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2017 17:15Σχόλια (4)
Απαγόρευση κάθε αλιευτικής δραστηριότητας στον Κορινθιακό Κόλπο για έναν χρόνο προτείνει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική αύξηση των μεδουσών.
Στρες, ο συχνός «ένοχος» για τον πονοκέφαλο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2017 14:31Σχολιάστε
Την άμεση σχέση ανάμεσα στην κεφαλαλγία και στο στρες, ως αναφερόμενου εκλυτικού παράγοντα, κατέδειξε για πρώτη φορά, πρόσφατη κλινική μελέτη της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αιγινήτειο».
1|2|3|4|5|...27