10 Νοεμβρίου
Οι δεινόσαυροι πεθαίνουν στο Πλανητάριο
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, ΠΕΝΤΕΛΗΣ 11 & ΛΕΩΦ. ΣΥΓΓΡΟΥ 387, Π. ΦΑΛΗΡΟ
Την ψηφιακή παράσταση «Ο θάνατος των δεινοσαύρων» παρουσιάζει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο αύριοκαι προσκαλεί μεγάλους και μικρούς σε ένα συναρπαστικό ταξίδι εκατομμύρια χρόνια πίσω στον χρόνο, στην εποχή της κυριαρχίας των δεινοσαύρων στη Γη αλλά και της μυστηριώδους εξαφάνισής τους. Το ταξίδι αυτό θα προβληθεί στον εντυπωσιακό τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου με τρόπο που μετατρέπει την παράσταση σε μια εικονική περιπέτεια που κόβει την ανάσα. Κατά την αυριανή ημέρα της πρεμιέρας θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις (ώρες 18.30, 20.00 και 21.00) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, βάσει δελτίων εισόδου που θα αρχίσουν να διανέμονται από τις 18.00. Την πρώτη παράσταση θα προλογίσει ο Μιχαήλ Δερμιτζάκης, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
11 Νοεμβρίου
Οταν το Μοναστηράκι ήταν τουρκικό
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ, ΛΕΩΦ. ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΝΟΥ 48, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Αν περπατώντας στην Αδριανού αναρωτηθήκατε ποτέ πώς ήταν αυτή η περιοχή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, μεθαύριο έχετε τη δυνατότητα να λάβετε τις απαντήσεις σας. Στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου ομιλιών του ΕΙΕ «Ματιές στην πόλη: μεταξύ αρχιτεκτονικών και αρχαιολογικών προσεγγίσεων», ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ Μανόλης Κορρές θα σας ξεναγήσει στο πώς ήταν «Η οδός Αδριανού μετά των πέριξ επί Τουρκοκρατίας». Φροντίστε λοιπόν να βρίσκεστε στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών στις 19.00 ή να τον παρακολουθήσετε διαδικτυακά από τη διεύθυνση www.ekt.gr/events/live/.
13 Νοεμβρίου


Το γονιδιακό γνώθι σαυτόν
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ & Π. ΚΟΚΚΑΛΗ, ΑΘΗΝΑ
Στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «Η επιστήμη στη ζωή μας», το Megaron Plus φιλοξενεί την Πέμπτη τη συζήτηση «Το γονιδίωμά μας. «Γνώθι σαυτόν»: Μύθος, προκλήσεις και προοπτικές». Κατ’ αυτήν, ένας μοριακός βιολόγος και δάσκαλος Γενετικής (Χαράλαμπος Σαββάκης), μια φιλόσοφος που εργάζεται σε θέματα βιοηθικής (Σταυρούλα Τσινόρεμα) και μια μαχόμενη γιατρός με ειδικότητα στον καρκίνο (Αννα Εφραιμίδου) θα θέσουν και θα απαντήσουν ερωτήματα όπως «Τι είναι γραμμένο στο DNA μας;», «Πόσο το DNA μας καθορίζει ποιοι είμαστε, τις ικανότητές μας, την υγεία μας;», «Θα αλλάξει η Ιατρική στη νέα εποχή της Γονιδιωματικής και πώς;», «Υπάρχουν μέσα στο DNA μας πληροφορίες που αφορούν το μέλλον μας, τις οποίες ίσως δεν θα θέλαμε να γνωρίζουμε;», «Πώς θα προστατευθούν βασικά δικαιώματα του ατόμου σε μια πιθανή «γενετοκρατούμενη» φάση της Ιατρικής;». Η είσοδος για να τους ακούσετε είναι ελεύθερη, στις 19.00, με δελτία προτεραιότητας που αρχίζουν να διανέμονται από τις 17.30.
14-16 Νοεμβρίου


Ιστορία και Διδακτική της Φυσικής
ΑΙΘΟΥΣΕΣ 13, 16, 17 & ΤΕΕΑΠΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ
Το Εργαστήριο Διδακτικής των Θετικών Επιστημών και το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνουν το 8ο Συνέδριο Ιστορίας,Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών, με το βασικό ερώτημα «αν και με ποιους τρόπους η Ιστορία και η Φιλοσοφία των Φυσικών Επιστημών είναι δυνατόν να συμβάλουν στην αναβάθμιση της διδασκαλίας τους». Οι τρεις κύριες θεματικές είναι: «Η συμβολή της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Φυσικών Επιστημών στη διδασκαλία και στη δημόσια κατανόησή τους», «Φυσικές Επιστήμες, Κοινωνία, Τεχνολογία και Περιβάλλον» και «Τέχνη και Φυσικές Επιστήμες». Παράλληλα θα φιλοξενηθούν εργασίες που αναφέρονται σε όλες τις πλευρές της πολιτισμικής διάστασης της επιστημονικής γνώσης στις τυπικές και μη τυπικές μορφές εκπαίδευσης. Περισσότερα στοιχεία και το πρόγραμμα στον ιστότοπο www.hipst.gr/.
15-16 Νοεμβρίου


Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα στο Μέγαρο


ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΙΚΗΣ, ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ & Π. ΚΟΚΚΑΛΗ, ΑΘΗΝΑ
Η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας θα ξεκινήσει εφέτος στην Αθήνα με το Disrupt Startup ScaleUP, που θα αναμεταδοθεί ζωντανά σε 150 χώρες. Πρόκειται για μια διοργάνωση που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά και έχει ήδη λάβει παγκόσμια αναγνώριση, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο διαδικτυακούς θεατές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, ζωντανούς διαγωνισμούς, παράλληλα εργαστήρια, ομιλίες, συζητήσεις σε πάνελ και πλούσιο ψυχαγωγικό κομμάτι, εστιασμένα όλα στην ανάδειξη καινοτόμων ιδεών από καταξιωμένα παραδείγματα νέων επιχειρηματιών. Για τις λεπτομέρειες και το πρόγραμμα αναλυτικά, δείτε το http://2014.industrydisruptors.org/

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ