Οι λάτρεις των selfies το ξέρουν καλά: τα δημοφιλή πορτρέτα προκειμένου να είναι επιτυχημένα απαιτούν καλό φωτισμό. Αυτό σκέφθηκε ένας 57χρονος αμερικανός φωτογράφος από το Νιου Τζέρσι και δημιούργησε το LuMee. Μια θήκη για smartphone η οποία φωτίζει τη συσκευή γύρω-γύρω με αποτέλεσμα όταν ο χρήστης ενεργοποιεί την εμπρόσθια κάμερα του κινητού του για μια selfie να βγαίνει φωτογραφία σωστά φωτισμένος – ακόμη και αν βρίσκεται σε σκοτεινό σημείο.

Ο επινοητής της πρωτότυπης θήκης για iPhone 5 και 5S, Αλαν Σούμεϊκ, αντιμετώπισε για πρώτη φορά το πρόβλημα του φωτισμού όταν έκανε Skype με την κόρη του που σπούδαζε στην Ιταλία. Ο ίδιος δεν μπορούσε να τη δει καθαρά καθώς καθόταν σε σκοτεινό σημείο του σπιτιού. «Είπα στη γυναίκα μου: Γιατί δεν υπάρχει ένα φως που να μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να φωτίσει το smartphone ή τον υπολογιστή του;» αναφέρει ο Σούμεϊκ.
Αρχικά έφτιαξε μια κατασκευή από φελιζόλ και χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Στην πορεία, εξελίσσοντας την ιδέα του, κατέληξε σε μια φωτεινή θήκη.

Η θήκη LuMee διαθέτει ενσωματωμένα LED και αντλεί ενέργεια από τη δική της αυτόνομη μπαταρία, η οποία απαιτεί φόρτιση διάρκειας 30-45 λεπτών. Στο πίσω μέρος της θήκης υπάρχει ένας διακόπτης με τη βοήθεια του οποίου ο χρήστης μπορεί εύκολα και γρήγορα να ρυθμίσει την ένταση του φωτός.

Σύμφωνα με τον Σούμεϊκ, η τιμή της «πεφωτισμένης» θήκης αγγίζει τα 30 ευρώ, ενώ σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσουν και θήκες για ταμπλέτες και smartphones άλλων εταιρειών.

Βραχιόλι SOS

Ονομάζεται spotNsave και αποτελεί ένα βραχιόλι που εκπέμπει SOS και φέρει την υπογραφή του ινδού μηχανικού Τσίραγκ Ζαγκτιάνι. Το βραχιόλι-«σωματοφύλακας» συνδέεται με smartphone –για την ώρα με Android συσκευές, ενώ η σύνδεση με συσκευές iOS θα ακολουθήσει σύντομα –μέσω Bluetooth. Ο χρήστης περνάει στο δωρεάν app τις πέντε επαφές που σε ρόλο «αγγέλων» θα ειδοποιούνται σε περίπτωση κινδύνου.

Στο πάτημα του κεντρικού κουμπιού SOS δύο φορές το spotNsave αποστέλλει ειδοποιήσεις σε φίλους και συγγενείς γύρω από τη θέση του κατόχου του στον χάρτη της πόλης, γνωστοποιώντας ότι αντιμετωπίζει κίνδυνο. Με τον τρόπο αυτόν τα οικεία του πρόσωπα θα είναι σε θέση να γνωρίζουν πού βρίσκεται ώστε να ειδοποιήσουν τις αρμόδιες αρχές. «Οταν κάποιος δέχεται μια σοβαρή απειλή είναι πραγματικά αδύνατο να κάνει την κίνηση να βγάλει το κινητό από την τσέπη ή την τσάντα, να το ξεκλειδώσει και να στείλει ένα μήνυμα σε έναν φίλο ή γνωστό του» εξηγεί ο Ζαγκτιάνι. «Σε τέτοιες περιπτώσεις, το spotNsave θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά αποστέλλοντας σημαντικά στοιχεία γύρω από το σημείο στο οποίο βρίσκεται με SMS στα αγαπημένα του πρόσωπα».

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του (www.spotnsave.com), το βραχιόλι SOS στοιχίζει 34 ευρώ, ενώ στην ίδια τιμή υπάρχει και η αντίστοιχη εκδοχή ενός κολιέ με σχήμα κρυστάλλου.

GoPro για σκύλους

Για όσους αναρωτιούνται τι μπορεί να σκαρώνει ο σκύλος τους όλη μέρα, υπάρχει πλέον η τεχνολογία και τα απαραίτητα… αξεσουάρ για να το μάθουν. Ο λόγος για το ειδικό γιλέκο για σκύλους, Fetch, το οποίο είναι ικανό να φιλοξενεί την κάμερα για «σκληρές» περιπέτειες GoPro.

Ο ιδιοκτήτης του κατοικιδίου μάλιστα είναι σε θέση να επιλέξει πού θα τοποθετήσει την κάμερα: στην πλάτη ή στο στέρνο του σκύλου.
«Σκάψιμο, τρέξιμο, κολύμπι, κυνήγι και εξερεύνηση: τώρα και τα κατοικίδια μπορούν να αποκαλύψουν τον εντυπωσιακό κόσμο τους με τη βοήθεια του ειδικού λουριού στερέωσης της κάμερας» υποστηρίζει από την πλευρά της η GoPro.
Το γιλέκο είναι φτιαγμένο ώστε να προσαρμόζεται σε σκύλους με βάρος από επτά ως 54 κιλά.

Προτζέκτορας «φωτίζει» ποδηλάτες

Εναν προτζέκτορα λέιζερ, που εκπέμπει τη φιγούρα ενός φωτεινού πράσινου ποδηλάτου στην άσφαλτο, μπροστά από το δίκυκλο δημιούργησε η λονδρέζικη εταιρεία Blaze.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, στόχος του προβαλλόμενου συμβόλου ήταν η αντιμετώπιση του κινδύνου του λεγόμενου «τυφλού σημείου» των αυτοκινητιστών, που πολλές φορές στοιχίζει τη ζωή των ποδηλατών. Με τον τρόπο αυτόν οι οδηγοί είναι σε θέση να βλέπουν –ιδιαίτερα τη νύχτα –το φωτεινό σύμβολο από μακριά, με αποτέλεσμα να είναι πιο προσεκτικοί. Ο προτζέκτορας τοποθετείται εύκολα στο τιμόνι του ποδηλάτη, με τη φωτεινή πράσινη φιγούρα ασφαλείας να εκπέμπεται στην άσφαλτο, 5-6 μέτρα μπροστά από τον ίδιο. Επίσημα βρετανικά στοιχεία αναφέρουν ότι περίπου το 80% των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται ποδηλάτες συμβαίνουν ενώ οι ίδιοι κινούνται ευθεία στον δρόμο και άλλα οχήματα πραγματοποιούν μανούβρες εμποδίζοντας την πορεία τους.
Η τιμή του προτζέκτορα ασφαλείας για ποδηλάτες σκαρφαλώνει στα 150 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ