Eνα χάπι που… ρίχνει φως στο έντερο χρησιμοποιείται στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών για την αντιμετώπιση νόσων του εντέρου. Το χάπι περιέχει μίνι «προβολείς» οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι ώστε να φωτίζουν και να επουλώνουν τους ιστούς που εμφανίζουν φλεγμονή εν όσω εκείνο περνά από το γαστρεντερικό σύστημα.
Η νόσος


Η θεραπεία αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου –πρόκειται για μια ομάδα χρόνιων ασθενειών που αφορούν φλεγμονή της εσωτερικής «φόδρας» του. Οι δύο κύριες νόσοι αυτής της ομάδας είναι η ελκώδης κολίτιδα, καθώς και η νόσος του Crohn (η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει το παχύ έντερο, ενώ η νόσος του Crohn ολόκληρο το πεπτικό σύστημα). Τα συμπτώματα αμφοτέρων των νόσων περιλαμβάνουν πόνους στην κοιλιά, διάρροια ή αντιθέτως δυσκοιλιότητα, απώλεια βάρους και υπερβολική κόπωση. Παρ’ ότι τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά, πρόκειται για ασθένειες με αυτοάνοση βάση (το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα δηλαδή του ασθενούς επιτίθεται λανθασμένα στο επιθήλιο του εντέρου).
Οι συμβατικές θεραπείες περιλαμβάνουν λήψη κορτικοστεροειδών για τη μείωση της φλεγμονής, καθώς και ανοσοκατασταλτικών με στόχο να μπει «φρένο» στη λανθασμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν ο ασθενής δεν αποκριθεί στη θεραπεία μπορεί να γίνει χειρουργική αφαίρεση του πληγέντος τμήματος του εντέρου.
Η φωτοθεραπεία


Η νέα προσέγγιση βασίζεται στη φωτοθεραπεία στο πλαίσιο της οποίας οι ιστοί εκτίθενται σε χρώματα διαφορετικών χρωμάτων (το μπλε, το κόκκινο και το υπεριώδες έχει φανεί ότι είναι τα πιο αποτελεσματικά). Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το φως μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να ενθαρρύνει την επούλωση βλαβών, αν και δεν είναι σαφές πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό.
Η φωτοθεραπεία εφαρμόζεται ήδη για την αντιμετώπιση πλήθους προβλημάτων, όπως η ακμή, η ψωρίαση, το έκζεμα, τα δερματικά τραύματα, καθώς και η ουλίτιδα. Πρόσφατα πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι και η έκθεση του εντέρου στο φως μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές.
Η κλινική δοκιμή


Τώρα ερευνητές στην Ολλανδία δοκιμάζουν το χάπι φωτοθεραπείας σε ανθρώπους. Ειδικοί από το Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο στο Αμστερνταμ έχουν συλλέξει 18 εθελοντές με προβλήματα στο έντερο στους οποίους θα χορηγήσουν το χάπι-«προβολέα».
Η διαδικασία έχει ως εξής: ο ασθενής καταπίνει το χάπι που έχει μήκος περίπου ένα εκατοστό. Αυτό, καθώς περνά από το έντερο, φωτίζει τις φλεγμαίνουσες περιοχές με κόκκινο και μπλε φως.
Πριν από τη χορήγηση του… φωτεινού χαπιού, οι επιστήμονες αναλύουν πόση ώρα χρειάζεται η τροφή ώστε να περάσει από το πεπτικό σύστημα του ασθενούς. Με βάση αυτή τη γνώση ρυθμίζουν το φως ώστε να πέφτει επάνω στους ιστούς σε συγκεκριμένες στιγμές για να στοχεύεται το κατάλληλο σημείο του εντέρου κάθε φορά.
Διάχυση με εύρος 360 μοιρών


Οι πηγές φωτός είναι τοποθετημένες σε σχήμα δακτυλίου έτσι ώστε το φως να διαχέεται σε εύρος 360 μοιρών επιτρέποντας σε όλον τον ιστό να φωτίζεται. Σημειώνεται ότι μια παρόμοια λογική που αφορά μόνο εκπομπή κόκκινου φωτός στο ορθόν αναμένεται να δοκιμαστεί από τους ολλανδούς επιστήμονες για τη μείωση της φλεγμονής και σε αυτή την περιοχή.
Σχολιάζοντας το νέο χάπι-συσκευή ο δρ Κρις Φρέιζερ, γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο St Mark στο Χάροου, ανέφερε: «Η χρήση ενός χαπιού που ρίχνει φως στο γαστρεντερικό σύστημα ως πιθανή θεραπεία για τους φλεγμαίνοντες ιστούς αποτελεί μια απλή αλλά εκπληκτική σύλληψη. Φαίνεται ότι η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει γιατρούς και ασθενείς. Αναμένουμε τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών».

HeliosPlus