Η βουτηχτάρα της λίμνης Αλαότρα, ένα πουλί που ζούσε μόνο σε μια μικρή γωνιά της Μαδαγασκάρης, εξαφανίστηκε λόγω της εισαγωγής ενός σαρκοφάγου ψαριού και της χρήσης αλιευτικών διχτυών από νάιλον, επιβεβαιώνει η τελευταία επίσημη έκθεση για τα σπανιότερα πτηνά του κόσμου.

Η βουτηχτάρα της Αλαότρα (Tachybaptus rufovalatus) εθεάθη τελευταία φορά το 1985, αναφέρει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οργάνωση που συντάσσει την Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών.

Είναι το πρώτο πτηνό που κηρύσσεται εξαφανισμένο από το 2008, αναφέρει το BBC.

«Δεν απομένει πια καμία ελπίδα για το είδος. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις» δήλωσε στο AFP ο Λίον Μπέναν, επιστημονικός διευθυντής της οργάνωσης BirdLife που συνεργάζεται με την IUCN.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες που προκάλεσαν την εξαφάνιση της βουτηχτάρας ήταν η εισαγωγή του ξένου σαρκοφάγου ψαριού Channa striata, το οποίο άλλαξε την οικολογική ισορροπία της λίμνης, αλλά και η εκτεταμένη χρήση διχτυών από νάιλον που συχνά παγίδευαν τα πτηνά.

Από τα 10.027 είδη πτηνών που έχουν αναγνωριστεί έως σήμερα, εκατοντάδες βρίσκονται ήδη στην Κόκκινη Λίστα. Τα 132 θεωρούνται εκλιπόντα (εξαφανισμένα), τα 4 είναι εκλιπόντα από τη φύση (αλλά επιζούν σε ζωολογικούς κήπους), τα 190 βρίσκονται σε κρίσιμο κίνδυνο, τα 382 είναι κινδυνεύοντα και τα 838 σχεδόν απειλούμενα.