Με έντονο παρασκήνιο, μυστικά δείπνα, ακόμη και με καταγγελίες για επιχειρούμενους εκβιασμούς κορυφώνεται η μάχη για τη διαδοχή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων μονομάχων, των Μητροπολιτών Θηβών κ. Ιερώνυμου και Σπάρτης κ. Ευστάθιου, έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς η μάχη είναι αμφίρροπη, οι δυνάμεις περίπου ίδιες και το αποτέλεσμα θα κριθεί για μερικές ψήφους. Και οι δύο αναζητούν συμμάχους στα στρατόπεδα των συνυποψηφίων τους Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου και Δημητριάδος κ. Ιγνάτιου, οι οποίοι παρά το ότι έχουν ανακοινώσει ήδη τις υποψηφιότητές τους δεν συγκεντρώνουν μεγάλες δυνάμεις.


«Είμαι αποφασισμένος να ζητήσω από τους σεβασμιότατους ιεράρχες αδελφούς μου στην προσεχή αρχιεπισκοπική εκλογή την προτίμησή τους στην ταπεινότητά μου προκειμένου να διατυπωθεί και μια άλλη δυνατότητα μέσα στην ιεραρχία σε ό,τι αφορά την άσκηση των μεγάλων καθηκόντων της ιεραρχίας έναντι του Θεού και των ανθρώπων» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ανακοινώνοντας και επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος. Συνεργάτες του κ. Ανθιμου επέμεναν ότι η υποψηφιότητά του υποστηρίζεται από 15 ιεράρχες. Ωστόσο άλλοι μητροπολίτες λένε ότι συγκεντρώνει περίπου 7 ως 9 εκλέκτορες.


Την υποψηφιότητά του ανακοινώνει επισήμως μέσω του «Βήματος» και ο Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος επισημαίνει ότι είναι «πρόθυμος να αποδεχθεί ό,τι η Εκκλησία προσφέρει, είτε είναι έπαινος είτε σταυρός».


* Μήλον της Εριδος


Ο ιεράρχης της Θεσσαλονίκης αποτελεί μήλον της Εριδος μεταξύ των Μητροπολιτών Θηβών και Σπάρτης, οι οποίοι επιθυμούν την επίτευξη μιας συμφωνίας μαζί του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Ιερώνυμος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση αλλά και τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Υπέρ της επίτευξης συμφωνίας του κ. Ανθιμου με τον Μητροπολίτη Θηβών έχουν ταχθεί δύο από τα πνευματικά παιδιά του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, οι Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος. Οι δύο ιεράρχες σε συζητήσεις που είχαν με άλλους μητροπολίτες έλεγαν ότι «αν ο κ. Ανθιμος δεν εξασφαλίσει σημαντικό αριθμό εκλεκτόρων και κυρίως τη διατήρησή τους σε όλες τις φάσεις της εκλογικής διαδικασίας θα πρέπει να έλθει σε συνεννόηση με τον κ. Ιερώνυμο». Ωστόσο τηλεφωνική συνομιλία είχε ο κ. Ανθιμος και με τον Μητροπολίτη Σπάρτης, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα και τη Δευτέρα, οπότε συνεδρίασε εκτάκτως η 12μελής Διαρκής Ιερά Σύνοδος για να ορίσει την ημερομηνία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου.


Οι Μητροπολίτες Θηβών και Σπάρτης επιχειρούν να ρίξουν γέφυρες επικοινωνίας και με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο. «Οι γέφυρες στην ιεραρχία στήνονται και ξεστήνονται εύκολα» δηλώνει στο «Βήμα» συνεργάτης του Μητροπολίτη Δημητριάδος. Ο κ. Ιγνάτιος διατηρεί καλές σχέσεις με πνευματικά παιδιά του Μητροπολίτη Θηβών, ενώ γνωρίζει τον Μητροπολίτη Σπάρτης από την εποχή που ήταν μικρό παιδί. Οπως λένε συνεργάτες του, η υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Δημητριάδος υποστηρίζεται από 15 ιεράρχες. Αλλοι όμως μητροπολίτες δηλώνουν ότι η υποψηφιότητά του δεν πρόκειται να συγκεντρώσει περισσότερες από 8 ψήφους. Ο κ. Ιγνάτιος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μέσα από την εκπομπή «Ουδείς αναμάρτητος» της κυρίας Αννας Παναγιωταρέα στην κρατική τηλεόραση προχθές αργά το βράδυ.


Η προεκλογική μάχη έχει οδηγήσει και σε αναζωπύρωση παλαιών συζητήσεων για τον ρόλο των εκκλησιαστικών οργανώσεων που ταλάνισαν την Εκκλησία. Η υποστήριξη του Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαου στον Μητροπολίτη Σπάρτης προκαλεί αντιδράσεις από ορισμένα μέλη της ιεραρχίας.


* Οι διαχωριστικές γραμμές


Ο μητροπολίτης με τις εντυπωσιακές σπουδές στα μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχει προκαλέσει την τελευταία διετία με τη στάση του αντιδράσεις στην ιεραρχία. Το γεγονός ότι αδελφός του είναι ο επικεφαλής της Αδελφότητας Θεολόγων «Ο Σωτήρ» δίνει την ευκαιρία για κριτική από την πλευρά των αντιπάλων του Μητροπολίτη Σπάρτης που κάνουν λόγο για επανεμφάνιση διαχωριστικών γραμμών που αναπτύχθηκαν στα μέσα της δεκαετίες του ’50 και κυριάρχησαν κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. «Θα επιστρέψουν οι σκοταδιστές. Θα μας διοικήσουν οι οργανωσιακοί. Θα αναβιώσουν τα ιεροδικεία. Θα μετράνε τα γένια και τις κοτσίδες μας. Δεν θα μπορούμε να κυκλοφορούμε χωρίς καλυμμαύχι» είναι τα επιχειρήματα που προβάλλουν όσοι επικρίνουν τον Μητροπολίτη Σπάρτης. Μάλιστα, παλαιότεροι μητροπολίτες δηλώνουν ότι η εκλογή του κ. Ευστάθιου θα βοηθήσει τον κ. Νικόλαο «να εκλέξει τους μητροπολίτες που επιθυμεί και έτσι ύστερα από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια να διεκδικήσει με αξιώσεις τον αρχιεπισκοπικό θρόνο».


Από την πλευρά τους οι υποστηρικτές του Μητροπολίτη Σπάρτης απαντούν ότι αυτές οι διαχωριστικές γραμμές «ήταν που οδήγησαν τους Αρχιεπισκόπους Αλβανίας κ. Αναστάσιο και Αμερικής κ. Δημήτριο να εγκαταλείψουν την Εκκλησία της Ελλάδος επειδή ήταν μέλη της Αδελφότητας Θεολόγων «Η Ζωή». Και αυτοί οι ίδιοι που χαρακτηρίζουν τον κ. Ευστάθιο «Ζωικό» ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πως ουδέποτε υπήρξε μέλος κάποιας οργάνωσης».


Τα μέλη της ιεραρχίας χωρισμένα σε ομάδες και στοιχισμένα πίσω από τους υποψηφίους οργανώνουν δεκάδες συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα. Ηδη στην Αθήνα έχουν πραγματοποιηθεί τρεις «μυστικοί δείπνοι». Και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η διοργάνωση και άλλων στη Θεσσαλονίκη, στη Σπάρτη, στη Λιβαδειά, στον Βόλο, στην Καστοριά, στην Κοζάνη, στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη.


Αντιδράσεις


Οι καταγγελίες για εκβιασμούς από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο κατά του Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιου προκάλεσαν θύελλα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο κ. Χρυσόστομος κατήγγειλε ότι δέχεται επώνυμους και ανώνυμους εκβιασμούς και λασπολογίες από υποστηρικτές του κ. Ευστάθιου. Ακόμη προειδοποίησε ότι επιφυλάσσεται για κάθε ένδικο μέσο προκειμένου να περιφρουρήσει την τιμή και την αξιοπρέπειά του. «Εξ αφορμής δημοσιευμάτων στην τοπική εφημερίδα «Σημαία», αλλά και επωνύμων και ανωνύμων εκβιασμών και λασπολογίας τα οποία δέχομαι εκ μέρους υποστηρικτών της υποψηφιότητας του Μητροπολίτη Σπάρτης και Μονεμβασίας κ. Ευστάθιου και επειδή θεωρώ ότι ο τρόπος αυτός μεθόδευσης εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου είναι εκκλησιαστικώς ανήθικος και κοινωνικώς ανοίκειος, εκφράζω τη βαθιά μου λύπη και απαντώ προς όλους αυτούς ότι δεν θα υποστηρίξω πλέον την υποψηφιότητα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου» δήλωσε ο κ. Χρυσόστομος.


Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος διέψευδε τις καταγγελίες αυτές και μιλώντας στο «Βήμα» έκανε λόγο για σκοπιμότητες που στόχο έχουν τον περιορισμό της δυναμικής που έχει η υποψηφιότητά του.