Αιμίλιος Ριάδης, Μορίς Ραβέλ, Πέτρος Πετρίδης, Αλμπέρ Ρουσέλ. Δύο έλληνες και δύο γάλλοι μουσικοί που κινούνται σε παράλληλες γραμμές βρίσκονται στο επίκεντρο της συναυλίας που θα δοθεί την Τρίτη, 19 Μαρτίου, στην Αίθουσα των Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου.


Κεντρικός πυρήνας το Παρίσι. Ο Αιμίλιος Ριάδης και ο Πέτρος Πετρίδης βρέθηκαν εκεί λίγο πριν από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πρώτος έφθασε εκεί το 1910, μετά από δύο χρόνια σπουδών στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, και ο δεύτερος το 1911, με σκοπό να σπουδάσει νομικά και πολιτικές επιστήμες. Και τους δύο τους κέρδισε τελικά η μουσική και, λίγο ως πολύ αυτοδίδακτοι, χάραξαν τη δική τους προσωπική πορεία. Την ίδια εποχή στο Παρίσι ζούσαν και δούλευαν ο Ραβέλ και ο Ρουσέλ. Η έκρηξη του Πολέμου όμως υπήρξε το κορυφαίο γεγονός που άλλαξε ριζικά την πορεία των συνθετών που έργα τους θα παρουσιαστούν στη συναυλία αυτή. Ο Ραβέλ (1875-1937) παρά την ευπαθή του κράση κατετάγη και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή (1916)· μετά τον επαναπατρισμό του (1915) ο Ριάδης κατετάγη κι εκείνος ενώ ο Πετρίδης έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-13). Η παράλληλη πορεία των τριών συνθετών εξάλλου συνεχίζεται και σε καθαρά μουσικό επίπεδο.


Στη συναυλία της Τρίτης λοιπόν, που αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής με την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση και πραγματοποιείται με τη χορηγία του ομίλου Antenna, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τον Βύρωνα Φιδετζή θα ερμηνεύσει αντιπροσωπευτικά έργα των Ραβέλ, Ριάδη, Ρουσέλ και Πετρίδη. Σολίστ η υψίφωνος Μάρθα Αράπη.


Το πρόγραμμα θα αρχίσει με τον «Τάφο του Κουπρέν», έργο που ο Ραβέλ αφιέρωσε στους φίλους που σκοτώθηκαν στο μέτωπο και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του μουσικού του πνεύματος. Στη συνέχεια θα ακουστεί ο κύκλος τραγουδιών για υψίφωνο και ορχήστρα «Γιασεμιά και μιναρέδες» του Αιμίλιου Ριάδη. Το πρώτο μέρος της συναυλίας θα ολοκληρωθεί με τα «Τέσσερα τραγούδια για υψίφωνο και ορχήστρα» του Ριάδη σε ενορχήστρωση Πέτρου Πετρίδη. Το δεύτερο μέρος θα αρχίσει με το «Συμπόσιο της αράχνης» του Αλμπέρ Ρουσέλ (1869-1937) και η συναυλία θα ολοκληρωθεί με την «Ιωνική Σουίτα» του Πέτρου Πετρίδη.