από metereologos.gr
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
 
 

Ο Παπανδρέου, η κάνναβη και ο Καραμανλής

Τι είπε ο πρώην πρωθυπουργός για το σκάνδαλο Novartis, τις ευθύνες της ΝΔ, το Σκοπιανό και τον Ν. Κοτζιά
Ο Παπανδρέου, η κάνναβη και ο Καραμανλής
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στην Βουλή βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠαΣοΚ Γ. Παπανδρέου για να διατυπώσει άποψη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την κάνναβη. Ο κ. Παπανδρέου προσκλήθηκε ως αρμόδιος να τοποθετηθεί για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας σχετικά με την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Τον είχε προτείνει ο βουλευτής του Ποταμιού Γρ. Ψαριανός με το επιχείρημα ότι «είναι πρώην πρωθυπουργός και επιτρέπεται η πρόσκληση προσωπικοτήτων, επιφανών ανθρώπων που γνωρίζουν το αντικείμενο και μπορούν να μας πουν πράγματα που θα μας είναι πάρα πολύ χρήσιμα». Ο κ. Παπανδρέου δεν περιορίστηκε ωστόσο στην φαρμακευτική κάνναβη αλλά επανέλαβε την πρότασή του για αποποινικοποίηση της κάνναβης γενικώς αλλά για ιδία χρήση.

Η παρουσία του κ. Παπανδρέου στην Βουλή προσέλκυσε το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων που είχαν ένα ενδιαφέρον «πηγαδάκι» με τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και την υπόθεση Novartis διατυπώνοντας αιχμές για την περίοδο διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Παρουσία των βουλευτών του Ποταμιού Γρ. Ψαριανού και Γ. Αμυρά, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για σκάνδαλο εστιάζοντας στην περίοδο που κυβέρνησε η ΝΔ (2004-2009) για να πει ότι τότε το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης εκτοξεύθηκε: «τα φαινόμενα αυτά μας οδήγησαν στην κρίση» είπε μάλιστα αποδίδοντας «τεράστιες πολιτικές ευθύνες» για την εξέλιξη αυτή στον κ. Καραμανλή. Πιο φειδωλός εμφανίστηκε όσον αφορά την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην επίμαχη δικογραφία βάσει των ανώνυμων καταγγελιών που περιλαμβάνει. Και μίλησε για «κλίμα λάσπης» υποστηρίζοντας ότι πριν συσταθεί η προανακριτική επιτροπή θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει για την βασιμότητα των κατηγοριών αλλά και για την ουσία της υπόθεσης το τριμελές δικαστικό συμβούλιο που θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Καστανίδη.

«Είναι ένα υπαρκτό σκάνδαλο αλλά δεν ξέρω ποια είναι η διάσταση του. Όμως μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει για να λασπολογήσει», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ σημείωσε πως «θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η σύσταση του συμβουλίου και αν είχε γίνει θα ξέραμε αν υπήρχαν στοιχεία προκειμένου να πάμε σε προανακριτική».

«Εγώ δεν είμαι δικαστής, αν υπάρχουν καταγγελίες και υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν. Είναι σκάνδαλο ή σκευωρία ρωτάνε πολλοί. Η κατάληξη μπορεί να είναι πως είναι και σκάνδαλο και σκευωρία», είπε. Ενώ συμπλήρωσε: «Το λάθος όλης αυτής της υπόθεσης είναι πως αν στην χώρα μας απλώς θέλουμε για πολιτικούς λόγους να χτυπάμε ο ένας τον άλλον και να λασπώνουμε ο ένας τον άλλον θα χάσουμε την ουσία, δηλαδή να φτιάξουμε ένα κράτος που επιτέλους αυτά τα φαινόμενα θα τα σταματήσει. Το να κόψουμε το κεφάλι των αντιπάλων μας δεν αλλάζει το σύστημα, μπορούμε να έχουμε την βούληση να χτυπηθούν όλα αυτά τα συμφέροντα; Αυτό θέλω εγώ», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στο Σκοπιανό, επιρρίπτοντας και για το θέμα αυτό ευθύνες στον Κ. Καραμανλή, σημειώνοντας ότι «το 2008 ο Κώστας Καραμανλής μαζί με εμένα και τους άλλους αρχηγούς είχαμε σχεδιάσει την κόκκινη εθνική γραμμή για την σύνθετη ονομασία και όταν έγινε συζήτηση στη Βουλή εγώ επαίνεσα τον Καραμανλή για την στάση του. Αυτά έλεγε ο Καραμανλής τότε, μην κάνει τώρα πίσω για λόγους ψηφοθηρικούς».

Μάλιστα είπε ότι είχε χειριστεί το θέμα και ως υπουργός εξωτερικών και ως πρωθυπουργός, λέγοντας ότι είχαμε φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία με την ονομασία «Γκόρνα Ματσεντόνια». «Όμως στην συνέχεια υπήρξε ο εμφύλιος με τους αλβανούς στα Σκόπια και έτσι το θέμα πάγωσε», πρόσθεσε, για να παρατηρήσει: «Εάν υπάρχει διάθεση από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης στα Σκόπια πρέπει να το αξιοποιήσουμε». Για τα συλλαλητήρια είπε ότι κατανοεί όσους συμμετείχαν αλλά θεωρεί ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση λύσης». «Δεν γίνεται να υπάρξει λύση χωρίς το όνομα Μακεδονία, πρέπει να βάλουμε ρεαλιστικά τα διλήμματα μπροστά μας. Άλλο το ιδεατό άλλο το εφικτό», είπε και υπογράμμισε: «Ή μένουμε με το προσωρινό όνομα FYROM που σιγά-σιγά θα χαθεί και αυτό και θα μείνει το σκέτο Μακεδονία, ή πρέπει να επιλέξουμε μία σύνθετη ονομασία η οποία θα διασφαλίζει όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, το θέμα του μεγαλοϊδεατισμού τα σύμβολα κλπ.».

Ρωτήθηκε όμως και για τον άλλοτε συνεργάτη του και νυν υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και είπε: «Θεωρώ ότι είχα συνεργάτες που είχαν μια ευρεία αντίληψη και στρατηγική σκέψη και ήταν από διάφορους τομείς και χώρους. Ο Νίκος έχει ένα καλό μυαλό, δεν λέω, αλλά εγώ δεν τον έκανα υπουργό Εξωτερικών».

Όσον αφορά την παρέμβασή του στην επιτροπή για την φαρμακευτική κάνναβη, είπε ότι έχει ασχοληθεί πολύ με το ζήτημα ως μέλος της διεθνούς επιτροπής για τα ναρκωτικά στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων πρώην πρόεδροι κρατών κλπ. Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της πλήρους αποποινικοποίησης της χρήσης καθώς όπως υποστήριξε οι πολιτικές καταστολής επιδεινώνουν περαιτέρω το πρόβλημα, ενώ ανέφερε ότι στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών τείνει να αντικαταστήσει θεσμούς της Δημοκρατίας. «Το νομοσχέδιο μπορεί είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανακούφιση ανθρώπων που υποφέρουν, αλλά μπορεί να συμβάλλει και στην ανάπτυξη της χώρας», διαπίστωσε ο κ. Παπανδρέου και είπε ότι η σχετική αγορά της Ευρώπης υπολογίζεται να φτάσει από την παραγωγή και πώληση φαρμακευτικής κάνναβης τα 50 δισ. ευρώ, ενώ η Γερμανία που έχει ήδη ψηφίσει σχετικούς νόμους έχει έσοδα 10 δισ. ευρώ. Ανέφερε ακόμα ότι στο Κολοράντο των ΗΠΑ που υπάρχει νόμος για παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί περί τις 250.000 θέσεις εργασίας, ενώ τόνισε ότι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες σε ασθενείς που έκαναν χρήση φαρμακευτικής κάνναβης ήταν σε ποσοστό 96,8% μη σοβαρές.Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (19)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Συνιστώ προσοχή. | 01/03/2018 18:21
  Το όπιο, η κοκαΐνη και η μαριχουάνα ως ψυχαγωγικό-ψυχολογικό προϊόν μπορεί να επιφέρει την ψυχική καταστροφή ενός Έθνους, διότι οι ψυχικές παρενέργειες έχουν αποδειχθεί σχεδόν ως μη αναστρέψιμες. Επ’ αυτού επωφελήθηκαν και επωφελούνται κάμποσοι μαφιόζοι, αλλά και κυβερνητικοί. Και εγώ δεν θέλω να δω τους Νέο-Έλληνες ψυχικά ξεβράκωτους.
  Michail Leon
  απάντηση84
   
   
  Πάλι με μπέρδεψες ρε ΓΑΠ(Ι). | 01/03/2018 15:19
  Από την μια υποστηρίζεις την πλήρη απελευθέρωση της κάνναβης διότι πίσω από την καλλιέργεια κρύβεται πολύ «μαμαλίγκα». Από την άλλη πάλι υποστηρίζεις το νομοσχέδιο «για την ανακούφιση ανθρώπων που υποφέρουν». OK, OK, OK. Εγώ τώρα ως πρεζάκιας, πόσα επιτρέπεται να φουμάρω την ημέρα χωρίς να επιβαρύνω τον ΕΟΠΥ? Μήπως απεριόριστα, διότι αφενός μεν λεφτά υπάρχουν και αφετέρου δε η μαμαλίγκα που θα πέσει θα υπερκαλύψει όλες τις ιατρό - φαρμακευτικές ανάγκες ενός εξαθλιωμένου πλέον λαού?
  Michail Leon
  απάντηση108
   
   
  ΓΑΠ | 01/03/2018 06:58
  Είναι πλέον ή βέβαιον ότι δεν έκανε υπουργό εξωτερικών τον Κοντζιά, έκανε όμως κάτι ακόμη χειρότερο: στη δύσκολη στιγμή εγκατέλειψε τους πάντες και τα πάντα-χώρα/κοινωνία/πολίτες/κόμμα/ψηφοφόρους! Αλλά το λάθος είναι δικό μας, αυτοί είμαστε, τέτοιοι "ηγέτες" μας αξίζουν
  μαριάννα
  απάντηση921
   
   
  Π | 28/02/2018 22:04
  ΠΑΕΙ Ο ΤΖΕΦΡΥΣ ΤΟΧΑΣΕ ΕΝΤΕΛΩΣ
  ARIS
  απάντηση820
   
   
  των ηλιθιων κυριαρχια | 28/02/2018 18:24
  και τωρα σωθηκαμε,με Τατιανα και Ευαγγελατο με Κουβελη,,με Λαζοπουλο,ΧΗνικολαου και Παπαδακη,η Ελλας μπορει να ελπιζει πλεον κιαι με την συνδρομη του ΓΑΠ παντα,να μην ξεχνιομαστε!
  αλεξανδρος
  απάντηση1017
   
   
  Όλοι οι σύμβουλοι του ΓΑΠ υπουργοί του κ. Τσίπρα ! | 28/02/2018 17:50
  "Ο Νίκος (Κοτζιάς) έχει ένα καλό μυαλό, δεν λέω, αλλά εγώ δεν τον έκανα υπουργό εξωτερικών" . Τον έκανε όμως ο κ.Τσίπρας. Και τον κ.Κοτζιά, και τον κ. Βαρουφάκη , και τον κ.Καμμένο, και τον κ. Λαφαζάνη και την κ. Κωνσταντοπούλου Πρόεδρο της Βουλής. Και άλλους πολλούς με ανεπίγνωστη άγνοια. Παραφράζοντάς το, παραπέμπει στη ρήση- κρίση του αείμνηστου Κ. Μητσοτάκη για τον κ. Καραμανλή, "θα μπορούσε να είναι ένας καλός υφυπουργός" . Ο κ. Τσίπρας έγινε "απευθείας" πρωθυπουργός , διότι είχε προσόντα "πολιτικά" που απέκτησε στις ...κατειλημμένες αίθουσες . Όσα είπε για τον κ. Καραμανλή είναι η Αλήθεια , την οποία αν δεν " συνομολογήσουν " στην Ν.Δ . θα έχουν πρόβλημα . Θα έχει όμως και η χώρα .
  Έκτωρ
  απάντηση155
   
   
   
  Ακομη κυκλοφορει ελευθερος αυτος και εχει και θρασος να μιλαει..? | 28/02/2018 17:41
  ΓΑΠ και Τσιπρας διαγκωνιζονται για το ποιος εχει κανει το μεγαλυτερο κακο στην Ελλαδα! Το πιο κοινο τους γνωρισμα ειναι οτι και οι 2 ανετα θυσιαζουν μια ολοκληρη χωρα! Και Αλεξη, παρε παραδειγμα απο το λαμογιο τον ΓΑΠ και φτιαξε και εσυ ενα γραφειο κομπιουτεραδων να ασχολουνται με το προφιλ σου. Ετσι θα εχεις την καλυτερη προπαγανδα ακομη και οταν δεν σε υποστηριζει πια κανεις! Δεν βλεπεις τον ΓΑΠ? Ενω τον ιδιο δεν τον ψηφιζει ουτε η μανα του, οταν λεει καμμια μπαρουφα τα σχολια ειναι συντριπτικα υπερ του! Αν ειχε αναλογο ρευμα και στη κοινωνια θα ηταν αιωνιος πρωθυπουργος! Ευτυχως για εμας δεν μπορει να πληρωσει τοσους πολλους! Αντε γεια...
  Σπυρος
  απάντηση1019
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ανίκανοι | 28/02/2018 16:33
  Γιώργο σιγά μη σε καταλάβουνε.θα σε κατηγορήσουν για διαφθορά των νέων.Αλλά Εσύ να ξέρεις οτι είσαι αιώνες μπροστά από τους άλλους Ελληνες πολιτικού
  συνοδοιπόρος
  απάντηση5128
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕΛΑΕΙ ΕΝΑΣ ΒΛΗΜΑ | 28/02/2018 15:45
  ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΚΑΛΕΣΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΠΟΣΟ ΚΑΝΕΙ 3Χ5 .ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
  οχι
  απάντηση3157
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Gernontas orimazi. | 28/02/2018 15:42
  Palia mu gnosi, na se icha tote! Otan chantakone tin chora anevenontas me psemmata stin exusia, den itane toso sofos. Tora to treno efyge as synechizi na mirazi tis sofies tu exo!
  bludicka
  απάντηση2045
   
   
  Λεφτά υπάρχουν αν..... | 28/02/2018 15:13
  Λεφτά υπάρχουν...πέρα από τη δημόσια σπατάλη και το κομματικό κράτος... αν αποποινικοποιήσουμε την χρήσης κάνναβης για ιατρικούς λόγους και για την απλή και ίδια χρήση με την ανακούφιση για πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν και ταυτόχρονα να γίνει αναπτυξιακός μοχλός στη γεωργία και τη φαρμακοβιομηχανία. ...Στις ιατρικές έρευνες που έδειξαν ότι η ιατρική κάνναβη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ανορεξίας, τη μείωση της ναυτίας, τη μείωση του πόνου, τη φλεγμονή - πρήξιμο ή ερυθρότητα, τα προβλήματα ελέγχου των μυών, για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων και ενδεχομένως για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών. Στις εκτιμήσεις πως η χρήση της ιατρικής κάνναβης στην Ευρώπη θα φτάσει τα 50 δισ!
  Στέφανος Λ.
  απάντηση4015
   
   
   
  Πολιτικός με αρχές και αλήθειες που δεν χαϊδεύουν τον μέσο ψηφοφόρο! | 28/02/2018 14:54
  Πραγματικός πολιτικός ηγέτης, χωρίς να μασάει τα λόγια του υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος και να προσπαθεί να ταυτιστεί με τον μέσο νεοέλληνα, χρόνια μπροστά από την ανατολίτικη και βαλκανική νοοτροπία που μας διακατέχει. Τελικά, είναι πολιτική ουτοπία πως θα μπορέσουμε κάποτε να προσεγγίσουμε σύγχρονα κράτη όπως ο Καναδάς, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία κλπ. καθώς η κουλτούρα του Έλληνα ελάχιστα απέχει από αυτή των γειτόνων του εξ ανατολής.
  zxc
  απάντηση7632
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  το πολιτικο πτωμα και οι χασικληδες | 28/02/2018 13:39
  το νεοταξικο λαμογιο ψαχνει ψηφους απο τους χασικληδες αλβανους και ελληνοφωνους σκυλαδες
  Εθνικιστης Μεσολογγιτης
  απάντηση2974
   
   
  ΣΧΟΛΙΟ | 28/02/2018 13:05
  Άμα φουμάρεις ο ίδιος, τι περιμένεις?
  Iason
  απάντηση3268
   
-