Για «χαμένη ευκαιρία» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης αναφορικά με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αν και δήλωσε ότι η επιλογή αυτή «ως προς την κεντρική της σύλληψη κινείται προς την σωστή κατεύθυνση».

Μάλιστα ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο «αναγνωρίζει την πραγματικότητα», ότι δηλαδή «πολλά τμήματα των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Πειραιά είναι ήδη, επί της ουσίας, τμήματα πανεπιστημιακά». Επίσης, είπε ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο συγχωνεύει δομές, «μια επιλογή που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει στον εξορθολογισμό και στη βελτίωση της λειτουργίας του νέου συγχωνευμένου Ιδρύματος».

«Αν οδηγούσε πραγματικά στην αναβάθμιση των εφαρμοσμένων επιστημών στη Δυτική Αττική, θα ωφελούσε και σημαντικά μια περιοχή του Λεκανοπεδίου, η οποία θα μπορούσε σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο να απορροφήσει την τεχνογνωσία που το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μπορεί να παράγει. Επομένως, ως προς την αρχική της σύλληψη, η πρωτοβουλία είναι καταρχήν θετική», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, διευκρινίζοντας την θέση της ΝΔ, τόνισε ότι με το συγκεκριμένο νομοθέτημα υπονομεύεται μια πρόταση η οποία «ενώ επί της αρχής είναι σωστή, υλοποιείται δυστυχώς με τελείως λανθασμένο τρόπο». «Είναι μια αποσπασματική νομοθετική πρωτοβουλία αυτή την οποία φέρνετε. Κυρίως όμως, είναι μια νομοθετική πρωτοβουλία η οποία δεν εντάσσεται σε κανένα συνολικό πλαίσιο εξορθολογισμού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της σύνδεσής της με την αγορά εργασίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Και κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και την κυβέρνηση ότι «κάνετε μια ωραία εξαγγελία σε ένα τοπικό ακροατήριο για να εισπράξετε ένα χειροκρότημα από μια τοπική κοινωνία την οποία δυστυχώς εθίζετε στη λογική ότι μπορούμε να προσθέτουμε σχολές ή να προσθέτουμε τμήματα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε τοπικές απαιτήσεις». «Αυτό όμως δεν συνιστά ολοκληρωμένη πολιτική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας», είπε απευθυνόμενος στον κ. Γαβρόγλου, κατηγορώντας τον ότι έχει φέρει «ένα νομοσχέδιο απροετοίμαστο το οποίο δεν έχει σχέση με την σύγχρονη πραγματικότητα».

Όπως είπε άλλωστε, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν εντάσσεται σε κάποιον συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχεδιασμό για την προώθηση των εφαρμοσμένων επιστημών στη χώρα μας.

«Θεωρώ με άλλα λόγια ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι μια χαμένη ευκαιρία. Μια χαμένη ευκαιρία που θυσιάζεται στο βωμό του εύκολου λαϊκισμού. Γιατί οι πολιτικές σας, συνολικά στην Παιδεία, είναι ένα μείγμα ιδεοληψιών και ανικανότητας», υπογράμμισε. Η προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι το Πανεπιστήμιο «πρέπει να είναι πλήρως συνδεδεμένο με τον κόσμο των επιχειρήσεων και την πραγματικότητα της αγοράς».

«Για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μπορεί και πρέπει να έχει σημαντικό, ηγετικό ρόλο στη διερεύνηση, επίλυση σημαντικότατων τεχνικών θεμάτων, που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπως η αντιπλημμυρική προστασία», εξήγησε, ενώ εγγυήθηκε ότι «το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που έστω και με αυτό τρόπο ιδρύεται σήμερα, θα ακολουθήσει τελικά το δρόμο που πραγματικά του αξίζει».

«Θα ασχοληθώ προσωπικά ώστε να γίνει το καλύτερο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της χώρας και – γιατί όχι; – ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Το οφείλουμε σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια την αδιαφορία της Πολιτείας. Και για την οποία ένα ισχυρό πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων Επιστημών πρέπει να αποτελεί όχι μόνο φάρο ανάπτυξης αλλά και πυλώνα τοπικής υπερηφάνειας», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.