Αντιμέτωποι με την πρόκληση του ιδρυτικού συνεδρίου βρίσκονται τώρα οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής. Η τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου άφησε, προς επίλυση, εκκρεμότητες που μπορεί να αφορούν κυρίως «οργανωτικά θέματα» αλλά δεν είναι ασήμαντες, ούτε είναι εύκολη υπόθεση να ξεπεραστούν. Οχι μόνο γιατί αναδεικνύουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν για τα στάδια και τον τρόπο ενοποίησης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Αλλά γιατί αυτά τα «οργανωτικά θέματα» θα καθορίσουν τον συσχετισμό δυνάμεων των πρωταγωνιστών του εγχειρήματος στα όργανα τα οποία θα χαράσσουν τη στρατηγική του νέου φορέα.

Κλίμα αισιοδοξίας

Παρά τα εμπόδια υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας. Συνέβαλε σε αυτό η ευθυγράμμιση της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού στην ψηφοφορία για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία άλλαξε το σκηνικό γκρίνιας που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων για το σκάνδαλο της Novartis. Εδειξε, όπως τονίζεται, τη διάθεση για συνεννόηση και κοινή πορεία και επιβεβαίωσε την «καλή χημεία» που υπάρχει μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη.
Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ και ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν αυτοί που πήραν την απόφαση για τη στάση που κρατήθηκε και με την οποία δήλωσε σύμφωνος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γεγονός που υπογραμμίζεται με ικανοποίηση από τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. Μετά την άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την πρόταση για μια κάλπη, το ερώτημα «τι θα κάνουμε με τις δέκα κάλπες» δεν είχε βρει απάντηση.
Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης είχαν μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί, μετά την έναρξη της διαδικασίας. Το απόγευμα συναντήθηκαν στο γραφείο Γεννηματά στη Βουλή. Εκεί αποφασίστηκε οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού να ρίξουν και στις δέκα κάλπες το ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγραφόταν «λέμε ναι στη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρτικής εξέτασης σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με τα πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα».
Η στάση αυτή τόνισε τη «διακριτή θέση» του Κινήματος Αλλαγής και, κυρίως, το διαφοροποιούσε από τη ΝΔ, γεγονός στο οποίο αποδιδόταν μεγάλη σημασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ποτάμι δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για την ομιλία του Αντ. Σαμαρά που, όπως υπογράμμιζαν, «έβαλε στο τραπέζι όλη τη δεξιά, συντηρητική ατζέντα από το Προσφυγικό μέχρι τα εθνικά θέματα».

Η εκλογή των συνέδρων

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι θα αλλάξουν τη στάση τους στο θέμα της εκλογής των συνέδρων, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικά στοιχήματα, ίσως το σημαντικότερο, της προσυνεδριακής διαδικασίας. Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όταν δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή του για μη εκλογή συνέδρων, ο κ. Θεοδωράκης ενημέρωσε ότι το Ποτάμι θα απέχει από τη διαδικασία και δεν θα έχει υποψηφίους. Η μη συμμετοχή του Ποταμιού στις εκλογές για την ανάδειξη 2.000 συνέδρων δεν προκαλεί, μέχρι στιγμής, ιδιαίτερες αντιπαραθέσεις, καθώς όλες οι πλευρές δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή για να μη διαταραχθεί η ενότητα. Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό ότι δεν έχουν εξαλειφθεί τα πολιτικά αγκάθια. Επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι αν υπάρξει συμφωνία στα υπόλοιπα εκκρεμή οργανωτικά θέματα το ζήτημα θα ξεπεραστεί. Αν όχι, ενδεχομένως το Κίνημα Αλλαγής να εισέλθει σε ζώνη έντονων αναταράξεων.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο

Πολλά θα κριθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην προηγούμενη συνεδρίαση έθεσε θέμα και για τη συγκρότηση των οργάνων του κόμματος ζητώντας στην παρούσα, μεταβατική, φάση η Κεντρική Επιτροπή και το Εκτελεστικό Πολιτικό Συμβούλιο να μην εκλεγούν αλλά να αποτελέσουν προϊόν συμφωνίας ανάμεσα στα κόμματα, στις κινήσεις και στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, ώστε να εξασφαλιστεί η αναλογικότητά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση του κ. Θεοδωράκη δεν έτυχε αρνητικής υποδοχής από τους Γιώργο Παπανδρέου, Θανάση Θεοχαρόπουλο και Γιώργο Καμίνη, ωστόσο επισημαίνεται ότι τόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ όσο και ο δήμαρχος Αθηναίων διατύπωσαν επιφυλάξεις. Αρνητική δεν ήταν ούτε η στάση Γεννηματά. Από τους στενούς της συνεργάτες πάντως μεταδίδεται ότι θα μπει στη συζήτηση αυτή μόνο αν υπάρξει κοινή πρόταση των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.
Επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την προτίμησή τους σε ένα μεικτό σύστημα ανάδειξης των οργάνων. Από εκείνη τη συνεδρίαση απουσίαζε ο Νίκος Ανδρουλάκης και δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση. Θεωρείται όμως ιδιαίτερα δύσκολο ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ να συναινέσει στη μη συμμετοχή των συνέδρων στην εκλογή των οργάνων του νέου κόμματος, καθώς όπως μεταδίδεται από το περιβάλλον του επιμένει ότι το συνέδριο θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό και της βούλησης των 210.000 συνιδρυτών του νέου φορέα.

Ψηφιακό κόμμα με δημοψηφίσματα

Το ιδρυτικό συνέδριο του Μαρτίου περιγράφεται στο τελικό κείμενο της επιτροπής για το Καταστατικό, την εποπτεία της οποίας είχε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ως το πρώτο βήμα-ορόσημο του οργανωτικού σχεδίου μετάβασης από το σημερινό πολυκομματικό σχήμα στον νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς. Τα άλλα δύο είναι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές και το δεύτερο συνέδριο που θα ακολουθήσει.

Ο νέος φορέας, όπως αναφέρεται, καλύπτει τη Σοσιαλδημοκρατία, την ανανεωτική δημοκρατική Αριστερά, τον πολιτικό φιλελευθερισμό, την πολιτική οικολογία και το προοδευτικό μεταρρυθμιστικό Κέντρο. Οι ευρωβουλευτές του συμμετέχουν στην ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιό του, θα είναι δυνατή η ύπαρξη τάσεων, που όμως δεν θα έχουν οργανωτική μορφή και θα λειτουργούν ως μικρογραφία κόμματος. Το νέο κόμμα θα είναι ψηφιακό. Θα εισάγει διαδικασίες ηλεκτρονικής δημοκρατίας, διαβούλευσης, διαλόγου και ψηφοφοριών.

Σημαντική σημασία δίνεται στο θέμα της ανανέωσης. Οταν επανεκλέγονται, όλα τα κομματικά όργανα θα πρέπει να ανανεώνονται κατά 25%. Εισάγονται επίσης μια σειρά από ασυμβίβαστα για τα μέλη: Δεν μπορούν να αποδέχονται δημόσιο αξίωμα μέσω του οποίου ασκείται κυβερνητική πολιτική ή και εκτελεστική εξουσία ενώ ο φορέας βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Οι γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών και των Περιφερειακών Γραφείων δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι περιφερειάρχες, δήμαρχοι ή βουλευτές στην εκλογική τους περιφέρεια, εκτός και αν παραιτηθούν τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής δεν μπορεί να καταλαμβάνει δημόσιες θέσεις ευθύνης, να ασκεί κυβερνητικά καθήκοντα και να θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής ή ευρωβουλευτής. Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές δεν μπορούν να εκλεγούν στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ