Εκτιμώ ότι ο χρόνος για την κυβέρνηση μετράει αντίστροφα, δηλώνει στο «Βήμα» η Φώφη Γεννηματά και τονίζει ότι η παραμονή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία επιτείνει τα αδιέξοδα της χώρας. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζει το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο ως την τρίτη απόπειρα εξαπάτησης του ελληνικού λαού μετά το «σκίσιμο των μνημονίων» του Ιανουαρίου και το «παράλληλο πρόγραμμα» του Σεπτεμβρίου του 2015. Τονίζει μάλιστα ότι στην πορεία προς τις κάλπες η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κατασκευάσει εχθρούς στο πλαίσιο της συστηματικής απόπειρας ελέγχου της Δικαιοσύνης, των Ανεξάρτητων Αρχών, του Τύπου και των ΜΜΕ.
Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες διευκρινίζει ότι «είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη γραμμή του διακριτού και αυτόνομου ρόλου της παράταξης» αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει κάνει καμία συμφωνία με τον Γ. Παπανδρέου για τη μετεκλογική στρατηγική του κόμματος. «Η μόνη συμφωνία που υπάρχει και μας δεσμεύει όλους είναι η καθαρή εντολή των 212.000 προοδευτικών πολιτών για τη δημιουργία μιας ισχυρής παράταξης» αναφέρει και τονίζει ότι το ερώτημα για «τις συναντήσεις» με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντιστρέφεται προς εκείνους.
Η κυρία Γεννηματά, αναφερόμενη στα σενάρια που θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να επαναφέρει στη Βουλή νέο σχέδιο εκλογικού νόμου, βασισμένο στις προτάσεις της Κεντροαριστεράς, επισημαίνει ότι «δεν θα συμμετέχουμε σε επικοινωνιακού χαρακτήρα τακτικισμούς».
Λέτε ότι όσο πιο γρήγορα φύγει η σημερινή κυβέρνηση τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα. Εκτιμάτε ότι το 2018 θα είναι εκλογική χρονιά;
«Ναι, να φύγει το γρηγορότερο και επιμένουμε. Η παραμονή της κυβέρνησης επιτείνει τα αδιέξοδα. Εκτιμώ ότι ο χρόνος για την κυβέρνηση μετράει αντίστροφα. Εκλογές δεν μπορούμε να επιβάλουμε. Εμείς με τις πρωτοβουλίες και τη δράση μας δουλεύουμε για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Για να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την πόλωση και τον διχασμό που ανακυκλώνει διαρκώς ο μικρός δικομματισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, που είναι το πολιτικό παράγωγο της κρίσης. Αυτή η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού είναι η βασική προϋπόθεση για την προοδευτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα».
Θεωρείτε ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα είναι η προεκλογική σημαία του Αλέξη Τσίπρα ή οι εκλογές θα γίνουν σε κλίμα θεσμικής ρήξης;
«Είναι προφανές ότι το παραμύθι της «καθαρής εξόδου» δεν έχει ακροατές. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν ήδη υπογράψει μνημόνιο διαρκείας. Μέτρα και δεσμεύσεις που θα ισχύσουν μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου και που στην ουσία συνιστούν ένα 4ο Μνημόνιο, και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση αυτή τη φορά. Αλλά το παραμύθι τους θέλει και δράκο. Για αυτό επιχειρούν ταυτόχρονα την όξυνση, την πόλωση και τον διχασμό. Προσπαθούν να δημιουργήσουν εχθρούς. Η δήθεν «έξοδος από τα μνημόνια» είναι η 3η απόπειρα εξαπάτησης μετά το «σκίσιμο των μνημονίων» του Ιανουαρίου και το «παράλληλο πρόγραμμα» του Σεπτεμβρίου του 2015, αλλά πάντα μαζί με το «ή αυτοί ή εμείς», που είναι η μόνιμη επωδός αυτής της τυχοδιωκτικής πολιτικής. Ομως τώρα πλέον οι πολίτες έχουν οδυνηρές εμπειρίες και θα τους κρίνουν με βάση τα έργα και τις ημέρες τους. Και η απόφασή τους θα είναι η αμείλικτη καταδίκη. Θα μείνουν στην ιστορία ως η επιτομή του τοξικού συνδυασμού πολιτικής εξαπάτησης και ανικανότητας».
Πάντως, βλέπουμε ήδη σε εξέλιξη μια σφοδρή αντιπαράθεση με τη Δικαιοσύνη που η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα συνεχιστεί.
«Δυστυχώς η κυβέρνηση παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τους θεσμούς με στόχο τη χειραγώγησή τους αλλά και μια αγωνιώδη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Τα όποια υπαρκτά προβλήματα πρέπει να επιλυθούν με σεβασμό στη θεσμική και συνταγματική τάξη και όχι με τη στοχοποίηση των κορυφαίων δημοκρατικών θεσμών. Αντίθετα, η συστηματική απόπειρα ελέγχου της Δικαιοσύνης, των Ανεξάρτητων Αρχών, του Τύπου και των ΜΜΕ το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι η κυβέρνηση έχει ιδιότυπη αλλεργία σε ό,τι δεν μπορεί να ελέγξει. Με κάθε τρόπο επιχειρεί να καθυποτάξει θεσμούς σε καθεστωτικού χαρακτήρα επιδιώξεις».
Το Κίνημα Αλλαγής κινείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις σε διψήφιο ποσοστό. Ποιος είναι ο εκλογικός πήχης που θα κρίνει το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς;
«Δεν βάζουμε πήχη, επιδιώκουμε πρωταγωνιστικό ρόλο, και θα τα καταφέρουμε. Το Κίνημα Αλλαγής γίνεται ημέρα με την ημέρα όλο και πιο δυνατό και αυτό αποτυπώνεται όχι μόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις και σε εκλογικές διαδικασίες φορέων, αλλά κυρίως στην κοινωνική δυναμική. Δημιουργούμε τη νέα, μεγάλη, σύγχρονη Κεντροαριστερά. Το εγχείρημά μας συνδέεται άμεσα με το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων, γιατί στόχος μας είναι η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Δεν βολευόμαστε με μια μικρή άνοδο των ποσοστών μας».
Δέχεστε παραινέσεις από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές να βρείτε ένα σημείο επαφής με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα; Η εικόνα που βγαίνει από τις συνόδους του PES είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει προνομιακές σχέσεις μαζί τους.
«Δεν έχω δεχθεί και ούτε θα αποδεχόμουν υποδείξεις. Η παρουσία του κ. Τσίπρα ως παρατηρητή στις συνόδους του PES δεν έχει καμία σχέση με όλη αυτή τη συζήτηση που ανακυκλώνεται για προφανείς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Εχει εξάλλου γίνει στο παρελθόν και με άλλους πρωθυπουργούς που δεν ήταν Σοσιαλδημοκράτες. Οι δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη, με αίσθημα ευθύνης, είναι σταθερά απέναντι στον αντιευρωπαϊσμό, τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό κόμματων της Δεξιάς και της Αριστεράς. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στήριξαν και στηρίζουν, απέναντι μάλιστα στους πιο συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης, όχι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Ο κ. Τσίπρας, κατά την προσφιλή του τακτική, παρουσιάζει και στην Ευρώπη ως προνομιακές τις σχέσεις που δεν έχει».
Ποια θα είναι η στάση σας αν η κυβέρνηση, όπως φημολογείται, φέρει στη Βουλή εκλογικό νόμο στηριζόμενο στη δική σας πρόταση (μείωση μπόνους, κατάτμηση μεγάλων περιφερειών);
«Εμείς εργαλειοποίηση του εκλογικού νόμου για μικροκομματικά παιχνίδια δεν θα επιτρέψουμε. Εχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας από τότε που η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε νέο εκλογικό νόμο. Απορρίφθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία που ήθελε αποσπασματικά και άρον-άρον, για λόγους σκοπιμότητας, αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση που οχυρώθηκε στο παράλογο στις σημερινές συνθήκες bonus των 50 εδρών. Παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας, ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι δικαιότερος, αναλογικότερος, να περιλαμβάνει το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, να δίνει τη δυνατότητα ψήφου στους ομογενείς του εξωτερικού. Οπως και στο να υπάρξουν συνολικές αλλαγές εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Είμαστε ανοιχτοί σε σοβαρό διάλογο με βάση αυτή την πρόταση. Δεν θα συμμετέχουμε όμως σε επικοινωνιακού χαρακτήρα τακτικισμούς».

Ολα για τον νέο φορέα θα αποφασιστούν δημοκρατικά

Στο συνέδριο της ΝΔ ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίστηκε δεκτικός στο άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εσείς εκτιμάτε ότι υπάρχει πιθανότητα να συναντηθείτε με τη ΝΔ;
«Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη γραμμή του διακριτού και αυτόνομου ρόλου της παράταξης. Αλλά και στη γραμμή της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού ως προϋπόθεσης για την ανασυγκρότηση της χώρας. Το ερώτημα για «τις συναντήσεις» με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντιστρέφεται προ εκείνους. Είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν στην πολιτική σταθερότητα και μάλιστα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας; ‘Η θα συνεχίσουν να υλοποιούν και να στηρίζουν ο καθένας από τη σκοπιά του συντηρητικές πολιτικές που μόνο σε αδιέξοδα οδηγούν ξανά; Η συνάντηση με οποιονδήποτε μπορεί να γίνει μόνο σε προοδευτικό μονοπάτι. Επανάληψη μοντέλων διακυβέρνησης που παγιώνουν και παρατείνουν την κρίση και τα αδιέξοδα δεν μας αφορά. Συμπλήρωμα κανενός δεν πρόκειται να γίνουμε. Είναι ακλόνητη η πεποίθησή μας ότι για την ανασυγκρότηση της χώρας απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ενα εθνικό πρόγραμμα με νέο μοντέλο παραγωγής νέου πλούτου, προσέλκυση υγιών επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προτεραιότητα για εμάς είναι οι πολιτικές δίκαιης διανομής και αναδιανομής του πλούτου, για να χτυπηθούν οι ανισότητες. Εξοδος από την κρίση με φτωχοποιημένη τη μεσαία τάξη και εξουθενωμένους τους εργαζομένους δεν γίνεται. Αυτά, σε συνδυασμό με τις μεγάλες αλλαγές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που καταπολεμούν τις χρόνιες παθογένειες, τις πελατειακές νοοτροπίες και ό,τι μας έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Υπάρχει στη συμφωνία που κάνατε με τον Γιώργο Παπανδρέου για την ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη όρος για μη συνεργασία με τη ΝΔ;
«Η μόνη συμφωνία που υπάρχει και μας δεσμεύει όλους είναι η καθαρή εντολή των 212.000 προοδευτικών πολιτών για τη δημιουργία μιας ισχυρής παράταξης με αυτόνομη πορεία και πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις για πολιτική σταθερότητα με σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης. Μας ενώνει και μας δεσμεύει το ανοιχτό μέτωπο με τη συντήρηση και τον λαϊκισμό».

Πώς θα εγγυηθείτε ότι θα εκπροσωπηθούν στο συνέδριο όλα τα κόμματα και οι τάσεις που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής;
«Σύμφωνα με τις αποφάσεις του πολιτικού συμβουλίου, το συνέδριό μας θα πραγματοποιηθεί στις 16, 17 και 18 Μαρτίου. Ενα συνέδριο αναγέννησης της προοδευτικής παράταξης, ανοικτό, δημοκρατικό, που θα διατυπώσει την ιδεολογική μας διακήρυξη και την προγραμματική μας πρόταση, θα διαμορφώσει μια σύγχρονη δημοκρατική δομή και θα εκλέξει τα κεντρικά πολιτικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής. Αμεσα θα συγκροτηθεί Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, η οποία θα αναλάβει την προετοιμασία του.
Το σώμα του συνεδρίου θα αποτελείται από μέλη που θα εκλεγούν από την κοινωνική βάση της παράταξης αλλά και από μέλη και στελέχη των κομμάτων και των κινήσεων που μετέχουν στο εγχείρημα, όπως και από εκλεγμένους εκπροσώπους των θεσμικών εκφράσεων της κοινωνίας».

Τελικά ποιος θα αποφασίσει για τη μορφή του νέου φορέα; Και αν την απόφαση, όπως ζητείται, τη λάβει το συνέδριο, ποια εγγύηση υπάρχει ότι θα την ακολουθήσουν τα κόμματα στην περίπτωση που ζητηθεί η διάλυσή τους;
«Εχουμε δεσμευτεί, όλα τα κόμματα που συμμετέχουν και όλοι οι υποψήφιοι στη διαδικασία εκλογής ηγεσίας, σε κοινή πορεία. Εχουμε και έχω για αυτό καθαρή εντολή από τους χιλιάδες πολίτες συνιδρυτές του νέου φορέα. Ολα θα αποφασιστούν σε αυτό το πλαίσιο δημοκρατικά, με πνεύμα ενότητας και δημιουργικής σύνθεσης στο συνέδριό μας. Προχωράμε με σταθερά βήματα μπροστά, με σεβασμό στην ιστορία και την πολιτική παράδοση των κομμάτων-συνιδρυτών της νέας ενιαίας προοδευτικής παράταξης. Ολα θα γίνουν με τη σωστή σειρά και στην ώρα τους, με τη μέγιστη συναίνεση και με σταθερό προσανατολισμό στην κοινή πορεία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ