Οι κοινοβουλευτικές απώλειες της κυβέρνησης κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου (ειδικότερα για το άρθρο 3), αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθησαν οι συζητήσεις και οι ενδοκυβερνητικές διαπραγματεύσεις, διαμορφώνουν μία νέα πραγματικότητα πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου.
Το γεγονός ότι το επίμαχο άρθρο, αναφορικά με το κατώτατο ηλικιακό όριο των 15 ετών για την αλλαγή του προσδιορισμού, πέρασε με λιγότερες από 151 ψήφους, εκ των οποίων οι έξι ήταν του Ποταμιού, δείχνει ότι η αλληλεξάρτηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και η μεταξύ τους σχέση εν γένει, δοκιμάζεται πλέον σημαντικά.
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση επιτείνεται από το γεγονός ότι πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύουν μεγάλη απροθυμία να υποστηρίξουν τον Π. Καμμένο, έργο που έχει αναλάβει πλέον ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Το έκανε άλλωστε και την Δευτέρα το βράδυ, μιλώντας στην Βουλή.
Με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει ο ρόλος των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση αποκτά ιδιαίτερη κρισιμότητα, κυρίως δε αν συνδυαστεί με μία ακόμη συνέπεια της συζήτησης των ημερών: την σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με την Εκκλησία.
Όπως υπενθυμίζουν πολιτικά στελέχη του κόμματος, την προηγούμενη φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο, είχε αποπεμφθεί ένας υπουργός (ο Ν. Φίλης) και ο κ. Καμμένος είχε δηλώσει στον Αρχιεπίσκοπο ότι θα ήταν διατεθειμένος και να ρίξει την κυβέρνηση. Τότε η διαμάχη γινόταν για το περιεχόμενο της διδασκαλίας των Θρησκευτικών.
Υπό αυτούς τους όρους, ο ρόλος των ΑΝΕΛ τροποποιείται και η βαρύτητά τους στον τρόπο και την διαδικασία λήψης αποφάσεων αυξάνεται.
Οι όποιες διαπραγματεύσεις πλέον θα είναι πολύ δυσκολότερες για τον κ. Τσίπρα και αυτό θα περιπλέκεται στην πορεία προς τις εκλογές, στις οποίες οι ΑΝΕΛ θα δώσουν μάχη πολιτικής επιβίωσης.
Ειδικώς δε επειδή από την επομένη της κάλπης θα είναι πολύ δύσκολη μία νέα συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε επειδή αυτός δεν θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, είτε επειδή θα αναζητεί κάποιον τρόπο να λησμονηθεί υ συγκυβέρνηση Τσίπρα –Καμμένου.