Τη θλίψη και τον αποτροπιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, μετέφερε στην αίθουσα ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στο εισαγωγικό σχόλιό του, επεσήμανε χαρακτηριστικά, «σήμερα όλοι μας είμαστε στο πλευρό του βρετανικού λαού και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Επιμένουμε στη σταθερή θέση μας ότι η δημοκρατία και η ελευθερία δεν εκβιάζονται και δεν τρομοκρατούνται».

Για τις εξελίξεις στο Eurogroup

«Στο χθεσινό Eurogroup αναγνωρίστηκε από όλους ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της και έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Το Eurogroup ενέκρινε την τεχνική συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης – θεσμών και δρομολόγησε την εκταμίευση της δόσης το αμέσως επόμενο διάστημα» σημείωσε.

«Σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος, δεν κατέστη εφικτό να γεφυρωθούν στο σύνολό τους οι διαφορές ώστε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένη λύση. Η απόσταση ανάμεσα στις θέσεις ΔΝΤ και γερμανικού υπουργείου Οικονομικών , παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει μειωθεί, παραμένει» ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι «η λύση που παρουσιάστηκε χθες δεν αντιστοιχούσε ούτε στους στόχους που είχαν τεθεί το προηγούμενο διάστημα ούτε στις θυσίες του ελληνικού λαού. Για την ελληνική πλευρά αλλά και για πολλούς από τους εταίρους μας ήταν απολύτως σαφές ότι ήταν προτιμότερη μια απόφαση αναβολής λίγων ημερών. Είναι προτιμότερο να προετοιμάσουμε μια καλύτερη λύση παρά να πάρουμε αποφάσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα και δεν προσφέρουν ασφαλή διέξοδο».

Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι «το επόμενο διάστημα θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σε όλα τα επίπεδα με στόχο στο προσεχές Eurogroup να έχουμε μια καθαρή λύση».

Διευκρίνισε δε ότι «καθαρή λύση είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους χωρίς γκρίζες ζώνες και χωρίς ασάφεια. Καθαρή λύση είναι αυτή που θα ανοίγει το δρόμο για την οριστική έξοδο από την κρίση kai φυσικά θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού».

«Κάναμε όσα οφείλαμε για να ανοίξουμε το δρόμο σε καθαρη λύση. Αναμένουμε και δικαιούμαστε το ίδιο να πράξει και το σύνολο των εταίρων και δανειστών. Δεν μπορεί η συμμετοχή του ΔΝΤ να είναι αλα καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να λένε ναι στις μεταρρυθμίσεις αλλά όχι στη ρύθμιση του χρέους» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα επιχειρήματα με τα οποία προσερχόμαστε στην συζήτηση αυτή είναι αδιαμφισβήτητα. Όπως έχει ήδη αναγνωρίσει το Eurogroup, η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Eίναι η ώρα και οι εταίροι και οι δανειστές μας να υλοποιήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Έχουν ηθικό, πολιτικό και νομικό καθήκον να το κάνουν» κατέληξε.

Σχετικά με τα πλεονάσματα ο κ. Τζανακόπουλος παραδέχτηκε ότι «το 3,5% του ΑΕΠ είναι υψηλό πλεόνασμα το οποίο αναγκαστήκαμε να δεχτούμε το καλοκαίρι του 2015», αλλά επανέλαβε ότι είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό της προηγούμενης κυβέρνησης που είχε βάλει τον πήχη έως και στο 4,5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Κικίλιας σήμερα εμφανίστηκε πιο Γερμανός από Γερμανός. Ο κ. Σόιμπλε στο πρόσωπο του κ. Κίκίλια βρίσκει έναν αναπάντεχο(;) σύμμαχο, σημείωσε ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.