από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 
 

Κώστας Σημίτης: «Αγνωστο αν θα αντέξουμε στις θύελλες που έρχονται»

Διαπιστώνει ότι με τα σημερινά δεδομένα μάλλον δεν υπάρχει λύση
Κώστας Σημίτης: «Αγνωστο αν θα αντέξουμε στις θύελλες που έρχονται»
Ο κ. Κ. Σημίτης θεωρεί απίθανο ένα τέταρτο μνημόνιο επειδή οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε συνέχιση της χρηματοδότησηςτης ελληνικής οικονομίας μέσω μνημονίων
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Υπάρχει λύση;» είναι ο τίτλος μιας μακράς και αποκαλυπτικής συζήτησης ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη η οποία εκδόθηκε σε βιβλίο από τις εκδόσεις Πόλις. Η απάντηση είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα μάλλον δεν υπάρχει λύση. Οι κ.κ. Σημίτης και Πρετεντέρης δεν προδικάζουν καταστροφές, ωστόσο δεν ωραιοποιούν τίποτα, δεν καθησυχάζουν κανέναν και - κατά την ταπεινή μας γνώμη - μοιάζουν σαν να λένε με νόημα ότι τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται...  

Δεν υπάρχει ζήτημα που να μην εξαντλούν οι δύο συνομιλητές σε ένα βιβλίο με πρόλογο, επίλογο και δεκατρείς ενότητες που καλύπτουν από «το μέλλον της ευρωζώνης» ως την «πρώτη φορά Αριστερά» και από τη «ρύθμιση του χρέους» ως το «ΠαΣοΚ και Κεντροαριστερά». Διαπιστώνουμε εκ νέου ότι ο κ. Σημίτης είναι ίσως ο μοναδικός πολιτικός που μετακινείται με χαρακτηριστική άνεση από τον μικρόκοσμο στον μακρόκοσμο της πολιτικής, από το ζήτημα των δικαστικών τελών ως τα συμπεράσματα της τελευταίας συνόδου του Eurogroup. Δώδεκα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πρωθυπουργικής οκταετίας του, εξακολουθεί να μελετά και να γνωρίζει τι συμβαίνει σχεδόν σε κάθε τομέα. Το βιβλίο είναι άλλη μια συνειδητή και οργανωμένη συνομιλία του κ. Σημίτη με τον ιστορικό του μέλλοντος, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα σύγχρονο εργαλείο πολιτικής, ένας οδικός χάρτης για την απόδραση από την κόλαση της κρίσης. Ας σταθούμε στα πιο κρίσιμα σημεία.

Τι κρύβει το 2018
Πρώτα απ' όλα ο κ. Σημίτης θεωρεί απίθανο ένα τέταρτο μνημόνιο. «Οχι μόνο γιατί οι Γερμανοί δεν το επιθυμούν αλλά και γιατί οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μέσω μνημονίων» όπως σημειώνει. Κι αν δεν βρεθούν χρήματα (με επιστροφή στις αγορές ή κάποιου τύπου νέο δάνειο) «θα επακολουθήσει η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και, πιθανότατα, η πτώχευση». Υπογραμμίζει με τον πιο ευθύ τρόπο ότι πλέον «η Ελλάδα ανήκει σε μια νέα κατηγορία μελών» και ότι «δεν πρόκειται να επανέλθει σε συγκεκριμένο και προβλέψιμο χρόνο στην κανονικότητα της ευρωζώνης». Χαρακτηρίζει «παραπλανητικό» τον ισχυρισμό του Πρωθυπουργού ότι το 2018 θα έχουμε βγει από το Μνημόνιο γιατί «το Μνημόνιο αντικαταστάθηκε ήδη από μια μόνιμη ρύθμιση». Και αναφέρει τόσο το Υπερταμείο (ως αποτέλεσμα μιας «πρωτόγνωρης επιτήρησης»...) όσο και τον «αυτόματο κόφτη δαπανών» χάρη στον οποίο η Ευρώπη δεν μας ασκεί πλέον ιδιαίτερη πίεση αφού «εμείς θα επιλέγουμε αν θέλουμε ή όχι να φτωχαίνουμε» (!). Τονίζει ότι η πιθανότερη λύση για τη διχογνωμία μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ ως προς το ελληνικό χρέος είναι «το ΔΝΤ να μη συμμετέχει πλέον στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Θα συνεχίσει όμως να συμμετέχει στην εποπτεία ως "τεχνικός σύμβουλος"». Και προβλέπει: «Λύση του προβλήματος [του χρέους] αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατή. Χρειάζεται χρόνος. Η λύση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το 2018, όπως έχει συμφωνηθεί. Μέχρι τότε οι θριαμβευτικές ανακοινώσεις ότι επιτεύχθηκε η μείωση του χρέους θα αφορούν μόνο δευτερεύοντα ζητήματα» (όπως τα επιτόκια των δανείων του ESM). Η σαφέστατη προειδοποίηση του κ. Σημίτη είναι ότι αν ως το 2018 δεν είναι βέβαιο ότι η χώρα μπορεί να χρηματοδοτείται από τις αγορές τότε η «λύση» δεν θα είναι περικοπή χρέους και τέταρτο μνημόνιο αλλά πτώχευση, εθνικό νόμισμα, υποτίμηση, νέα λιτότητα και χειρότερη κρίση. Ας πάρουμε μια γεύση για όσα επέρχονται: Οι συντάξεις είναι βιώσιμες; Οχι λέει ο κ. Σημίτης. «Η Ελλάδα δαπανά περίπου το 10% του ΑΕΠ για να στηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 2%... Γι' αυτό και αργά ή γρήγορα θα υπάρξει καινούργια ρύθμιση».

Κατανομή ευθυνών
Χωρίς ο λόγος του να είναι εμπαθής, ο κ. Σημίτης είναι σκληρός τόσο με τους Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου (θεωρεί τον πρώτο υπεύθυνο για τον υπερδανεισμό και τον δεύτερο υπεύθυνο γιατί άργησε να κατανοήσει τι έπρεπε να πράξει και έχασε τον έλεγχο) όσο και με τον Αλ. Τσίπρα. Χωρίς κανέναν δισταγμό ο πρώην πρωθυπουργός αποκαλεί τη σημερινή κυβέρνηση «εθνικολαϊκιστικό σχηματισμό», μια «αριστερο-δεξιά συμμαχία» η οποία «εργάζεται συστηματικά για να εμπεδώσει στη χώρα ένα αυταρχικό καθεστώς». Κυριαρχεί το αίσθημα ενός έντονου αδιεξόδου λέει ο κ. Σημίτης και προσθέτει ότι το πιο πρόσφατο παράδειγμα ανάλογου αδιεξόδου ήταν η εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας. Προσοχή: δεν παρομοιάζει τη σημερινή κυβέρνηση με τη χούντα, αλλά την ίδια την κρίση. Και εξηγεί: «Μια εθνική αποτυχία, σε κλίμα ασυνειδησίας και αδιαφορίας υπήρξε επίσης το 1965-1967. Εφερε τη χούντα στην εξουσία. Αυτή τη φορά η ανευθυνότητα και η απόλυτη ασυνειδησία αφορούσε την οικονομία. Ετσι, από το 2009 και μετά, η κρίση εγκαταστάθηκε μόνιμα στη χώρα».  

Προφανώς η κρίση θα ισοπεδώσει τη χώρα αν π.χ. επικρατήσουν «προτάσεις» για συνεχή δημοψηφίσματα ή για μια συνταγματικά κατοχυρωμένη απλή αναλογική. Υποστηρικτής των σταθερών κυβερνήσεων που δεν εξαρτώνται από εκβιασμούς κοινοβουλευτικών αρχηγίσκων και δεν υπονομεύονται κάθε τρεις και λίγο από προσχηματικά δημοψηφίσματα, ο κ. Σημίτης υπενθυμίζει ότι η «συνταγματική κατοχύρωση» εκλογικού νόμου παρατηρήθηκε μόνο στη Γερμανία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και ήταν μια από τις αιτίες της ανόδου του Χίτλερ. Παράλληλα, η απλή αναλογική στην Ελλάδα του '30 οδήγησε στην ακυβερνησία και στη δικτατορία του Μεταξά. Από το βιβλίο δεν λείπουν οι οξυδερκείς ερωτήσεις και οι πλήρεις απαντήσεις για το πώς εξελίσσεται η Ευρώπη, για το Brexit, για την παγκοσμιοποίηση.

Ο κ. Σημίτης ο οποίος απαντά ακόμα και για το περίφημο «σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου» (υπογραμμίζοντας ότι η όποια «ευθύνη» για την τότε πτώση του Γενικού Δείκτη θα πρέπει να συγκριθεί με την ευθύνη για την πολύ μεγαλύτερη κατακρήμνιση της περιόδου 2009-2014 καθώς και για την πρόσφατη εξαΰλωση των τραπεζικών μετοχών που ουδείς αποκαλεί «έγκλημα»...) δεν είναι ακριβώς απαισιόδοξος για την Ελλάδα. Ρίχνει σκληρό φως επάνω στους κινδύνους που όλοι συγκαλύπτουν αλλά περιγράφει ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις, μία προς μία, για την αντιμετώπισή τους. Απλώς ο αναγνώστης μελαγχολεί στη σκέψη ότι οι προϋποθέσεις αυτές είναι μάλλον απίθανο να τηρηθούν...  


ΟΙ «ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ»
«Είμαστε στην ανοιχτή θάλασσα»

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου ο κ. Σημίτης έδωσε διάλεξη στο LSE στο Λονδίνο προσδιορίζοντας και τις ευρωπαϊκές ευθύνες για την ελληνική κρίση, αφού, όπως παγίως υποστηρίζει, η Ευρώπη επέβαλε ένα αυστηρό και ανεφάρμοστο πρόγραμμα. Στο βιβλίο επισημαίνει ότι σημαντικό κομμάτι της λύσης είναι ένα νέο κόμμα στην Κεντροαριστερά. Δεν το αποκαλεί, ωστόσο, «κόμμα», αλλά «όχημα». Εκτιμά ότι το ΠαΣοΚ «ανήκει σε ένα παρελθόν το οποίο δεν ελκύει πια τη μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων» και γι' αυτό, όπως τονίζει, «η Κεντροαριστερά για να πετύχει χρειάζεται ένα νέο "όχημα"». Αναγνωρίζει ωστόσο ότι «το ΠαΣοΚ είναι αναμφίβολα η σημαντικότερη παράταξη στον χώρο της Κεντροαριστεράς και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο». Ασφαλώς, όσο δίκιο και αν έχει ο κ. Σημίτης για τον αναγκαίο ρόλο μιας νέας Κεντροαριστεράς, οι «πολιτικοί λογαριασμοί», στην πράξη, μοιάζουν δυσκολότεροι των δημοσιονομικών. Γι' αυτό αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ανομολόγητη απάντηση στο ερώτημα του τίτλου του βιβλίου, αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο εκ των αρίστων της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, είναι μάλλον ανησυχητική. Αλλωστε, όπως λέει με νόημα ο κ. Σημίτης στη σελίδα 81: «Η αποφυγή του ναυαγίου δεν σημαίνει... ότι φτάσαμε στο λιμάνι. Είμαστε στην ανοιχτή θάλασσα. Δεν ξέρουμε πού ακριβώς. Ερχονται νέες θύελλες. Και είναι ακόμη άγνωστο αν το πλήρωμα και οι επιβάτες θα αντέξουν, στο σύνολό τους, τις περιπέτειες»...ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (28)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Έχουμε πολύ πλάκα τελικά | 29/11/2016 08:02
  Έχουμε πολύ πλάκα αλήθεια. Αντί να συλλογιστουμε πανω στο περιεχόμενο των λεγόμενων επι της ουσία ς, ασκουμε το γνωστό μας σπορ του αναθέματος. Είναι βλέπει ς ευκολότερο. Το πρώτο θέλει μυαλό, κρύο κεφάλι, γνώση.
  Mk
  απάντηση321
   
   
  Θαλης ο μιλησιος | 28/11/2016 23:27
  Όταν ρωτήθηκε, τι είναι δύσκολο, είπε: «Το να γνωρίσεις τον εαυτό σου» και τι είναι εύκολο, «Το να δίνεις συμβουλές σε άλλους». Μετα το «4ο μνημόνιο» Στο κρατος των σκοπιων δεν εζησαν ποτε μακεδονες, αλλα παιονες δαρδανοι και σλαβοι. Οι σκοπιανοι ειναι απατεωνες!
  Ιωνας
  απάντηση131
   
   
  τραγικός | 28/11/2016 22:13
  Το τραγικό με αυτόν είναι ότι νόμιζε ότι κάνει μεταρρυθμίσεις!! Την περίοδο που όλη Ευρώπη κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί κατανόησαν το πρόβλημα με την παγκοσμιοποίηση και έκαναν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αυτοί εδώ δεν κατάλαβαν απολύτως τίποτα.
  ..///
  απάντηση234
   
   
  Φατε τον Τσίπρα τώρα! | 28/11/2016 19:09
  Δεν θέλατε το Σημιτη, φερατε τον 'βουδα' Καραμανλή, τά εκανε μπαχαλο και τωρα ΦΑΤΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να μάθετε! 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ -ΜΟΝΙΜΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!
  Σ.Π
  απάντηση718
   
   
  ΚΡΙΜΑ | 28/11/2016 17:28
  Πατριώτες, σίγουρα έχει μεγάλη ευθύνη, γιατί θα μπορούσε και καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, και δέχτηκε τους εκβιασμούς των εργολάβων-καναλαρχών-συνδικαλιστών. Αλλά ας είμαστε ειλικρινής. Ποιός απο εμάς που τον κατακρίνουμε, αποδέχτηκε την μεταρρύθμιση του Γιαννίτση. Είμασταν όλοι θύματα μιας απόλυτης συνδικαλιστικοκρατούμενης Ελλάδας, που απειλούσε να τινάξει την Ολυμπιάδα στον αέρα με απεργίες κτλ.
  ΓΡΗΓΟΡΗΣ
  απάντηση1110
   
   
  Μπορουσε καλυτερα ο Σιμιτης | 28/11/2016 16:40
  ενώ είναι μαλλον ο καλυτερος αδικει τον εαυτον του από τις συγκρισεισ και τηνελλειψη αυτοκριτικης .Δυστυχως εκ των υστερων για τους πολιτες αποδεικνύεται ότι ο ιδιος δεν εδωσε την ενφση που οφειλε στην ανταγωνιστικοτητα από το 2002 και βεβαια ο Κκ το ξεφτυλισε και είναι λαθος μεγγαλο να συγκρινει την ελλειψη κατανοησης της παγιδας που επεσε ο γαπ με την πολιτικη των τελευταίων χρονων που εφερε την πτωχευση .Ενώ καλα τα λεει για το χρηματιστηριο και πραγματι 3 ανθρωποι προειδοποιησαν τοτε όχι μονο δε λεει τιποτα για οσους καταδικαζαν τοτε τους 3 αλλα τους κρατησε κιολας .τελος τοσους δικουσ του ειχε στο μηχανισμο του κρατους ..τον γαπ περιμενε να λαβει μετρα όταν ηταν πια αργα ?
  pm
  απάντηση385
   
   
  Dionisia | 28/11/2016 13:31
  Exoume edo Kai polla xronia problimata aneparkon politikon stin Ellada.Pragmati ean den itan i Europi simera,tha eixame tio 2014 praksikopima. Xreiazomaste politikous pou den tous entdiaferei to xrima Kai i tsepi tous,alla patriotes,tepoious Ellines den exei i Ellada O simerinos,klefteis lopoditis Ellinas den diorthonetai me tipota,oxi me dimokratika Metra,mallon me sklabia Kai mastigio.Ean den akolouthisoume tin Europi,mas perimenei in Diktatoria. Akomi den blepo sosti katanomi ton misthon,oi dimosioi upalliloi pernoun megales sintakseis,megalo mistho Kai douleia kamia.Oi politikoi to idio.I kathe gkomena thelei tora sto komma tou siriza na ginei politikos,me pia prosonta ektos....
  Costas
  απάντηση2010
   
   
   
  Όταν νομίζουμε ότι κάποιοι(Καραμανλής/Τσίπρας) έχουν την λύση. | 28/11/2016 13:07
  Δεν σας άρεσε ο Σιμίτης κοπρόσκυλα Ελληναράδες. Λίγο πριν φύγει το 2004 είχε ανακοινώσει την χάρτα της οικονομίας με βάθος το 2008. Εκεί παρουσίαζε μια άλλη Ελλάδα που δεν θα είχε ελλείμματα και χρέη. Θέλατε τον βούδα της Ραφήνας και το ξεχείλωμα με τον Αλογοσκούφη παντού. Δείτε τώρα τι πληρώνεται.
  Ιδιωτικός Υπάλληλος
  απάντηση9148
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Όλα τα είχαμε ... | 28/11/2016 12:23
  ... ο Σημίτης μα έλειπε!
  Που θυμηθήκατε πάλι τον Σημίτη!!!
  απάντηση60104
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ.... | 28/11/2016 12:20
  Σαφέστατα Πασόκος και λάτρης του Σημίτη με το μπλοκάκι του... ΟΜΩΣ ΑΠΕΤΥΧΕ ΑΓΡΙΩΣ ! 1.Δεν πέρασε το Ασφαλιστικό 2.Μπάχαλο με το Χρηματιστήριο , την ΟΝΕ ,τους εξοπλισμούς και την τους ΑΘΗΝΑ 2004 Εντελώς ΑΧΡΗΣΤΟΣ Ο Κ.Κ Ο ΓΑΠ ; Άργησε να καταλάβει το πρόβλημα ....Όταν το κατάλαβε ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ .... Η ΛΥΣΗ ΗΤΑΝ : Όλη η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ , ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ και οικουμενική Κυβέρνηση που θα έφερνε λύσεις για όλα ( Χρέος , καπελωμένοι εξοπλισμοί , κλπ) Προφανώς ΑΜΕΣΟ capital control , έξυπνο κούρεμα ,επιστροφή θαλασσοδανείων και νοικοκύρεμα.... Η γνώμη μου για τους Πολιτικούς ; Η συντριπτική πλειοψηφία θέτει πάνω από όλα ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ. ΚΡΙΜΑ
  Δ.Ε.Π
  απάντηση4865
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Kinesiki Mafia | 28/11/2016 11:48
  Halt die Klappe endlich sidrofe fataoula
  Pasokoxorto
  απάντηση4058
   
   
  ============= | 28/11/2016 11:45
  Τούς εξήγησες ακριβώς πώς να καταστρέψουνε μια χώρα ?
  Ανώνυμος / η
  απάντηση4841
   
   
  ========= | 28/11/2016 11:33
  Χαμογελάει ο εβραίος που μας έχει καταστρέψει . ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ !
  Ανώνυμος / η
  απάντηση53118
   
   
  Νεκρολογίες. | 28/11/2016 11:13
  Απλές διαπιστώσεις που τις αντιλαμβάνεται και ένας απλός άνθρωπος που σήμερα υποφέρει. Για τις ευθύνες του δεν υπάρχει ίχνος αυτοκριτικής. Πέραν των όσων ευθυνών μπορεί να του αποδώσει καθένας ανάλογα με τις γνώσεις, τις αντιλήψεις, και τις ιδεοληψίες του καθενός, υπάρχει ένα βασικό αναπάντητο κοινό ερώτημα. Ανεχότανε τον Άκη σαν σύμβολο της διαφθοράς και της σπατάλης του Δημοσίου πλούτου και δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει αυτή την ντροπή. Σε αυτό τι έχει να απαντήσει..;
  Αγιάννης
  απάντηση7430
   
   
   
  ΣΗΜΙΤΑΚΟΣ !!!! | 28/11/2016 10:38
  To blame game είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, εσείς κύριε καθηγητά δεν φέρετε καμιά ευθύνη για τα σημερινά μας χάλια ???? Ήταν η Ελλάδα έτοιμη για το ευρώ κ αν όχι ποίες μεταρρυθμισείς προώθησε η κυβέρνηση σας για να την προετοιμάσει? Τι κάνατε για παράδειγμα για το ασφαλιστικό που εξελίσσονταν σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του προυπολογισμού? Τα SWAP εξηγήστε μας παρακαλώ τι ακριβώς ήτανε ??Καν'τε την εκσυγχρονιστική αυτοκριτική σας προτού αρχίσετε να τσουβαλιάζετε πρόσωπα κ καταστάσεις !!!!
  Χ.Γ
  απάντηση7636
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Den ine dynaton o k.Simitis ston politikoikonomiko apologismo na xechasi tin spatali ton Olympiakon Ergon ke agonon. | 28/11/2016 10:20
  Tote o isologismos tu ine psevtikos. I kyvernisi Karamanli epivarinthike me chrei apo ypertimimena kondylia tis proigumenis kyvernisis. Giati oli siopun otan anaferete avto to thema? Kalitera protimun na sizitun gia Germanikes epanorthosis. Oli xerume ti krivete apo piso. Etsi pote den tha boresi na ankampsi i "kentroaristera= PASOK" pu kyvernuse tin epochi ekini. Kanis den milai gia avto, ala oli xerun ke isos fantazunte chirotera. Itane panta voliko na ta fortosun ston Karamanli, sta cheria tu opiu eskase i bomba tu chreus. Episis gia ta syndikata pu anevasane tus mistus ke syntaxis sta ypsi dysanaloga proypologismu tis choras malon siopi yparchi.
  bludicka
  απάντηση4127
   
-