«Η Ελλάδα έχει τηρήσει τη συμφωνία και δεν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα», ανέφερε σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στο Στρασβούργο.

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον κ. Σουλτς, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν και τα οποία, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, στοχεύουν στην προστασία των πιο αδύναμων.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί ο κ. Σουλτς συμμερίζεται την άποψη της ελληνικής πλευράς για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Περίπου 1,5 ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μάρτιν Σουλτς. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αποδέχθηκε ότι δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα και ότι θα πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας με τον κ. Σουλτς, τέθηκαν επί τάπητος τα δύο νομοσχέδια (φορολογικό και ασφαλιστικό) που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση, καθώς και η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να εξηγήσει, επί της ουσίας, τα δύο νομοσχέδια και να επαναλάβει την ελληνική θέση, ότι ο τρόπος κατανομής των βαρών είναι υπόθεση της κυβέρνησης, στο βαθμό που η συμφωνία εφαρμόζεται πλήρως.

Την πλήρη και ανεπιφύλακτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωομάδας Γκάμπι Τσίμερ.

Την κ. Τσίμερ συνάντησε ο πρωθυπουργός μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς.

Συνάντηση Τσίπρα – Γκουαλτιέρι

«Είναι σημαντικό, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους», δήλωσε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι σημαντική και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθεί στενά την αξιολόγηση του προγράμματος, πραγματοποιήσαμε μια σημαντική αποστολή συλλογής δεδομένων στην Αθήνα, τώρα είχα την ευκαιρία να έχω μια ακόμη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», ανέφερε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

«Θεωρούμε ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, την Ευρώπη. Είναι σημαντικό, βεβαίως, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους», είπε ο κ. Γκουαλτιέρι και προσέθεσε: «Είναι σημαντικό να έχουμε μια δημοκρατική Ευρώπη, στην οποία έχουμε πολλαπλά επίπεδα άσκησης της δημοκρατίας, το εθνικό επίπεδο αλλά και το ευρωπαϊκό επίπεδο με σημαντικό το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βρισκόμαστε εδώ, λοιπόν, για να αναβαθμίσουμε τη δημοκρατία και τη διαφάνεια σε αυτή τη διαδικασία [της αξιολόγησης] προς το συμφέρον των Ελλήνων και όλων των Ευρωπαίων πολιτών».

Το ταξίδι θα ολοκληρωθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ικανοποίηση της κυβέρνησης για το τετ-α-τετ με Ολάντ

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ -συνάντηση στην οποία διαπιστώθηκε η ανάγκη να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές ώς την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στο Παρίσι ένα 24ωρο μετά τη διακοπή των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς και με στόχο να ζητήσει πολιτική στήριξη από τον γάλλο πρόεδρο προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση και να αποκρουστούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Το τετ-α-τετ των δύο ηγετών στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία συμβούλων, ενώ μετά το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις.

Κατά πληροφορίες, κοινή εκτίμηση φέρεται να ήταν η ανάγκη να κλείσει η συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ Φρανσουά Ολάντ φέρεται επίσης να έδειξε κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, να αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις της και ότι είναι πλέον θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στο Βερολίνο ωστόσο πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς λάθος κατεύθυνση και αναλώνεται σε τακτικισμούς και επισημαίνουν πως αυτό που προέχει είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση όπως συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.

Πάντως, στο Βερολίνο πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς λάθος κατεύθυνση και αναλώνεται σε τακτικισμούς και επισημαίνουν πως αυτό που προέχει είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση όπως συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού την Πέμπτη

Μετά το ραντεβού με τον Μάρτιν Σουλτς την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 μ.μ. να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Λόγω της απουσίας του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Τετάρτη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο τα δάνεια στα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ.

Για την αναβολή ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Η συζήτηση για την εξεταστική θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί της Παρασκευής.