Δόση στο «και πέντε» θα διεκδικήσουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης στο Eurogroup της Δευτέρας. Ο υπουργός και ο αναπληρωτής επί των Οικονομικών θέλουν να υποδεχθούν την Τετάρτη την τρόικα έχοντας καταγράψει μια πρώτη «νίκη» με την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ και την αποφυγή ενός «ναυαγίου» που θα εκπέμψει ένα ακόμη σήμα καθυστερήσεων και αναξιοπιστίας για την Ελλάδα.
Το «κλείδωμα» της δόσης περνάει ωστόσο από έναν επώδυνο συμβιβασμό για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, με την αντικειμενική αξία του ακινήτου που θα προστατεύεται να πέφτει ίσως και χαμηλότερα από τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο και το οικογενειακό εισόδημα να «κλείνει» σε επίπεδα κάτω από τις 30.000 ευρώ. Για να συμπληρωθούν τα 49 ορόσημα που απαιτούνται, εκτός από τα δύο ψηφισθέντα πολυνομοσχέδια, θα πρέπει ως αύριο το απόγευμα να επιλυθεί και το θέμα των 100 δόσεων. Η τρόικα ζητεί να εφαρμοστεί ο «ξαφνικός» θάνατος της ρύθμισης για όλους όσοι αποκτούν ληξιπρόθεσμο χρεος στην Εφορία. Αυτό σημαίνει ότι θα αρκεί η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης του ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος για να χάσει κανείς τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Η κυβέρνηση αντιδρά και αναζητεί συμβιβασμό ανάμεσα στον έναν μήνα που ισχύει σήμερα και στην υπερβολική αυστηρότητα των θεσμών.
Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατούσε αισιοδοξία για την έγκριση της δόσης και, παρά τις απανωτές εμπλοκές, δεν υπήρχε ανησυχία ούτε για το θέμα των ισοδύναμων μέτρων για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Κορυφαίες πηγές της κυβέρνησης θεωρούσαν ότι το θέμα θα κλείσει με την επιβολή τέλους στις στήλες των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ που θα αποδώσει τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. (Αναλυτικό ρεπορτάζ στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΣΕΛ. Β2-3.)
Και το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα


Επισήμως η αποστολή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα θα έχει ως βασικό αντικείμενο τον καθορισμό των οροσήμων που θα οδηγήσουν στην υπολειπόμενη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ. Στο παρασκήνιο όμως η τριμερής θα προετοιμάσει κάτι πολύ σημαντικότερο: την επίσημη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πώς θα γίνει αυτό; Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», οι εμπλεκόμενες πλευρές θα επιχειρήσουν στην Αθήνα να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών αποστολών το οποίο θα φέρει αυτή τη φορά και την υπογραφή του ΔΝΤ. Αμέσως μετά η συμφωνία αυτή θα «γεννήσει» δύο πολυσέλιδα κείμενα μνημονίων, ένα της Κομισιόν και ένα του ΔΝΤ, που παραδοσιακά συνοδεύουν τα προγράμματα διάσωσης.
Η εξέλιξη αυτή, την οποία ουσιαστικά επέβαλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Η θετική πλευρά είναι το χρέος. Το ΔΝΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα την ύπαρξη μιας σαφούς διατύπωσης-περιγραφής για τον τρόπο αναδιάρθρωσης. Το Βερολίνο φαίνεται ότι δέχεται αυτόν τον όρο. Η νέα διατύπωση αναμένεται να συμπεριληφθεί σε ανακοινωθέν του Eurogroup μετά το πέρας της αξιολόγησης, το νωρίτερο τον Ιανουάριο του 2016.
Η προβληματική για την κυβέρνηση πλευρά είναι η επιμονή του ΔΝΤ σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού με λεπτομερή και… ατελείωτα προαπαιτούμενα τα οποία θα έχουν στο εξής χαρακτήρα απολύτως δεσμευτικό. Πιο απλά, το Ταμείο φεύγει από το πίσω κάθισμα και επιστρέφει στον γνωστό ρόλο της άσκησης πίεσης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων υπό τις ευλογίες του Βερολίνου.
Το ποσό που θα βάλει το Ταμείο δεν θα είναι τα 16 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από το προηγούμενο πρόγραμμά του αλλά πολύ μικρότερο, ίσως κοντά στα 6 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το νόημα της συμμετοχής του για το Βερολίνο δεν είναι προφανώς τα λεφτά…
«Ξεφουσκώνει» το Ταμείο των 50 δισ.


Τα καλά νέα είναι ότι η αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν συνδέεται πλέον με μια πλήρη αξιολόγηση από την τρόικα. Αρκεί ένα υποσύνολο προαπαιτούμενων ενεργειών (π.χ., οι αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών) ανάμεσα σε αυτές που θα απαιτηθούν για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Αν η κυβέρνηση τα καταφέρει να εκταμιευθεί το ποσό και να κλειδώσει την ανακεφαλαιοποίηση, τότε σειρά θα έχει ένα ακόμη «βουνό». Δεν είναι άλλο από την «κανονική» αξιολόγηση της τρόικας που θα ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά, τα νέα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου 2016-2019 και τον κορμό του νέου Ασφαλιστικού. Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα κλείσει με 10 αντί για 25 δισ. ευρώ νέο δανεισμό και έτσι θα «ξεφουσκώσει» και το νέο Ταμείο που αποφασίστηκε το καλοκαίρι. Από τα 50 δισ. ευρώ θα υποχωρήσει στα 35 δισ. ευρώ: 12,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις, 12,5 δισ. ευρώ για το χρέος και μόλις 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Οι εμπλεκόμενες πλευρές θα επιχειρήσουν στην Αθήνα να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών αποστολών το οποίο θα φέρει αυτή τη φορά και την υπογραφή του ΔΝΤ.

Η αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την ανακεφα-λαιοποίηση των τραπεζών δεν συνδέεται πλέον με μια πλήρη αξιολόγηση από την τρόικα.

Η θετική πλευρά της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι το χρέος. Το ΔΝΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα την ύπαρξη μιας σαφούς διατύπωσης – περιγραφής για τον τρόπο αναδιάρθρωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ