Την αποπομπή της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση, όπως ανακοίνωσε η Ολγα Γεροβασίλη.

«Σε τέτοιες εποχές δύσκολες για την κοινωνία και τον ελληνικό λαό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από δημόσιους λειτουργούς να ενεργούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και να ευνοούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις που ευνοήθηκαν και στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις και αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαπλοκής. Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι και κανόνες και θα τηρηθούν», ανέφερε εξερχόμενη του υπουργικού συμβουλίου -το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13:30 το μεσημέρι- η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Ηταν ομόφωνη η απόφαση» συμπλήρωσε η κυρία Γεροβασίλη.

Σε ερώτηση για το αν η απόφαση αυτή έχει την έγκριση των Θεσμών η κυρία Γεροβασίλη απάντησε ότι «είμαστε κυρίαρχο κράτος αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάτε».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα θέματα που συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η συζήτηση αφορούσε κυρίως ζητήματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ότι δεν περιελάμβανε το ασφαλιστικό.

Να σημειωθεί ότι για την αποπομπή της θα χρειαστεί πιθανόν μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή κάποια τροπολογία στη Βουλή.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εκφράστηκε ένοντη ενόχληση για την επιστολή της στην οποία έκανε κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το σχόλιο της Κομισιόν

Ερωτηθείσα για τις εξελίξεις για την υπόθεση Σαββαΐδου και για το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν έχει αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο όπως μετά την παύση του προηγούμενου ΓΓ Δημοσίων Εσόδων από την προηγούμενη κυβέρνηση, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αν. Μπράιτχαρντ αρκέστηκε να δηλώσει πως η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ωστόσο δεν επιθυμεί να κάνει κάποιο σχόλιο σε αυτή τη φάση.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, αποδεικνύει ότι δεν πιστεύει στην ανεξαρτησία των θεσμών.
Τελευταίο επεισόδιο στο εννιάμηνο σίριαλ η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που -από την πρώτη στιγμή- βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Από τη μια δεσμεύονταν να ενισχύσουν την ανεξαρτησία της και από την άλλη την υπονομεύουν» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Η ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού για το υπουργικό συμβούλιο

«Συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην εισήγησή του, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τον Οδικό Χάρτη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών της τρέχουσας περιόδου και των πολιτικών θεμάτων που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση εν όψει και των συζητήσεων με τους θεσμούς για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ειδικότερα το Υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, στο οποίο καθορίστηκαν οι αρχές και οι στόχοι της κυβέρνησης, καθώς και οι κυβερνητικές ενέργειες το επόμενο διάστημα.

Για το θέμα αυτό επισημαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί ήδη κατά το παρελθόν με σημαντικά ποσά, χωρίς όμως να έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση να είναι η τελευταία.

Προϋπόθεση μιας επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης είναι αυτή να συνδυαστεί με το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, καθώς και με ριζικές αλλαγές στην διοίκηση και την λειτουργία των τραπεζών. Στόχος είναι να εμπεδωθούν στο τραπεζικό σύστημα κανόνες διαφάνειας, που θα το μετατρέπουν σε εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας, μακριά από τις πολιτικές αδιαφανών και χαριστικών δανειοδοτήσεων που οδήγησαν στην σημερινή κρίση.

Υπογραμμίζεται ότι αποτελεί ζήτημα αρχής για την κυβέρνηση η σταθερή επιμονή στην προστασία της πρώτης κατοικίας, για τους οικονομικά αδύναμους.

Για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντικό το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες. Ο αναγκαίος νόμος είναι έτοιμος και θα έρθει σε διαβούλευση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε το ζήτημα της κας Σαββαίδου στην οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος. Σύμφωνα με έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που γνωστοποιήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών, η υπόθεση έχει ήδη παραπεμφθεί στο ακροατήριο.

Κατόπιν αυτού, μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την απομάκρυνση της κας Σαββαϊδου από την θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία».