Το νέο της αρχηγό αναζητεί από σήμερα η Νέα Δημοκρατία, η οποία εισήλθε ήδη σε μια περίοδο έντονων εσωκομματικών διεργασιών. Η βαριά ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ και η διαφορά των επτάμιση μονάδων δημιούργησε νέα δεδομένα και επιταχύνει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης.

Στη σκιά των πρώτων επικριτικών δηλώσεων για την προεκλογική στρατηγική του κόμματος και πριν υπάρξει γενικευμένη αντίδραση από βουλευτές που θα ζητούσαν άμεσα λύση, ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο γραμματέας Ανδρέας Παπαμιμίκος αποφάσισαν αιφνιδιαστικά την άμεση έναρξη των διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου στη Ν.Δ.

Η συνάντηση των δυο έγινε το βράδυ της Δευτέρας και αποφασίστηκε -όπως έγινε γνωστό με δελτίο τύπου το πρωί της Τρίτης – να ξεκινήσουν από σήμερα κιόλας οι διαδικασίες εκλογής και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Μεϊμαράκης, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του κόμματος, Κώστας ΚαραμανλήςκαιΑντώνης Σαμαράς του επεσήμαναν ότι στην παρούσα φάση προέχει η ηρεμία, αποφάσισε να εκκινήσει τις διαδικασίες, εμφανώς ενοχλημένος και από την κριτική που ήδη του γίνεται από διάφορες πλευρές.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε αναφέρει στους διαπιστευμένους συντάκτες, ότι θα συγκαλέσει ο ίδιος τα κομματικά όργανα εντός των ημερών και ήταν έτοιμος να ανοίξει το θέμα, ενώ όπως είχε σημειωθεί στο vima.gr από το βράδυ κιόλας των εκλογών, οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου θα επισπευσθούν και οριοθετούνται προς τον Νοέμβριο.

Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από τον κ. Παπαμιμίκο να ξεκινήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού, όπως ορίζει το καταστατικό του κόμματος. Με την έναρξη των διαδικασιών, θα κληθούν όσοι θέλουν να είναι υποψήφιοι πρόεδροι, να υποβάλλουν αίτηση, θα συγκροτηθεί Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και η εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση, χωρίς όπως φαίνεται να γίνει στο ενδιάμεσο έκτακτο συνέδριο, πιθανολογείται ότι θα διεξαχθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Μένει να φανεί τις επόμενες ώρες ποια πρόσωπα θα μπουν στην κούρσα της διαδοχής, αν και εκτιμάται πως θα κινηθούν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Δένδιας και ο Μάκης Βορίδης, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν και ο κ. Μεϊμαράκης θελήσει να μετρήσει τις δυνάμεις του.

Επίσης είναι άγνωστο εάν κάποιο πρόσωπο από τη νεώτερη γενιά θα πάρει μέρος στον αγώνα της διαδοχής. Ήδη, από χθες το βράδυ άρχισε πάλι μια συζήτηση ότι το κόμμα πρέπει να πάει στη γενιά των 40άρηδων και συζητούνται από διάφορα στελέχη, ονόματα αυτοδιοικητικών, όπως των περιφερειαρχών, Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και Κεντρικής Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη ή του δημάρχου Γλυφάδας, Γιώργου Παπανικολάου.

Στο παρασκήνιο όμως γίνεται συζήτηση και για πρόσωπο της νεώτερης γενιάς από την Κ.Ο. της Ν.Δ. και το όνομα στο οποίο επικεντρώνονται αρκετοί είναι του βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή που έχει κάνει στοχευμένες εμφανίσεις το τελευταίο διάστημα στα ΜΜΕ.

Οι κκ. Καραμανλής και Σαμαράς ήδη ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις, αλλά έως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια αντίδρασή τους. Πάντως και οι δυο παρακολουθούν με προσοχή τις διεργασίες και ουδείς μιλάει εξ ονόματός τους. «Οτι έχουν να το πουν οι ίδιοι έχουν τον τρόπο τους και δεν τους εκπροσωπεί κανείς στα ΜΜΕ» είναι το μήνυμα προς άρση διαφόρων ενδεχόμενων παρεξηγήσεων, διότι εμφανίζονται διάφοροι βουλευτές τους οποίους τους χρεώνουν είτε στον έναν είτε στον άλλο.


Μεϊμαράκης: Προς το παρόν κλίνω στο να μην είμαι υποψήφιος

«Προς το παρόν κλίνω στο «όχι» γιατί είναι γνωστό ότι διαφωνώ με αυτή τη διαδικασία. Το πιθανότερο είναι να μην είμαι. Εκτός και αν δεν υπάρχει κανείς υποψήφιος» δήλωσε ο Βαγγέλης, Μεϊμαράκης σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους.

Ο ίδιος, διευκρίνισε ότι, ως υπηρεσιακός δεν έχει δικαίωμα να συγκαλέσει τα όργανα και πως η όποια κουβέντα για τα αίτια της εκλογικής ήττας θα γίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου.

Όσο για την κριτική που δέχεται είπε ότι θα απαντήσει και σημείωσε: «Η κεντροδεξιά πάντα είχε γραμμή συνεννόησης και μετριοπάθειας και ψήφιζε πάντα σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον»

Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι δεν έχει μιλήσει για αυτό το θέμα με τους πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους του κόμματος Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Ποια ονόματα ακούγονται για την ηγεσία

Ηδη ορισμένοι προαναγγέλλουν την υποψηφιότητά τους εμμέσως όπως Μ.Βορίδης, Κυρ.Μητσοτάκης, ενώ κάποιοι προτείνουν στην Ολγα Κεφαλογιάννη να είναι υποψήφια. Μετά την ανακοίνωση για την επιτάχυνση των διαδικαςιών, συναντήθηκε ο κ.Καραμανλής με τον ξάδελφό του και βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραμανλή και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις.

Υποψήφιος για την ηγεσία ο Κυρ. Μητσοτάκης

«Παρών» στην κούρσα της διαδοχής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ελευθερία, αξιοκρατία, δικαιοσύνη και κυρίως ίσες ευκαιρίες για όλους είναι το τετράπτυχο στο οποίο θα πρέπει να σκοπεύει και οφείλει να αναδείξει η ΝΔ» δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία «έχει παλιά χαρακτηριστικά» και έχει ανάγκη να «πάρει καινούριο αέρα». Το κόμμα «χρειάζεται ένα reboot [επανεκκίνηση]» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι θα αναζητήσει τρόπο προσέλκυσης νέων στελεχών και νέων προσώπων.

Αναφερόμενος στους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Αντώνη Σαμαρά είπε ότι φυσικά θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό θα επιτρέψει να ακουστούν όλες οι απόψεις και να φανούν οι διαφορετικές θέσεις.

Απαντώντας σε ερώτημα περί οικογενειοκρατίας, είπε ότι «μετά απο 11 χρόνια, έχει δείξει εκείνα τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στον κόσμο να δει τον Κυριάκο πίσω από τον Μητσοτάκη», ζητώντας από τους πολίτες να τον κρίνουν για το έργο και το βιογραφικό του.

Τατούλης: Προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος

Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατουλης.

To χρονοδιάγραμμα εκλογής

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, έως το τέλος της εβδομάδας θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Ν.Δ. και η οποία θα ορίσει την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, επτά έως δέκα ημερών. Για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ή του 1/10 των μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου, το οποίο αριθμούσε 4.450 μέλη. Μετά θα συνεδριάσει και πάλι η ΚΕΦΕ για να ελέγξει τις υπογραφές και θα δοθεί διήμερη προθεσμία για την υποβολή των όποιων ενστάσεων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων και θα οριστεί η ημερομηνία των εκλογών, η οποία θα είναι είτε τέλη Οκτωβρίου είτε αρχές Νοεμβρίου.