Στο προεδρικό μέγαρο μετέβη το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΝΔ Β.Μεϊμαράκης προκειμένου να επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, καθώς η προσπάθειά του, όπως ήταν αναμενόμενο, απέβη άκαρπη.

«Έχουμε ακόμη το χρόνο και στη συνεδρίαση υπό την προεδρία σας να πρυτανεύσει η εθνική συνεννόηση» είπε ο κ. Μεϊμαράκης στον Πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο διάλογο που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο μπροστά στις κάμερες ανέφερε ότι τον ενημέρωσε και χθες τηλεφωνικά για την εξέλιξη που υπήρξε και ήρθε στο Προεδρικό Μέγαρο για να λήξει και τυπικά η διαδικασία. Σημείωσε ότι η ΝΔ έκανε χρήση της εντολής όπως προβλέπεται από Σύνταγμα και επιβάλλεται γιατί, τόνισε, η εθνική συνεννόηση έχει προβάδισμα για να επιλύσουμε τα προβλήματα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι το Δεκέμβριο του 2014 «όταν δεν ακούσαμε το Σύνταγμα να συνεννοηθούμε με ευθύνη του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οδηγηθήκαμε στην καταστροφή». Ο κ. Μεϊμαράκης πρόσθεσε πως το Σύνταγμα δεν προβλέπει τυπικές και φιλικές συναντήσεις αλλά θεσμική συνεννόηση.

«Δυστυχώς η χώρα οδηγείται σε καταστροφική πορεία με ευθύνη του Τσίπρα που θα μπορούσε να αποφευχθεί» συνέχισε και κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να συναντηθεί μαζί μας ώστε να αποφύγουμε μια τέτοια πορεία». Υπογράμμισε ότι ο ίδιος ο κ.Τσίπρας αναγνώρισε ότι το φάντασμα της εξόδου από το ευρώ πλανάται ακόμα.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του να οδηγηθούμε σε απόλυτο αδιέξοδο και επειδή, είπε, όπως φαίνεται οδεύουμε σε εκλογές πρέπει να υπάρξει πολιτικός πολιτισμός. «Θα συμβούν και εντάσεις, όμως υπάρχει η δυνατότητα μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού να ξανασυνεννοηθούμε» συμπλήρωσε και επισήμανε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παίζει καθοριστικό ρόλο σαν σύμβολο ενότητας του λαού.

«Εχουμε ακόμη το χρόνο και στη συνεδρίαση υπό την προεδρία σας να πρυτανεύσει η εθνική συνεννόηση. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι υπάρχουν αναγκαία μέτρα λόγω των εκλογών που προκάλεσε. Με αυτές τις σκέψεις προσήλθα και είμαι έτοιμος να συμβάλω» πρόσθεσε.

«Ιδίως υπό αυτές τις συνθήκες η τήρηση των διατάξεων του Συντάγματος κατά γράμμα και κατά πνεύμα είναι πολύ σημαντικό πράγμα όπως και ο ρόλος των κομμάτων που είτε έλαβαν είτε όχι τη διερευνητική εντολή, για τη συνεννόηση» είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη να συζητήσουμε πράγματα.

«Βεβαίως δεν θα μείνουν μυστικά για να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Ο πολιτικός πολιτισμός αναγκαίος. Δίνουμε εξετάσεις εντός και εκτός Ελλάδος» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Σειρά επαφών

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος της ΝΔ με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Β.Μειμαράκη ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Έτσι εντός της ημέρας οι επαφές του προέδρου της ΝΔ ολοκληρώνονται χωρίς αποτέλεσμα, όπως ήταν αναμενόμενο, και η εντολή θα επιστραφεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να την αναθέσει στη συνέχεια στο τρίτο κόμμα, τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στις 10:00 το πρωί της Κυριακής, ο πρόεδρος της ΝΔ τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να μιλήσει μαζί του και άφησε σχετικό μήνυμα. Μετά από περίπου δύο ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μεϊμαράκη, ωστόσο απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση για συνάντηση στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στον κ. Μεϊμαράκη ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και γιαυτό και ο ίδιος παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγησε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν θεωρεί σκόπιμη μια συνάντησή τους στο πλαισιο των διερευνητικών εντολών, ωστόσο δήλωσε ότι έχει τη διάθεση να συναντηθεί με τον κ. Μεϊμαράκη εκτός αυτής της διαδικασίας εάν ο πρόεδρος της ΝΔ το επιθυμεί.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Αν ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο εντός της ημέρας, θα το κάνει έως τις 10:00 τη Δευτέρα, οπότε και λήγει η προθεσμία της τριήμερης εντολής που έχει λάβει. Έτσι, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα λάβει τη διερευνητική εντολή αύριο, Δευτέρα.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ, κατά τις συναντήσεις που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων ο κ. Μεϊμαράκης έθεσε κυρίως το ζήτημα του πώς θα κινηθούν τα κόμματα την επομένη της κάλπης, δεδομένου ότι από νωρίς είχε διαφανεί πως δεν υπήρχε περίπτωση συμφωνίας στην πρότασή του για σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την ίδια Βουλή.

Επαφές με Σαμαρά, Καραμανλή

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης χθες, Σάββατο, είχε επαφές με τους πρώην προέδρους της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Με τον κ. Σαμαρά συναντήθηκε στη Βουλή, ενώ με τον κ. Καραμανλή είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

Στόχος του κ. Μεϊμαράκη είναι να κατέβει η ΝΔ στις εκλογές συντεταγμένα και με ενότητα, κάτι που όπως φαίνεται επιτυγχάνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του κόμματος συνεχίζει τις επαφές του – ήδη, είχε συνάντηση και με την Ντόρα Μπακογιάννη.