Την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς την περασμένη Κυριακή στις Βρυξέλλες.


Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αν και σημειώνει ότι έχει εξαντλήσει τα όρια των υποχωρήσεών της. Μετά την ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό τον λόγο πήραν οι βουλευτές του κόμματος.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

«Πέντε μήνες εξαιρετικά πιεστικοί. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη, ασφυκτική κατάσταση για την οποία δεν είμαστε υπεύθυνοι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάναμε μια γενναία πολιτική επιλογή: να διεκδικήσουμε και να αναλάβουμε την ευθύνη διακυβέρνησης.

Βλέπαμε ότι η κατάσταση σύντομα θα ήταν μη αναστρέψιμη.

Αποτέλεσε καθήκον μας απέναντι στην Δημοκρατία η διεκδίκηση της πολιτικής αλλαγής. Δεν υπήρξε περίοδος χάριτος για εμάς. Ριχτήκαμε στη μάχη για τα αυτονόητα.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτή ήταν μια εύκολη περίοδος. Καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και να πατήσουμε γερά στα πόδια μας. Με την προσοχή μας στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, πήραμε τα πρώτα μέτρα ανακούφισης.

Ο πρωθυπουργός επίσης απέδωσε εν μέρει το γεγονός ότι τα δημόσια ταμεία άντεξαν και αντέχουν, στα μέτρα που ελήφθησαν για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όπως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, που έφερε χρήμα στο κράτος.

Ανοίξαμε την ΕΡΤ, την μνημονιακή ντροπή, αποκαταστήσαμε τις αδικίες στον Δημόσιο Τομέα, καταργήσαμε το 5ευρω στα νοσοκομεία, ξεκινήσαμε την προσπάθεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας στα μέσα ενημέρωσης…

Αυτές οι παρεμβάσεις ήταν μια σκληρή μάχη απέναντι σε ένα κατεστημένο που χτίστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, κόντρα σε προκαταλήψεις και εμμονές, σε ένα διαρκές καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.

Μένουν ακόμη πολλά για να αλλάξει η άθλια πραγματικότητα των μνημονίων. Μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας. Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι δύσκολος.

Σε πολλά μέτωπα έχουμε μείνει πίσω αλλά όχι με δική μας ευθύνη. Εχουμε καθυστερήσει στο μέτωπο της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Ο αγώνας να εγκαταστήσουμε μια αληθινή Δημοκρατία και να αποκαταστήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη συνεχίζεται. Σε πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης, ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας μπορεί να αποδειχθεί άνοιξη Δημοκρατίας σε μια χώρα που την έχει ανάγκη.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση, πίεση στους υπουργούς και ενημέρωση του λαού από τους βουλευτές του.

Προϋπόθεση για να προχωρήσουμε είναι να λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης της χώρας.

Η ελληνική πλευρά προσήλθε στη διαπραγμάτευση με καλή πίστη, ειλικρίνεια και διάθεση για διάλογο, προκειμένου να βρεθούν οι χρυσές τομές.

Καταθέσαμε συνολικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα προτάσεων. Η συμφωνία δεν μπορεί να είναι συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής. Η πρόταση των 47 σελίδων από την Ελλάδα ήταν μια πρόταση-περίληψη όσων είχαν συζητηθεί τους περασμένους μήνες στο Brussels Group, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια δύσκολη, αλλά οικονομικά βιώσιμη συμφωνία.

Οι δανειστές είπαν όχι στα ισοδύναμα. Η επιμονή τους για περικοπές δεν μπρεί να είναι λάθος, έχει πολιτική σκοπιμότητα. Οι δανειστές θέλουν να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό.

Θέλουν να σταλεί το μήνυμα ότι η λαϊκή ετυμηγορία δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Εχουμε ενδείξεις εξεύρεσης λύσης, αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

Και αυτό δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών. Η τακτική της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που έχει επιλέξει η Ευρώπη έναντι της Ελλάδας.

Η ΕΚΤ επιμένει σε γραμμή οικονομικού στραγγαλισμού. Είναι λογική τακτικής εν μέσω διαπραγμάτευσης;

Πρόκειται για επίδειξη πυγμής, που προσπαθεί να σκοτώσει εν τη γενέσει της κάθε προσπάθεια τερματισμού της λιτότητας παρ’ όλο που η Ελλάδα από τις 20 Φεβρουαρίου βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Πιστεύω ότι παρά τον ορυμαγδό επιθετικών δηλώσεων, υπάρχουν στην Ευρώπη δυνάμεις που δεν αισθάνονται άνετα με αυτή τη λογική. Υπάρχουν δυνάμεις που δουλεύουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Για να επικρατήσουν πρέπει και μεταξύ των Θεσμών να αποδοθούν ευθύνες. Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι ότι κυριαρχούν οι θέσεις του ΔΝΤ και η άρνηση της Ευρώπης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τα μέτρα που προτείνονται οδηγούν σε επανάκαμψη της ύφεσης. Μας ζητούν να συναινέσουμε σε μια συμφωνία που δεν θα λύνει το πρόβλημα, αλλά θα επιστρέφει τη χώρα στην ύφεση

Πώς είναι δυνατόν να δέχονται οι Ευρωπαίοι το ΔΝΤ «αλά καρτ. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές από τη μία αποδέχονται τα σκληρά μέτρα που προτείνει το Ταμείο, από την άλλη όμως δεν δέχονται την αναδιάρθρωση του χρέους, που συνεχίζει να ζητά το Ταμείο.

Το ΔΝΤ ήταν το Ταμείο που έκανε λάθος στους πολλαπλασιαστές της ύφεσης.

Εχει φτάσει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει σοβαρά και με συνέπεια ότι για το μέλλον της Ελλάδας αλλά για το μέλλον της ευρωζώνης.

Θέλει να οδηγήσει ένα λαό στην εξαθλίωση ή να ανοίξει δρόμους αλληλεγγύης στους κόλπους της.

Η μικρή Ελλάδα και τις μικρές δυνάμεις δίνει μια μάχη πάνω από τις δυνάμεις της για λογαριασμό όλων των λαών της Ευρώπης.

Είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε μια συμφωνία με σαφή αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα μια συμφωνία που δεν θα παρατείνει την αβεβαιότητα αλλά θα κλείνει την συζήτηση περί grexit. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία πρέπει να έχει συγκεκριμένες ρήτρες για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας που επιδεινώθηκε με αποκλειστική ευθύνη των θεσμών. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να εργαζόμαστε με την ίδια ψυχραιμία για την εξεύρεση λύσης, όχι απλά συμφωνίας.

Εμείς δεν λειτουργούμε με την πίεση της στιγμής, ούτε κάτω από εκβιαστικά διλήμματα. Όλα τα εναλλακτικά σενάρια τα επεξεργαζόμαστε στη βάση του ποια χώρα θα παραδώσουμε σε τέσσερα χρόνια. Στόχος είναι να παραδώσουμε μια χώρα χωρίς ανισότητες, φοροδιαφυγή και διαφθορά, που θα σέβεται τις αρχές τις ισότητας και μια οικονομία που θα έχει προοπτικές ανάπτυξης. Πάνω από όλα να οικοδομήσουμε μοντέλο υψηλών προσδοκιών για τους εργαζόμενους και τους νέους.

Μπαίνουμε στη τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης. Η πραγματική διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει».

Ολοκληρώθηκε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Με τοποθετήσεις στελεχών συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ξεκίνησε με την εισαγωγική ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Ενδεικτικά, μεταξύ αυτών που τοποθετήθηκαν, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τώρα που η διαπραγμάτευση έχει φτάσει στην κορύφωση της και σε ένα ασφυκτικό σημείο, είναι η ώρα να δοκιμαστεί η ανάλυση που είχε πάντοτε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την οποία η συμμετοχή στην ευρωζώνη και το domino effect που θα μπορούσε να υπάρξει αποτελεί βασικό όπλο, αποτελεί «υπερόπλο». Ο ίδιος επισήμανε ότι στη διαπραγμάτευση το θέμα του χρέους είναι βασικό.

Ο Κώστας Ήσυχος χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ενωτική διαδικασία που με μεγάλη αποφασιστικότητα θέτει τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης σε αυτή τη φάση. Υποστηρίζει ότι δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διαπραγμάτευση είναι στη λήξη της και στο καλύτερο σημείο της και πως όμως αυτό θα μπορούσε να σημάνει ότι μπορεί να βρεθεί λύση με βάση τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Ο κ. Ήσυχος ανέφερε ότι πρέπει να διαμηνυθεί προς τους εταίρους ότι πρέπει επιτέλους να συνεννοηθούν τι θέλει ο καθένας.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στάθης Λεουτσάκος υποστήριξε ότι στην κρίση υπάρχουν δυσκολίες όμως δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ότι υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι, δύσκολοι αλλά ελπιδοφόροι.