Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ πριν την κρίσιμη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σήμερα, Τετάρτη, το βράδυ, όπου αναμένεται να καθοριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας.

Οι συνομιλίες του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ έγιναν σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα, και συμφώνησαν στην ανάγκη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και άμεση εύρεση λύσης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Μέρκελ και Ολάντ, που αναδεικνύονται σε βασικούς πρωταγωνιστές για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος, μέσω δηλώσεων τους αυξάνουν τις προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας άμεσα.

Εργαζόμαστε εντατικά για να υπάρξει έγκαιρη συμφωνία με την Ελλάδα, δήλωσε η Μέρκελ, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα. Πιο ενθαρρυντική η δήλωση Ολάντ, ότι «η συμφωνία είναι θέμα ωρών ή ημερών».

Χαρακτηριστική ήταν και η αντίδραση του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο για τον κίνδυνο να μην ληφθεί καμία απόφαση κατά τη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον Γιούνκερ, απάντησε: «Θα μιλήσω αμέσως στο τηλέφωνο με τον Τσίπρα, καθώς και με την κυρία Μέρκελ», προαναγγέλοντας ουσιαστικά την προαναφερόμενη τηλεφωνική επικοινωνία των τριών ηγετών.