Το κλίμα, η ατμόσφαιρα, το ευρωπαϊκό περιβάλλον για την Ελλάδα στη σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης δεν είναι το καλύτερο. Ούτε βεβαίως για τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αλ.Τσίπρα με την «ομάδα των έξι», με την κυρία Μέρκελ, τον κ.Ολάντ, τον κ.Γιούνκερ, τον κ.Τούσκ, τον κ.Ντράγκι και τον τελευταία στιγμή παρεισφρήσαντα κ.Ντάισελμπλουμ.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υφυπουργό Τύπου κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου κ. Θεόδωρο Μιχόπουλο έφτασαν λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι της Πέμπτης στις Βρυξέλλες για να συμμετέχουν στην Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πιθανότητα λίγο πριν το δείπνο που είναι προγραμματισμένο για τις 20:00 να υπάρξει τετ-α-τετ του Πρωθυπουργού με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και στην συνέχεια με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Υπενθυμίζουμε ότι η επταμερής συνάντηση είναι προγραμματισμένη για μετά τις 21:00 ώρα Ελλάδας.



Ανησυχητική η κατάσταση

Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν χαρακτήριζαν την κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική για τα ελληνικά συμφέροντα, χωρίς βεβαίως να είναι σε θέση να προβλέψουν πως ακριβώς θα εξελιχθούν οι συνομιλίες του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και τι θα ακολουθήσει στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Η αίσθηση του αδιεξόδου πάντως ήταν κυρίαρχη και αποτέλεσμα του διαφορετικού τρόπου που οι δύο πλευρές ερμηνεύουν τις μέχρι τώρα συμφωνίες. Επιπροσθέτως η όλη κατάσταση επιβαρύνεται από το γεγονός ότι έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα προς την κατεύθυνση εφαρμογής των συμφωνηθέντων και βεβαίως από την ένταση της επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι δύο πλευρές.
Οι δικοί μας θεωρούν ότι εκβιάζονται και οι εταίροι μας νοιώθουν ότι η ελληνική κυβέρνηση τους κοροιδεύει, δεν υλοποιεί τις συμφωνίες και ακόμη υποβαθμίζει τις επαφές με τους «θεσμούς». Οι τελευταίες στην Αθήνα χαρακτηρίζονται επιφανειακές και ανεπαρκείς, δεν συντελούν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Συγκεκριμένα διαμαρτύρονται επειδή «δεν δούλεψαν οι επαφές με τις αρχές».
Έχει μάλιστα προκαλέσει αλγεινή εντύπωση η αντικατάσταση του κ.Χουλιαράκη, υποτίθεται για λόγους ασθενείας, από τον κ. Θεοχαράκη και την κυρία Παναρίτη, από πρόσωπα δηλαδή, τα οποία, όπως λένε οι ξένοι , δεν γνωρίζουν τα θέματα της διαπραγμάτευσης, ούτε είχαν καμία διάθεση να συζητήσουν σε βάθος, αλλά παρέπεμπαν στη διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού στη σύνοδο Κορυφής.
Επιπλέον οι ευρωπαίοι δεν κρύβουν πλέον ότι έχουν σοβαρό θέμα με τον υπουργό Οικονομικών κ.Γ. Βαρουφάκη, τον οποίο στις ιδιαίτερες συνομιλίες κατηγορούν ευθέως ότι «δεν εργάζεται, παρά μόνο επικοινωνεί». Και όντως ο κ.Βαρουφάκης έχει δώσει μέχρι τώρα πάνω από 60 συνεντεύξεις και οι ίδιοι οι συνεργάτες του αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν ασκεί τα καθήκοντά του.
Όταν ερωτώνται σχετικά απαντούν με νόημα ότι με τις δαπάνες ασχολείται ο κ.Μάρδας, με τα έσοδα η κυρία Βαλαβάνη και ο κ.Βαρουφάκης με το εξωτερικό, γενικώς και αορίστως. Ορισμένοι μάλιστα διερωτώνται αν μεταφέρει ακριβή εικόνα στον πρωθυπουργό για τη μορφή, τον χαρακτήρα και τις συνθήκες της διαπραγμάτευσης.
Ουσιαστικά τίθεται ζήτημα επαφής και συνεννόησης με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι δεν υπάρχουν συνομιλητές στην Αθήνα, εξηγούν ότι η διαπραγμάτευση συντηρείται με το ζόρι και επιμένουν ότι όλο αυτό το κλίμα δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη, ούτε και για την τήρηση ενδεχόμενης συμφωνίας που μπορεί να επιτύχει ο κ.Τσίπρας στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.
Ακόμη επισημαίνεται ότι οι πολλές δηλώσεις δεν βοηθούν, αντιθέτως δημιουργούν ένταση.
Πολύ περισσότερο όταν προσωποποιούνται και λαμβάνουν μορφή προσωπικών επιθέσεων π.χ. εναντίον του κ.Σόιμπλε για τα οικονομικά του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές από το Βερολίνο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει τελειώσει με την Αθήνα, όπως διεφάνη και από τις τελευταίες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες «έχει χαθεί πλήρως η εμπιστοσύνη με τη νέα ελληνική κυβέρνηση».
Υπό αυτή την έννοια οι επόμενες δύο μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη χώρα. Αν ο πρωθυπουργός δεν παρουσιάσει κάτι πολύ συγκεκριμένο και δεν εγγυηθεί την υλοποίησή του, θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση κι αυτός και η χώρα.
Κυβερνητικές πηγές μετέφεραν το βράδυ της Τετάρτης ότι ο κ.Τσίπρας προετοιμαζόταν πυρετωδώς για τη συνάντηση των Βρυξελλών και επέμειναν ότι θα πάει στις Βρυξέλλες κατάλληλα εξοπλισμένος ώστε να πείσει για τις μεταρρυθμιστικές διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τις δυνατότητές της να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης.

Ίσως αυτό να εξηγεί και την παρουσία του κ.Ντάιζελμπλουμ στην κρίσιμη συνάντηση. Ωστόσο οι περισσότεροι υπενθύμιζαν ότι τέτοιες συναντήσεις, σε αυτό το επίπεδο δεν μπορούν να δώσουν παρά γενικού χαρακτήρα συμφωνίες, οι οποίες θα χρειάζονται και πάλι εξειδικεύσεις και πιθανώς να οδηγούν σε διαιώνιση της κρίσης και της σύγχυσης για το δέον γενέσθαι.