Με μαντινάδες έδωσε το «παρών» στην συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης. «Στο μετερίζι της ανθρωπιάς και στης τιμής το χρέος, πρέπει κανείς να πολεμά κι ας είν’ κι ο τελευταίος», είπε ο πρώην δήμαρχος Σφακίων, ο οποίος εξελέγη στην θέση αυτή πρώτη φορά το 2010 με 62% και δεύτερη το 2014 με 96,5%, αφήνοντας πίσω του ένα έργο για το οποίο θα τον μνημονεύουν οι συντοπίτες του για δεκαετίες.

Ποιος είναι όμως ο σφακιανός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε ενώπιον των υπουργών και των βουλευτών του κόμματός του ότι «απαγορεύεται να αποτύχουμε»; Ο Παύλος Πολάκης είναι ένας από τους σημαντικούς χειρουργούς – εντατικολόγους που διαθέτει η ιατρική κοινότητα της χώρας. Με θητεία στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως και στον ιδιωτικό τομέα. Μα αριστερές οικογενειακές καταβολές, προερχόμενος από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, διαχώρισε την θέση του το 1989 λόγω της συγκυβέρνησης του ΣΥΝ με τη ΝΔ (κυβέρνηση Τζαννετάκη), ενώ δραστηριοποιήθηκε στο ΝΑΡ. Ως φοιτητής υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, ενώ ως ειδικευόμενος και εξειδικευμένος υπήρξε πολλές φορές εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ και του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ.

Μαχητικός συνδικαλιστής στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας βρέθηκε μπροστά σε όλες τις μεγάλες διεκδικήσεις του χώρου του, ενώ και ως απασχολούμενος στον ιδιωτικό τομέα διακρίθηκε για την κοινωνική του προσφορά. Δεν δίστασε να ζητήσει ιατρική και φαρμακευτική υλικοτεχνική υποστήριξη για να ταξιδεύει με εξοπλισμένο σκάφος στα χωριά της Κρήτης παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες στους συμπατριώτες του. Τον Μάιο του 1999, ήταν ο επικεφαλής της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γιουγκοσλαβία της Ένωσης Γιατρών Αθήνας – Πειραιά. Η αγάπη του για τα Σφακιά και τον λαό του και τα αιτήματα των συντοπιτών του ώθησαν τον κ. Πολάκη να πάρει την απόφαση της επιστροφής στην γενέτειρά του μαζί με την σύζυγό του, επίσης ιατρό -πνευμονολόγο και τις δυο κόρες τους.

Με σημαντικό έργο που είτε ολοκληρώθηκε είτε είναι σε εξέλιξη και εκτείνεται σε όλους τους τομείς -ύδρευση, άρδευση, ενέργεια, οικοσύστημα, δυο πολυδύναμα περιφερειακά ιατρικά κέντρα (στα οποία χειρουργούσε ο ίδιος προσωπικά), δημοτικό φροντιστήριο, προγράμματα ανάπλασης χωριών, στήριξης της αγροτικής παραγωγής, σειρά τεχνικών έργων στην παράλια ζώνη που αύξησαν την επισκεψιμότητα και βελτίωσαν τους όρους ζωής των κατοίκων, Internet και νέες τεχνολογίες σε όλο τον δήμο, εναλλακτικό τουρισμό κ.ά.- ο πρώην δήμαρχος Σφακίων άφησε όνομα για τις διεκδικήσεις του από την κεντρική διοίκηση προκειμένου να υλοποιήσει το έργο του, το οποίο, όπως φάνηκε, ενόχλησε τα κυκλώματα και τα συμφέροντα των εκβιαστών που τον έθεσαν στο στόχαστρό τους. Έτσι, τον περασμένο Αύγουστο η Ασφάλεια Ρεθύμνου εξάρθρωσε μεγάλη εγκληματική οργάνωση που μεταξύ όλων των άλλων ετοίμαζε να ανατινάξει και το αυτοκίνητό του.

Ως δήμαρχος δεν δίστασε να κηρύξει «ανεπιθύμητο» στα Σφακιά τον τότε υπουργό Υγείας Άδ. Γεωργιάδη, ενώ όταν άρχισε να συζητείται το όνομά του για βουλευτής, οι φίλου του τού μήνυσαν: «Λένε πολλοί στη κεφαλή ότι βρωμεί το ψάρι / κι αν εβρωμέσει η κεφαλή εβρώμεσε κι ο πάτος / στο ψηφοδέλτιο να μπεις αν σούρθει το χαμπάρι / μα ο δήμος δεν ορθοποδεί αν δε σταθεί το κράτος». Και αυτό θα πράξει ο κ. Πολάκης, όπως είπε και στην πρώτη ομιλία του στην Βουλή δηλώνοντας ότι «θα πολεμήσουμε στο μετερίζι της ανθρωπιάς και στης τιμής το χρέος, διότι στην Ελλάδα φυσάει ένας άλλος αέρας από τις 25 Ιανουαρίου: Έφυγε η μούχλα του νοτιά, η σκόνη της Σαχάρας, έφυγε η υγρασία του Πουνέντε που έρχεται από τα δυτικά, από την εσπερία. Φύσηξε καθαρός, βορεινός, μαδαρίτικος αέρας, αυτό το μελτέμι που δίνει τη ζωή στα βράχια του Αιγαίου κάθε καλοκαίρι», είπε ο σφακιανός βουλευτής.

Ενώ δεν δίστασε να στείλει και προς τους κυβερνώντες το μήνυμα για αποτελεσματικότητα στο κράτος: «Για μας η μεταρρύθμιση έχει ένα άλλο περιεχόμενο. Και προτιμών την λέξη ανατροπή. Δηλαδή, εγώ θέλω μια ανατροπή στη Δικαιοσύνη, η οποία να μην κάνει δέκα ή δώδεκα χρόνια για να βγάλει απόφαση για την προσφυγή του βιολογικού της Παλιόχωρας στην Κρήτη, που βρωμίζει το μισό Λιβυκό. Και δέκα χρόνια το ΄΄παπαριάζουν΄΄ -συγγνώμη για την έκφραση- στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δεν βγάζουν απόφαση. Εγώ θέλω μια μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη που να τη βγάζει σε δύο μήνες. Θα το κάνουμε ή δεν θα το κάνουμε;», διερωτήθηκε με έμφαση.

Ανέφερε όμως και κάτι ακόμα: «Θέλω μια μεταρρύθμιση στο θέμα της αγροτικής παραγωγής. Φέτος θα βγάλουμε 400.000 τόνους λάδι, από το οποίο το 80%, όλη την προστιθέμενη αξία της μεταποίησής του θα την πάρουν οι Ιταλοί. Εμείς θα πάρουμε τα 2-2,5 ευρώ και οι Ιταλοί θα πάρουν τα 10-15 ευρώ. Γιατί; Γιατί έχετε ένα κράτος, στο οποίο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σφακίων για να κάνει τυποποιητήριο πρέπει να φτιάξει κάτι χαρτιά που είναι τόσα. Μόνο που τα βλέπεις λες ΄΄δεν το κάνω αυτό το πράγμα΄΄. Πώς, λοιπόν, θα πάρει μπροστά η μηχανή;».

Και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στο Κοινοβούλιο με μια ακόμα μαντινάδα: «Όταν πεσμένος βρίσκεσαι στου πηγαδιού τον πάτο και αναντρανίζεις τη ματιά στον κόσμο τον απάνω, τεντώνεις χέρια και αρμούς στον πόρο αναρριχάσαι, τον τρόμο σου κατανικάς και λέφτερος λογάσαι». «Γι’ αυτό θα νικήσουμε», κατέληξε ο σφακιανός βουλευτής.