Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total φαίνεται ότι αποχωρεί από την Κύπρο. Σε μία εξέλιξη που αναμφίβολα θα πρέπει να χαρακτηριστεί αρνητική, εν μέσω της γενικότερης ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Total φέρεται να έχει ενημερώσει τη Λευκωσία για την πρόθεσή της να αποχωρήσει –όχι όμως λόγω Άγκυρας.
Οι λόγοι για την αποχώρηση των Γάλλων, οι οποίοι στον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων που είχε προκηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία είχαν λάβει άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων στα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ, φαίνεται ότι είναι δύο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο βασικός λόγος είναι ότι οι σεισμογραφικές έρευνες που πραγματοποίησαν στα εν λόγω οικόπεδα δεν ήταν καλές ώστε να δικαιολογήσουν περαιτέρω επενδύσεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, η Total ενδιαφερόταν μάλλον για εξόρυξη πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου.
Ο δεύτερος λόγος, ο οποίος συνδέεται με τον πρώτο, είναι ότι ο γαλλικός κολοσσός, όπως και πολλές άλλες εταιρείες αυτού του μεγέθους, αναπροσαρμόζουν ριζικά την επενδυτική τους στρατηγική. Την αλλαγή στρατηγικής ανακοίνωσε με συνέντευξή του στους «Financial Times» ο νέος εκτελεστικός διευθυντής της Total, ο Πατρίκ Πουγιανέ.
Ανεξαρτήτως των λόγων της αποχώρησης πάντως, η φυγή της Total συνιστά πλήγμα για τη στρατηγική της Λευκωσίας να αξιοποιήσει τους υδρογονάνθρακες ως μοχλό που μπορεί να φέρει την Άγκυρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σκοπό μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού από την οποία θα βγει κι εκείνη ωφελημένη.
Με δεδομένη μάλιστα τη στάση της Τουρκίας να μην υποχωρήσει στη θέση της για συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων στο νησί, την οποία επανέλαβε την Τρίτη ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η αποχώρηση της Total δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική θέση της Λευκωσίας. Και σε αυτό πρέπει να προστεθούν τα άσχημα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης της ιταλικής Eni στο Οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ.