Να θέσει τον Αλέξη Τσίπρα προ των ευθυνών του, αφού όμως λάβει γνώσει όλων των δεδομένων για το σημείο που βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα, θέλει η κυβέρνηση και ήδη εξετάζεται να αποσταλεί πρόταση – πρόσκληση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για μια συνάντηση με τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην κυβέρνηση αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κληθεί ο κ. Τσίπρας σε μια συνάντηση – όχι σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – για να ενημερωθεί για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα που είναι σε κρίσιμο σημείο, αλλά τελική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί.

Η όποια κίνηση πάντως της κυβέρνησης θα γίνει τα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί θεωρούν ότι το «πολιτικό ρίσκο» είναι ένα καθοριστικό στοιχείο που επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις, όπως παραδέχονται και οι πιστωτές. Εάν γίνει αυτή η κίνηση θα αφορά συνάντηση των τριών αρχηγών για να υπάρξει ενημέρωση του κ. Τσίπρα και σε καμία περίπτωση δεν θα έχει το χαρακτήρα σύσκεψης κορυφής.

Σε αυτό το πλαίσιο μόνο τυχαία δεν ήταν η νέα αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠαΣοΚ μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν και έχει αναφερθεί πολλές φορές ο κ. Βενιζέλος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η χθεσινή επισήμανσή του ότι η εσωτερική κατάσταση είναι στείρα αντιπαραγωγική και δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την Κουμουνδούρου.

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και την επόμενη μέρα, επιθυμούν τη διαμόρφωση, όσο αυτό είναι εφικτό, ενός αρραγούς εθνικού μετώπου. Είναι προφανές ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται να υπάρξει και η συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό εξετάζεται να υπάρξει η πρόκληση προς τον κ. Τσίπρα.

«Η αντιπολίτευση θα πρέπει να σταθείστο ύψος περιστάσεων, στο επίπεδο ωριμότητας και υπευθυνότητας που απαιτείται» είπε με έμφαση ο κ. Βενιζέλος μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης.