«Στην ατζέντα του Σαμαρά δεν υπάρχει συνάντηση με Τσίπρα, εντός και αν τη ζητήσει ο Τσίπρας…». Το μήνυμα που εκπορεύεται από το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού έχει αποδέκτες στο εσωκομματικό πεδίο και προφανώς αποσκοπεί να φρενάρει τις γαλάζιες φωνές που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα περί της ανάγκης να ανοίξουν δίαυλοι συνεννόησης του Μαξίμου με την Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με Τα Νέα Σαββατοκύριακο, η συζήτηση προκαλεί δυσφορία στο πρωθυπουργικό επιτελείο και στον Αντώνη Σαμαρά, καθώς οι φωνές αυτές εκλαμβάνονται ως προσπάθεια να πιεστεί ο πρωθυπουργός προς μια κατεύθυνση που πολιτικά θα ευνοεί την αξιωματική αντιπολίτευση ή, σε διαφορετική περίπτωση, να χρεωθεί εκείνος το πολωτικό κλίμα στην πολιτική σκηνή. Εν ολίγοις, στο Μαξίμου βλέπουν υστεροβουλία πίσω από τις πιέσεις για μια συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα και χωρίς περιστροφές διαμηνύουν ότι «ο πρωθυπουργός δεν δέχεται υποδείξεις για ένα ζήτημα που συνδέεται πρωτίστως με τη στάση της αντιπολίτευσης».

Είναι προφανές, ωστόσο, ότι το μήνυμα έχει αποδέκτες και στην Κουμουνδούρου, αφού αφήνει ανοικτό το πεδίο για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφόσον υπάρχει τέτοιο αίτημα από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα λειτουργήσει θεσμικά, συνεπώς δεν πρόκειται να αρνηθεί μια συνάντηση με συγκεκριμένο πλαίσιο. Οι συναντήσεις, άλλωστε, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίες έγιναν με αίτημα του κ. Τσίπρα, αποτελούν οδηγό και για μια συνάντηση αρχηγών, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θεωρούν πιθανό ένα αντίστοιχο αίτημα προς τον πρωθυπουργό. Αντιθέτως κρίνουν ότι οι κινήσεις της Κουμουνδούρου φανερώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει και επενδύει στην πόλωση και σε αυτόν τον σχεδιασμό επιχειρεί να εντάξει και το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Σαμαρά – Τσίπρα.

Την εικόνα αυτή βλέπουν κυρίως ίσως από την παρέμβαση του εξ απορρήτων συνεργάτη του κ. Τσίπρα, Νίκου Παππά, ο οποίος έχει δηλώσει ότι εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσκληθεί από τον κ. Σαμαρά θα μεταβεί στου Μαξίμου μόνο και μόνο για να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Η κίνηση εκλαμβάνεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο ως απόδειξη ότι η Κουμουνδούρου προκρίνει μια στρατηγική έντασης και μετωπικής σύγκρουσης, αλλά και ως σήμα της αντιπολίτευσης ότι δεν επιθυμεί μια συνάντηση αρχηγών και γι’ αυτό την τορπιλίζει εκ των προτέρων.

Το πρόβλημα για το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η πίεση που ασκείται εκ των έσω για μια συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα μεταφέρει στον πρωθυπουργό την ευθύνη για το όποιο αποτέλεσμα. Μετά τους καραμανλικούς που επισημαίνουν, με το βλέμμα κυρίως στο Μαξίμου, ότι απαιτείται ένα σχέδιο πολιτικών συναινέσεων, είναι η Ντόρα Μπακογιάννη που προβάλλει σχεδόν επιτακτικά την ανάγκη μιας συνάντησης των δύο αρχηγών, με πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά.

Η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ προτρέπει για μια συνάντηση με στόχο να εκτεθεί ο κ. Τσίπρας, εάν εμφανιστεί πολιτικά αδιάλλακτος, αλλά μέχρι τότε είναι προφανές ότι ρίχνει το «μπαλάκι» στην πλευρά του πρωθυπουργού. Η πίεση που ασκεί, εξάλλου, δείχνει πως η κ. Μπακογιάννη θεωρεί «μονόδρομο» μια συνάντηση των δύο αρχηγών το προσεχές διάστημα.

Υψηλόβαθμα γαλάζια στελέχη επισημαίνουν ότι μια πρόσκληση του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον απίθανη, καθώς θα νόθευε τον βασικό σχεδιασμό του Μαξίμου εν όψει ενός πιθανού αδιεξόδου στην προεδρική εκλογή και μιας αναγκαστικής προσφυγής σε εθνικές κάλπες. Η δική τους εκτίμηση είναι ότι το κεντρικό εκλογικό δίλημμα θα είναι «Σαμαράς ή Τσίπρας» και, συνεπώς, μια πρόσκληση του πρωθυπουργού στην παρούσα συγκυρία θα ενίσχυε τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.