Οι αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών συνέπεσαν με την παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Στο περιθώριο της συνόδου πραγματοποιήθηκε μια κλειστή συζήτηση, στην οποία συμμετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης, με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, ο οποίος μεταξύ όλων των άλλων είχε και μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Καουσίκ Μπασού, πρώην συνεργάτη του νομπελίστα οικονομολόγου Αμάρτια Σεν.
Ηταν σαφές ότι επρόκειτο για μια διερευνητική προσπάθεια των διαθέσεων των αντιπολιτευτικών κομμάτων στις χώρες της κρίσης, καθώς σε αυτή τη συνάντηση συμμετείχαν εκτός του καθηγητή του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι του ισπανικού Podemos και του Forza Italia.
Παρόντες ήταν όλοι οι σημαντικοί οργανισμοί (πλην του ΔΝΤ), η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), καθώς και εκπρόσωποι των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών (Goldman Sachs, Morgan Stanley κ.τ.λ.).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του κ. Σταθάκη περιείχε πολλά τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά και συνιστούσε σαφή προσπάθεια του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ να καταδείξει ότι όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση στην Ελλάδα κινούνται εντός πλαισίου και δεν συνιστούν απειλή για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία. Πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων αναφέρουν ότι το ακροατήριο υποδέχθηκε την παρέμβαση του κ. Σταθάκη με επιφυλακτικότητα, αν και κάποιοι στάθηκαν περισσότερο στη θετική εντύπωση που μετέφερε η εκπρόσωπος του ESM.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ