«Μια εικόνα, χίλιες λέξεις». Η εικόνα ενός ασφυκτικά γεμάτου αμφιθεάτρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και η παρουσία έξω από αυτό εκατοντάδων στελεχών ήταν από μόνη της ένα θετικό σήμα για τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Η κεντρική εκδήλωση για την επέτειο των γενεθλίων 40 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 4 Οκτωβρίου του 1974, ήταν για τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά μια κορυφαία άσκηση ενότητας.
Υπό τα βλέμματα των δυο πρώην Πρωθυπουργών Κωνσταντίνου Μητσοτάκη _που χειροκρότησε τον κ. Σαμαρά_και Κώστα Καραμανλή, αλλά και εκατοντάδων ιστορικών στελεχών, όλων των γενιών, όλων των προέδρων και όλων των εποχών, σημάδι ενότητας, ο κ. Σαμαράς έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.
Με την ομιλία του ο Πρωθυπουργός, την οποία και ξεκίνησε με την προτροπή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, για «σωφροσύνη, πατριωτισμό και αρραγή εθνική ενότητα», απηύθυνε προσκλητήριο για ένα «εθνικό συναγερμό ενότητας» στην προσπάθεια για τη δημιουργία της «Νέας Ελλάδας» και την έξοδο από την κρίση.
Με στόχο την συστράτευση υπό τη ΝΔ, ευρύτερων δυνάμεων από το χώρο της κεντροδεξιάς και του κέντρου, αλλά και όσων θεωρούν ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ο κ. Σαμαράς κάλεσε όλους όσοι «θέλουν το άλμα προς τα εμπρός» και «πρόοδο με ασφάλεια».
Μάλιστα ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε, όπως είπε και σε όσοι δεν είναι παρόντες, «αλλά το μυαλό τους είναι εδώ» και έκανε λόγο για «πόρτες και καρδιές ανοικτές», ενώ σημείωσε ότι η συσπείρωση και άλλων που δεν ήταν στην εκδήλωση «θα μας κάνει ακόμη πιο δυνατούς».
Ο στόχος του Πρωθυπουργού ήταν σαφής: ανάδειξη της ΝΔ ως της βασικής πολιτικής δύναμης που εγγυάται τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο έκανε, χωρίς να τον αναφέρει ονομαστικά, ορισμένες άκρως επιθετικές αναφορές _σαφώς πολύ λιγότερες απ’ ότι μια εβδομάδα πριν στην άλλη εκδήλωση του κόμματος στη Χαλκιδική_
Γι’ αυτό και φρόντισε να στείλει μηνύματα ενότητας και συστράτευσης και σε πολίτες που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ τη ΝΔ, θέτοντας το δίλημμα της επόμενης κρίσιμης περιόδου, το οποίο είναι: ή θα συνεχίσει η Ελλάδα με σταθερά βήματα την πορεία της προς την έξοδο από την κρίση με τη συγκρότηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου ή θα υποκύψει στα κελεύσματα του λαϊκισμού και θα γυρίσει στο παρελθόν.
«Υπάρχει, μην κάνετε λάθος, μία πολύ σημαντική μερίδα της κοινωνίας μας που δεν αντέχει άλλη γκρίνια, άλλη μιζέρια, άλλη μεμψιμοιρία, άλλα μικροκομματικά παιγνίδια κακόγουστα θέατρα λαϊκισμού» τόνισε ο Πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε πως αυτή η μερίδα της κοινωνία «δεν αντέχει άλλο να βλέπει τις «συνιστώσες του χάους», να περιφέρονται στα παράθυρα διαδίδοντας ψέματα».
Η αναφορά του κ. Σαμαρά στη Νέα Ελλάδα είχε ως στόχο αυτό το κρίσιμο τμήμα της κοινωνίας που θέλει, όπως είπε τη «φυγή προς τα μπρός», το «άλμα στο αύριο», τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις.
«Η Νέα Ελλάδα δεν είναι υπόθεση δική μας. Είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων. Και υπάρχει μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας, το επαναλαμβάνω, που μας ζητά να επιμείνουμε, να μην κάνουμε πίσω, να μην αφήσουμε κανένα να ξανακυλήσει τη χώρα προς τα πίσω. Εδώ που φτάσαμε πίσω δεν υπάρχει!» τόνισε με νόημα.
Η συστράτευση ευρύτερων δυνάμεων που είχαν απομακρυνθεί από τη ΝΔ ή στέκονταν πάντα κριτικά έναντί της, περνάει μέσα από την οριστική έξοδο από την κρίση και το τέλος των μνημονίων. Ως εκ τούτου ο Πρωθυπουργός υποστήριξε με έμφαση ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για να βγούμε από τα Μνημόνια, ήδη από το τέλος του 2014 και μίλησε για μια νέα Ελλάδα, που ανακτά την ανεξαρτησία της και «σύντομα θα μπορεί μόνη της να ρυθμίζει τα του οίκου της, χωρίς την ανάγκη νέων δανεικών».
Ο κ. Σαμαράς έκανε εκτενή αναφορά στα τελευταία δυο χρόνια και στις προσπάθειες που κατέβαλλε η κυβέρνηση που ηγείται και εστίασε στην υπόσχεσή του να μην αφήσει τη χώρα να βγει από το ευρώ και να χρεοκοπήσει. Παράλληλα μίλησε για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ένα χρόνο νωρίτερα, την έξοδο στις αγορές δυο χρόνια νωρίτερα και προσδιόρισε τα επόμενα βήματά του, μιλώντας για τις φοροαπαλλαγές που θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι οποίες εξελίσσονται πολύ καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν αρχικά, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, προανήγγειλε περαιτέρω σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και πολλές δόσεις και μείωση προστίμων για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και τόνισε πως θα υπάρξει μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων, των ιατρών ΕΣΥ, των εκπαιδευτικών
Η ομιλία του κ. Σαμαρά είχε και μια ιδιαίτερη σημασία καθώς, αναφέρθηκε και στον παριστάμενο κ. Μητσοτάκη, επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, αλλά και στον κ. Καραμανλή, τη στάση του οποίου εκθείασε, όταν όπως είπε ζήτησε συνεργασία απ’ όλα τα κόμματα, ήδη από την άνοιξη του 2009, για να προλάβουμε την κρίση. «Δεν εισακούστηκε τότε. Του απάντησαν με το περιβόητο σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», που σήμερα πάλι βρίσκει μιμητές. Και τη συνέχεια την ξέρουμε. Τη γνώρισε, όμως και ο ελληνικός λαός» τόνισε.
Στο σημείο αυτό, στόχευσε και πάλι στο ΠαΣοΚ επί των ημερών του Γιώργου Παπανδρέου και αναφέρθηκε στη ρήση «λεφτά υπάρχουν». Λέγοντας «εμείς δεν μοιράζουμε λεφτά που δεν υπάρχουν», άφησε σαφείς αιχμές και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο «φωτογράφισε» λέγοντας ότι υιοθετεί το συγκεκριμένο σύνθημα.
Μετά την αναφορά στους κκ. Μητσοτάκη και Καραμανλή, σημείωσε ότι η παράταξη αυτή έχει δύναμη που ξεπερνάει τον καθένα από μας προσωπικά και είπε με νόημα, κάνοντας και ένα είδος αυτοκριτικής και δείχνοντας τη διάθεση για πραγματική ενότητα: «Και διαφωνίες μπορεί να υπήρξαν. Αλλά πάντα τελικά κέρδισε η δύναμη και το χρέος αυτής της παράταξης. Να στέκεται όρθια και να οδηγεί τη χώρα μπροστά: στη Νέα Ελλάδα!».
Η ομιλία του Πρωθυπουργού όμως είχε και αποδέκτες ορισμένους υπουργούς και μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ., καθώς επέλεξε να στείλει ηχηρό μήνυμα σε όσους αποστασιοποιούνται και το δείχνουν με τις κινήσεις τους από κεντρικές κυβερνητικές επιλογές.
«Υπάρχουν βουλευτές ακόμη και υπουργοί που αντί να στηρίζουν την προσπάθεια, παίζουν προσωπικά παιχνίδια..» είπε και συμπλήρωσε ότι «αντί να διορθώσουν τα λάθη, σπεύδουν να διαφημίσουν τη διαφωνία τους, όμως ο κόσμος τα βλέπει αυτά και δεν του αρέσουν οι εξαιρέσεις».
Στην εκδήλωση, που στέφθηκε με επιτυχία από πλευράς συμμετοχής στελεχών, καθώς η κινητοποίηση ήταν πολύ μεγάλη, παρέστησαν εκτός από τους δυο πρώην πρωθυπουργούς, κεντρικοί παράγοντες της ΝΔ, όπως οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, ιστορικά στελέχη της παράταξης, όπως οι Πέτρος Μολυβιάτης, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και Αχιλλέας Καραμανλής.
Επίσης βρέθηκαν και πρόσωπα που κυριάρχησαν στη ΝΔ επί του κ. Καραμανλή, όπως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος (την συμμετοχή του οποίου είχε αποκαλύψει tovima.gr), μια κίνηση που προκάλεσε πολλά σχόλια για τις μετέπειτα κινήσεις του.
Στην εκδήλωση δεν παρέστη για δικούς του πολύ συγκεκριμένους λόγους _και όχι για λόγους υγείας_ ο πρώην υπουργός Γιώργος Σουφλιάς καθώς ήταν αρνητικός να συμμετάσχει, όπως επίσης αποκάλυψε το Βήμα ήδη από την περασμένη Κυριακή. Απόντες ήταν και οι Γιώργος Αλογοσκούφης, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, αν και υπήρξαν επαφές, ενώ δεν έγινε καμία προσέγγιση με άλλα στελέχη, πρώην υπουργούς, όπως ο Γιώργος Βουλγαράκης.
Aκόμη, ο Πρωθυπουργός θέλοντας να δείξει ότι δεν τελειώνει σύντομα ο βίος της παρούσας κυβέρνησης και θα φθάσει έως το τέλος, προανήγγειλε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η πρωτοβουλία για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
«Ως τον Ιούνιο του 2016 που λήγει η θητεία αυτής της Βουλής, θα έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη φάση. Και στην επόμενη Βουλή θα ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση για να εφαρμοστεί το νέο Σύνταγμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» είπε με έμφαση και έδωσε το στίγμα των αλλαγών.
Στόχος της νέας συνταγματικής προσπάθειας είναι: α) να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να μην μπορεί όποιος θέλει να προκαλεί πρόωρες κάλπες, παίζοντας με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, β) να αποκατασταθεί η διάκριση και η ισορροπία των εξουσιών μεταξύ τους, με το ασυμβίβαστο, για παράδειγμα, βουλευτή υπουργού, αλλά και την αναβάθμιση του ρόλου του βουλευτή, γ) αντικατάσταση της διάταξης «περί ευθύνης υπουργών», δ) ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου, ε) ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και στ) μόνιμος εκλογικός νόμος και διαφάνεια στα οικονομικά της πολιτικής και των κομμάτων.