Να τεθούν οι βάσεις για να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, και σε κάθε περίπτωση έως το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, η αξιολόγηση του 3ου τριμήνου ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη συζήτηση επί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, επιζητεί η κυβέρνηση από το «ταγκό»στο Παρίσι με την τρόικα.
Η ελληνική αποστολή, στις επαφές που θα έχει από σήμερα και επί τριήμερο στη γαλλική πρωτεύουσα επιζητεί το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα και στον πυρήνα της κυβερνητικής στρατηγικής είναι να πειστεί η τρόικα περί της θετικής δημοσιονομικής πορείας για να ανοίξει ο δρόμος για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.
Στα πλαίσια του «οδικού χάρτη» που έχει χαράξει ο Αντώνης Σαμαράς και ο οποίος θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ, έχουν κεντρική θέση, οι λελογισμένες διορθώσεις στη φορολογία με πιο βασικές φοροελαφρύνσεις, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στην εισφορά αλληλεγγύης.
Ο Πρωθυπουργός που είχε έως χθες αργά το βράδυ συνεργασία και επικοινωνία με τους υπουργούς που θα μεταβούν στο Παρίσι, τους Γκίκα Χαρδούβελη (Οικονομικών), Γιάννη Βρούτση (Εργασίας), Νίκο Δένδια (Ανάπτυξης), Κυριάκο Μητσοτάκη (Διοικητικής Μεταρρύθμισης) και Χαράλαμπο Αθανασίου (Δικαιοσύνης), αλλά και τους στενούς του συνεργάτες Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου, θέλει η ελληνική πλευρά να επιτύχει συμφωνία με την τρόικα, ώστε να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο για να ολοκληρωθεί χωρίς εντάσεις και απρόοπτα η αξιολόγηση του προγράμματος.
Ιδιαίτερο βάρος δίνει η κυβέρνηση στην υλοποίηση συμφωνίας, χωρίς να ληφθούν υπόψη ταstresstestsτων τραπεζών, ενώ στις συναντήσεις με την τρόικα, που θα ολοκληρωθούν την προσεχή Πέμπτη, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να μην επιμείνει η τρόικα σε θέματα που «καίνε», όπως το ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις (π.χ. απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων), πλειστηριασμοί στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, κ.α. και να υπάρξει διαχωρισμός των κρίσιμων θεμάτων από τα δευτερεύοντα και αυτά που δεν επιβάλλεται να προωθηθούν άμεσα.
Βασικό όπλο της κυβέρνησης στις συναντήσεις (απορρίπτεται ο όρος «μάχη» από το Μέγαρο Μαξίμου) στην «πόλη του φωτός» είναι τα θετικά δημοσιονομικά στοιχεία, τα οποία δύναται να αποτρέψουν πιέσεις της τρόικας για συζήτηση επί συγκεκριμένων μέτρων λόγω του δημοσιονομικού κενού, το οποίο οι πιστωτές υπολογίζουν σε δυο δισ. ευρώ το 2015, ενώ η ελληνική πλευρά κατεβάζει κάτω από 800 εκατ. ευρώ.
Το βάρος στη διαπραγμάτευση θα πέσει εκ των πραγμάτων στους κκ. Λαζαρίδη και Παπασταύρου, ειδικά στον δεύτερο που έχει συμμετάσχει σε όλες τις επίπονες και πολύωρες συναντήσεις με την τρόικα τα τελευταία δυο χρόνια, και οι οποίοι θα συνδράμουν τον κ. Χαρδούβελη, ο οποίος θα βρεθεί για πρώτη φορά σε μια δύσκολη διαδικασία με τους εκπροσώπους των πιστωτών.
Οι κκ. Λαζαρίδης και Παπασταύρου, όπως και οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης, θα μεταφέρουν αμέσως τα τεκταινόμενα στο Παρίσι, ώστε οι αρχηγοί, δηλ. ο κ. Σαμαράς από τους δυο πρώτους και ο κ. Βενιζέλος από τους δυο τελευταίους να έχουν πρωτογενή ενημέρωση για το πώς βαίνουν οι συζητήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.
Ο Πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, οι οποίοι και δίνουν πολιτικό βάρος στο γεγονός ότι αυτή η συνάντηση, που αποτελεί και πρόδρομο για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα προς το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, γίνεται εκτός Αθηνών. Και αυτό διότι ενισχύει το κυβερνητικό επιχείρημα, ότι σταδιακά απεγκλωβίζεται η χώρα από τη μέγγενη της τρόικας, το οποίο θα περιγραφεί από τους δυο στην 79η ΔΕΘ, ο πρώτος το πρωί του Σαββάτου με την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Μέγαρο και ο δεύτερος την επομένη.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο επικρατεί αισιοδοξία, αν και έχουν πέσει πολύ οι τόνοι, για την έκβαση των συνομιλιών στο Παρίσι, όπου δενθα συγκρουστούν δυο σχολές, αλλά η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει δια της πειθούς νααναγκάσει την τρόικα να αλάξει στάση.
Ακόμα και ο χαρακτηρισμός «κόκκινες γραμμές» εξαφανίστηκε από το κυβερνητικό λεξιλόγιο, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε να εμφανιστεί η διαδικασία στη γαλλική πρωτεύουσα ως συναντήσεις με στελέχη της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που θα συζητήσουν μόνο για το μνημόνιο, αφού τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα θα εξεταστούν σε άλλο πλαίσιο και σε άλλο, ανώτατο επίπεδο.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά από τον υπουργό Οικονομικών δημόσια, αλλά και από συνεργάτες του Πρωθυπουργού παρασκηνιακά, ότι οι μεγάλες αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα θα ληφθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τους πολιτικούς προϊσταμένους των εκπροσώπων της τρόικας που θα είναι στο Παρίσι.
Η στάση αυτή συνιστά μια ποιοτική και ουσιαστική διαφοροποίηση της έως σήμερα ακολουθούμενης κυβερνητικής στρατηγικής και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την παλαιότερη κατάσταση, όπου η τρόικα εμφανιζόταν εν πολλοίς ως μια «υπέρτατη δύναμη» που όριζε τις συντεταγμένες της πολιτικής και οικονομικής ζωής στον τόπο.
Ο κ. Σαμαράς έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι τα κρίσιμα και ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν κυρίως τη βιωσιμότητα του χρέους θα εξετασθούν σε ανώτατο επίπεδο και αυτό που τον ενδιαφέρει κυρίως για να εξυπηρετηθεί η στρατηγική του είναι να είναι συνεπής η Ελλάδα στις δεσμεύσεις της.
Επίσης, ο ίδιος δίνει μεγάλη σημασία στις θετικές επιδόσεις των τελευταίων εβδομάδων στην ελληνική οικονομία και χθες είδαν με ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου τη δημόσια αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσωtwitter, για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τους επαίνους στις δημοσιονομικές επιδόσεις.
Μάλιστα, η ελληνική αποστολή θα υπεραμυνθεί της υλοποίησης του μεγαλύτερου μέρους των προαπαιτούμενων (80%) και της υπέρβασης των στόχων που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα, ενώ παράλληλα θα δοθεί έμφαση στο ευρύτερο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην ευρωζώνη και κυρίως σε Γαλλία και Ιταλία για να προβληθεί η ανάγκη να μην πιεστεί περαιτέρω η Ελλάδα.

Ακόμη, η ελληνική κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι έχει αρχίσει πλέον στην καρδιά της Ε.Ε. να συζητείται η ανάγκη να περιοριστεί η πολιτική της λιτότητας που προβάλλει το Βερολίνο, ενώ θεωρεί ως ιδιαίτερα καθοριστικό στοιχείο ότι Γαλλία και Ιταλία θέλουν να προωθηθούν πολιτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση.